Strømprisene

Rapport om strømpris-endringer: Flere må betale 2.000 mer i året

Effekttariffer vil ramme strømsparende nordmenn og belønne «sløserne», ifølge ny rapport. – NVEs forslag ivaretar nettselskapene i stedet for forbrukerne og klimaet, sier Huseierne.

Pedersen, Terje / NTB scanpix
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

«Den som rammes kraftigst økonomisk er ung enslig i liten bolig som allerede er energieffektivisert. Vedkommende får en økning i kostnader på rundt 2.000 kroner årlig.»

Slik lyder et av hovedfunnene i en fersk rapport om konsekvensene av en omstridt nettleie-omlegging som planlegges av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), hvor såkalte effekttariffer innføres.

Effekttariffer medfører at nettleien din blir dyrere på tidspunkt i døgnet hvor mange bruker strømnettet samtidig.

Les også

Advarer mot nettleie-planer: Frykter brems i solceller og energisparing

Dyrere å spare på strømmen

NVE mener en slik omlegging er nødvendig, i lys av elbil-eksplosjonen og annet tungt forbruk som setter kraftnettet i Norge under press.

Den nye rapporten er utarbeidet av Ny analyse, som har regnet på 200 ulike scenarioer.

En «tydelig trend» er at effekttariffer vil ramme «hardere jo lavere årlig strømforbruk forbrukerne har», ifølge rapporten, som også finner at tariffene rammer husstander med miljøvennlige ENØK-tiltak.

– Funnene bekrefter langt på vei våre advarsler: NVEs forslag ivaretar nettselskapene, i stedet for forbrukerne og klimaet, sier generalsekretær Morten Meyer i Huseierne til E24.

– Det er et tankekors at NVE fremmer forslag som vil redusere motivasjonen for å gjøre klimavennlige valg i egen bolig, legger han til.

NVE vil ikke kommentere kritikken, men går i rette med rapportens funn.

Les også

Kraftbransjen venter mer ustabile strømpriser: – Ingen grunn til panikk

Fem grupper rammes «kraftig»

En enslig mann i 30-årene som bor i en energioptimalisert bolig på 80 kvadratmeter med årlig forbruk på 9.725 kWh vil få 1.980 kroner i årlig kostnadsøkning, ifølge rapporten.

I tillegg vil fire andre forbrukergrupper rammes «kraftig», hevdes det:

 • Ektepar i tomannsbolig med utflyttede barn
 • Familie med små barn og høy bevissthet rundt eget forbruk
 • Ektepar i stor enebolig som har investert i mange ENØK-tiltak
 • Og par i 50-årene med barn, lavt strømforbruk og installerte solceller

Den årlige regningen til disse forbrukergruppene øker med mellom 530 og 840 kroner, ifølge rapporten.

Andre vil imidlertid tjene på den foreslåtte omleggingen.

Les også

Kronesjokk gir dyrere strøm: – Har veldig stor betydning

NVE kjenner seg ikke igjen

En familie med større rekkehus på 130 kvadratmeter og forbruk over normalen – på 33.127 kWh årlig – kan se frem til 1.540 kroner i kostnadsreduksjon, ifølge rapporten.

– Kombinasjonen av kostnadsøkning ved lavt strømforbruk og økning i kompleksitet kan med betydelig sannsynlighet gi uheldige fordelingsvirkninger, står det videre.

Men NVE vil ikke gå god for funnene i rapporten. De sier forutsetningene som legges til grunn i utregningene er «ikke i tråd med de prinsippene vi har lagt til grunn».

– Vi har selv gjort tilsvarende beregninger på faktiske forbruksdata fra kunder, og våre beregninger viser andre resultater for nettleien enn rapporten tilsier, skriver NVE-seksjonssjef Torfinn Jonassen til E24.

Les også

Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet

Nytt forslag ventes snart

I fjor trakk NVE et forslag om nye effekttariff-regler, etter massive protester. Et revidert forslag fra NVE ventes nå fremlagt innen kort tid.

– Formålet med den planlagte endringen i regelverket er å gi rimelig kostnadsfordeling og effektiv utnyttelse og utvikling av nettet. Vi er derfor opptatt av å kartlegge den økonomiske virkningen for alle relevante kundegrupper. Her spiller forbrukerne selvsagt også en viktig rolle, skriver Jonassen i NVE.

– Vi legger opp til å beskrive dette i det kommende høringsdokumentet om ny nettleie i distribusjonsnettet, varsler han.

– Jeg håper NVE tenker seg om før de enda en gang lanserer forslag til effekttariffer, sier Meyer i Huseierne.

Etterlyser dokumentasjon

Han får følge av Solenergiklyngen, som sammen med Norsk Solenergiforening bestilte den nye rapporten.

– Vi ønsker mer dokumentasjon fra NVE før disse endringene innføres. Vi trenger mer kunnskap før vi begynner å straffe forbrukere, sier daglig leder Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen til E24.

– Av rapporten ser vi at endringene rammer folk som har gjennomført miljøvennlige energisparingstiltak på direkte oppfordring fra myndighetene. Det blir jo helt feil, utdyper hun.

– NVEs bekymring er jo overbelastning av nettet i takt med at forbruket øker. Hvordan synes dere de skal løse problemet, om ikke med effekttariffer?

– For det første med fakta: Hva er egentlig årsaken til overbelastning av strømnettet? Det trenger vi langt mer dokumentasjon på, før vi innfører endringer.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
 3. Norsk solenergiforening
 4. NVE

Flere artikler

 1. Nytt nettleieforslag: Slik kan strømregningen din bli påvirket

 2. Advarer mot nettleie-planer: Frykter brems i solceller og energisparing

 3. Omstridt NVE-forslag utsettes til 2020: – Et omfattende arbeid

 4. Striden om din nye strømregning: NVE-sjefen angriper ekspertfunn

 5. NVE justerer omstridt forslag: Slik blir den nye nettleien