Satset millioner, men får ikke kontantstøtte: – Rett og slett uanstendig

Mathilde Winther og ektemannen satset millioner på vekst, men bedriften faller utenfor statens støtteordning etter coronakrisen. – Heftig forskjellsbehandling, sier Winther.

SATSET STORT: Han Sylte AS er blant selskapene som ikke er kvalifisert for å få kompensasjon etter coronakrisen. Selskapet investerte mye frem til mars, og omsetningen skulle først komme i månedene som fulgte.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Sammen med ektemannen Håvard har hun investert mye penger i å utvide virksomheten fra lokalmat til helårsdrift med overnatting og arrangementer, med lån fra banken og Innovasjon Norge.

Han Sylte AS ligger i Fauske kommune, og hadde blant annet booket inn mange bryllup fra mars i år. Det meste ble imidlertid avlyst da coronakrisen slo inn.

I likhet med Bodø-bedriften Breeze som E24 flere ganger har omtalt, faller imidlertid selskapet utenfor statens ordning for kompensasjon, fordi veksten i omsetning først skulle komme fra mars og utover.

Mathilde Winther og ektemannen Håvard Johannes Winther driver selskapet Han Sylte AS i Fauske.

– Vi hadde investert mange millioner. Det var vår største investering noensinne, målet var helårig drift og bærekraftige arbeidsplasser. Vi hadde full bookingkalender fram til sommeren. Men vi har ikke fått en krone, fordi vi ikke har noen erfaringstall å vise til med den driften vi la opp til nå, sier Winther til E24.

– Rett og slett uanstendig

I mai skrev hun en kronikk i E24 med bønn om hjelp. Staten har så langt delt ut om lag fem milliarder kroner i kompensasjon. Aktører som Petter Stordalens Strawberry Group og en rekke store hotellkjeder og rederier har fått titalls millioner hver i kontantstøtte.

Winter er skuffet over at ikke ordningen kunne endres slik at også vekstbedrifter og oppstartsbedrifter som har satset mye penger rett før krisen også omfattes.

– Det er rett og slett uanstendig at det er så heftig forskjellsbehandling, sier Winther.

Regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen i NHO Nordland.

– De hjelper de aller største, men mange av små aktører og oppstartsbedrifter får av ulike grunner ikke hjelp. De har laget et trangt nåløye. Vi har hatt en god sommer, men nå kommer det en høst hvor det kan se ut til å bli utfordrende for mange, inkludert oss, legger hun til.

Direktør Knut Sunde i Norsk Industri har tatt til orde for å åpne for å bruke mer skjønn og lage et slags oppsamlingsheat med kompensasjon til bedrifter som er rammet, men faller utenfor mandatet i kontantstøtten. Det samme mener regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen i NHO Nordland.

– Det har blitt en vanskelig periode for dem. Dette er ikke snakk om de helt store beløpene, men det vil monne og kan være avgjørende for om det blir kroken på døren eller ikke, sier Bjarmann-Simonsen til E24.

Les også

Var 12 dager inne i storkontrakt – kan gå glipp av corona-hjelp: – Vi faller helt utenfor

Ap: – Må snu oss rundt

Også stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal (Ap) etterlyser nye ordninger som kan hjelpe også dem som faller utenfor kontantstøtteordningen på grunn av timingen av investeringene sine.

Stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal (Ap).

– Jeg skjønner at man i mars måtte finne noe som traff de fleste raskt. Men nå synes jeg ikke vi kan fortsette å tenke sånn. Nå må man se at noen havnet i en vanskelig og urimelig situasjon. Hvis du investerte mye i fjor og satset nytt, fikk du ikke støtte, sier Lyngedal til E24.

Hun støtter et oppsamlingsheat som vurderer kompensasjon til slike bedrifter.

– Jeg tenker også det. Det gjelder særlig de som hadde store bestillinger i ordreboken, men der alt ble kansellert. Nå må vi snu oss rundt, for det er stor usikkerhet for høsten, sier Lyngedal.

– Vi må se på helheten. Jeg skjønner at det krever saksbehandlingskapasitet, men jeg tror man må se på noen av de største svakhetene ved kontantstøtteordningen, som er gründere og reiselivet, legger hun til.

