- Nordmenn har lånt for mye, for fort

Prisene på nyboliger vil falle dramatisk, fordi vi har bygget for mye og for dyrt, sier sjeføkonom.

KREVER STORT KUTT: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.

Array
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:

- Nå vil prisen man betaler for en ny bolig raskt falle, og det vil ikke overraske meg om vi får et prisfall på 20 prosent, sier sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, til E24.

- Prisene vil falle i Norge fordi vi har bygget for mye og for dyrt. Samtidig har kundene lånt for mye for fort, forklarer han.

Salget av nye boliger faller med hele 34,2 prosent i forhold til samme kvartal i fjor, viser en ny kvartalsrapport fra Boligprodusentenes Forening (BPF) og Prognosesenteret.

Les også: Kollaps i boligsalget

Norges egen boligkrise

Nå kommer den norske boligkrisen, og vi kan vente oss mye av det samme som amerikanere og briter. Men det som skjer i Norge skjer ikke på grunn av men parallelt med subprime-krisen, understreker Andreassen.

- Alle har bygget samtidig som alle andre, og det har ført til høye byggekostnader. Nå som byggingen stopper opp går kostnadene ned, og boligbyggerne kan ikke beholde overskuddet selv.

Les E24-redaktør Per Valebrokk: Bare begynnelsen på boligprisfallet

Nedgangstider

Med lavere inntekter følger dårligere tider for både entreprenører og underleverandører, tror Andreassen.

- Det vil bli økt arbeidsledighet blant ansatte i byggebransjen fremover, spår han.

Bjørn Birkeland hos Prognosesenteret som står bak boligrapporten ser mørkt på situasjonen.

- Også for det samlede boligmarkedet er dette dårlig nytt. Dette er jo tilnærmet en bråstopp, og er svært alvorlig for en hel næring, sier han.

Høyere leiepriser

Prognosesenteret anslår at det må bygges 15.000 boliger bare for å erstatte boliger som rives eller av andre grunner går ut av markedet. Derfor tilføres det nå langt færre enheter enn det behovet skulle tilsi.

- Dette vil gi en ytterligere forverring av leieprisene, sier Birkeland.

Det er ingen tvil om at resten av 2008 og 2009 blir svake år, selv om det skulle komme rentekutt i løpet av høsten eller våren, tror han.

- Det er ikke heldig at det bare blir mer og mer press i markedet, for folk må jo ha tak over hodet, poengterer Birkeland.

- Bare starten

Sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, er ikke overrasket over tallene.

- Alle entreprenører vi har snakket med sier det er full stopp nå, sier han til E24.

Han peker på at igangssetting av nye boliger har falt mellom 35 og 40 prosent i løpet av det siste året. Dette har ennå ikke fått fullt utslag i salget av boligsalget.

- Dette er bare starten. Det er fortsatt mange bygg som ikke er fullført enda, men når disse er fullført vil aktiviteten synke videre, tror Juel.

Det blir større ledighet, og bygg- og anleggssektoren vil bli hardt rammet av nedgangen, spår sjeføkonomen. Han regner med at prisene på både ny og gammel bolig skal forsiktig nedover i halvannet års tid til.

Les også: Borettslagene trekker ned boligprisen og Europeiske boligpriser stuper

Les flere saker hos E24.

Publisert:

Flere artikler