737 Max-ulykkene

Boeing-ansatte gjorde narr av «klovnene» som designet 737 Max

Ansatte i Boeing gjorde narr av myndighetene og snakket om å skjule mulige feil ved testene av 737 Max-flyene. Det viser interne meldinger som nå er en del av etterforskningen av flytypen.

Lindsey Wasson / X06566
 • Ine Brunborg
Publisert:,

Over hundre sider med interne meldinger sendt mellom ansatte i Boeing har blitt overlevert myndigheter i USA. The New York Times og Financial Times er blant avisene som omtaler meldingene, som er en del av etterforskningen av Boeings 737 Max-fly.

– Dette flyet er designet av klovner som igjen blir overvåket av aper, heter det i en utveksling fra april 2017, som avisene gjengir.

Boeing fikk tilgang på dokumentene i desember, og leverte dem videre til amerikanske luftartsmyndigheter, Federal Aviation Administration (FAA), og kongresskomiteer som undersøker flyet.

Les også

Max-flyene kan gi Boeing simulatorregning på 44 mrd.

Flytypen var i løpet av fem måneder i 2018 og 2019 involvert i to dødsulykker, der 346 mennesker mistet livet.

– Jeg har fremdeles ikke blitt tilgitt av gud for det jeg dekket over i fjor, skrev en ansatt i en melding i 2018.

Testproblemer

Trøbbel med programvaren og problemer med simulatortestene av Max-flyet omtales som det mest oppsiktsvekkende temaet i samtaleloggene.

Ifølge The New York Times virker det som de ansatte snakker om tilfeller der selskapet skjulte disse problemene for FAA, mens myndigheten arbeidet med å sertifisere simulatortestene.

Testene ble både brukt til å utvikle selve flyet, i tillegg til å trene piloter.

– Ville du plassert familien din på et Max-fly som er simulatortestet? Jeg ville ikke, skriver en kollega til en annen, og fikk svar:

– Nei.

Boeing sier i en uttalelse at alle deres simulatortester fungerer effektivt, og at arbeidet med å kvalifisere testene var «i en tidlig fase» da de ble omtalt i internmeldingene.

Les også

Boeing-toppsjef får sparken etter Max-krisen

– Siden den tid har både interne og eksterne eksperter på området gjennomført gjentatte tester og kvalifisert de aktuelle simulatorene, skriver selskapet.

Overfor Financial Times legger en talsperson til at Boeing «ikke fant noen tilfeller av feilrepresentasjoner til FAA» i forbindelse med kvalifisering av simulatorene.

Boeing beklager

Boeing sier at de har gjort «betydelige» endringer for å fremheve sikkerhet i selskapet, og varsler nå at de vil ta grep som følge av meldingsloggene.

– Vi beklager innholdet i denne kommunikasjonen, og beklager til FAA, Kongressen, våre kunder og til flyreisende, skriver Boeing.

– Språket som ble brukt i disse meldingene, og noen av følelsene de uttrykker, er i strid med Boeings verdier, og selskapet tar nå passende grep. Dette vil til slutt omfatte fagmessige tiltak eller andre personaltiltak når de nødvendige gjennomgangene er fullført, heter det videre.

Boeings 737 Max-fly har stått på bakken verden over i nesten ti måneder etter de to dødsulykkene.

Les også:

– Jeg er usikker på om jeg vil gå tilbake til selskapet i april etter dette – jeg vil ikke lyve til FAA, skriver en ansatt i en av meldingene, ifølge FT.Over 100 sider med meldingslogger er overlevert myndighetene

Her kan du lese mer om

 1. 737 Max-ulykkene
 2. Boeing 737
 3. Flyulykker
 4. Tile
 5. Boeing
 6. Etterforskning
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Boeing skal ha overbevist Lion Air om at Max-trening var unødvendig

 2. Advokat om interne Boeing-meldinger: – Styrker påstanden om forsømmelse av flysikkerhet

 3. Ryanair-sjef Michael O’Leary: Glem å få igjen penger om du ikke vil reise med ulykkesfly

 4. Annonsørinnhold

 5. Nye Boeing-dokumenter forteller om 737 Max-feil

 6. 737 Max-tester fullført: Dette må skje før ulykkesflyet kommer i lufta