Les også

Rekordår for Johan Golden: - De pengene er borte nå

Sanner frykter komplisert ordning

Lyngedal stilte i juni spørsmål til finansminister Jan Tore Sanner (H) om situasjonen for bedrifter som Han Sylte. Da mente Sanner at det ville bli for komplisert å lage en ordning som omfatter selskaper som fikk lavere omsetning enn de hadde forventet.

– Dersom kompensasjonsordningen i stedet skulle beregnet omsetningsfallet med utgangspunkt i forventet eller budsjettert omsetning, ville ordningen måtte legges helt om, og endringen måtte gjelde for alle foretak, skrev finansminister Jan Tore Sanner (H) i sitt svar til Lyngedal.

– Det ville komplisert ordningen betydelig, gitt et mer omfattende kontrollarbeid med påfølgende større treghet i forvaltningen, samt økt risiko for misbruk. Forvaltningen av ordningen er allerede svært ressurskrevende og legger beslag på mye kapasitet hos Skatteetaten, skrev Sanner.

Les også

Stordalens Strawberry har fått 131 millioner i kontantstøtte

– Et reelt tap

Mathilde Winther skjønner at det er vanskelig å legge til grunn forventet fremtidig omsetning i en kompensasjonsordning. Hun mener likevel at det burde være mulig å bevise om selskaper har gått glipp av inntekter ved hjelp av dokumentasjon.

– Når forventningene er basert på noe som kan dokumenteres, så er det et reelt tap, sier hun.

Ekteparet bak Han Sylte investerte millioner for å satse på kurs, bryllup og konfirmasjoner. Så kom coronakrisen.

Så langt har regjeringen kompensert næringslivet med fem milliarder kroner over tre måneder, mens rammen opprinnelig var satt til mellom 10–20 milliarder kroner per måned. En tilleggsordning ville koste lite, men ha mye å si for Han Sylte, ifølge Winther.

– Det er snakk om småpenger i denne sammenhengen. De burde lage en manuell saksbehandling med et visst handlingsrom. Dette handler enkelt og greit om hvilke bedrifter de vil nå. Vi vet ikke hva som venter oss av eventuelle støtteordninger rundt neste sving, og hva de skal basere dem på, sier hun.

Winther vil imidlertid gjøre alt hun kan for at bedriften skal kunne klare seg også uten kontantstøtte.

– De skal ikke få oss på samvittigheten. Vi skal stå han av, og vi skal klare oss. Vi er tilpasningsdyktige. Men det er knalltøft, og vi er forberedt på at det kommer til å være det en god stund fremover, sier Winther.

Frykter «mørk høst»

Lyngedal mener det haster med å legge på bordet ytterligere tiltak. Mange bedrifter i reiselivsnæringen har klart å omstille seg i sommersesongen, men til høsten kan det bli krevende, tror hun.

– Hvis man oppsummerer ordningene for reiselivet så er de enten snart avsluttet, eller så treffer de ikke, sier Lyngedal.

Hun peker på at det kom en egen reiselivsordning på 250 millioner kroner gjennom Innovasjon Norge. Denne gjelder imidlertid kun bedrifter som har opplevd omsetningssvikt gjennom sommeren.

– Der krever de at du skal ha tapt omsetning på 30 prosent i juni, juli og august. Det treffer ikke noen i Lofoten, så det kommer til å bli en mørk høst, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Jan Tore Sanner
 3. Reiseliv
 4. Fauske
 5. Innovasjon Norge
 6. Norsk Industri
 7. Breeze

Flere artikler

 1. Nær fem milliarder i kontantstøtte: Bodø-bedrift fikk klagen avslått - kan ha gått glipp av 6 millioner i krisepenger

 2. Hvordan gikk det med Mathilde, Chul og Susanne? Det ser ut som det skal gå bra til slutt

 3. Ny krisehjelp tirsdag: Ap kritiserer regjeringen for dårlig forberedelse

 4. Nedstenginger koster Michelin-restaurant dyrt: – Det er en redsel for hver pressekonferanse

 5. Gjør flere endringer i kompensasjonsordningen