Power-ansatte ble bedt om å jobbe for 0 kroner i timen

Ansatte i elektronikkgiganten Power, hvor XXL-gründer Øivind Tidemandsen er storeier, har gjentatte ganger arbeidet i butikkene på helligdager uten å få en krone i lønn.

VEDGÅR GRATISARBEID: Elektronikkgiganten Power sier de har avdekket «avvik» med gratisjobbing og sjefer som har brutt arbeidsmiljøloven. De kaller tilfellene uakseptable.
Publisert:

Dermed har lønnsnekt forekommet i to Tidemandsen-eide storkjeder. E24 avslørte nylig at flere varehus i sportskjeden XXL også har fått ansatte til å jobbe uten å få betalt.

HR-sjef Morten Hovland vedgår «avvik» med gratisjobbing i Power, og kaller det uakseptabelt.

Han vedgår også brudd på arbeidsmiljøloven blant enkelte sjefer i kjeden, og sier disse har fått sparken.

Gjør «alt» for å senke prisene

Etter at XXL-gründer Øivind Tidemandsen i 2012 kjøpte seg betydelig opp i elektronikkjeden, som da het Expert, ble store planer om kostnadskutt iverksatt.

I reklamekampanjer fokuserte kjeden på hvordan kuttene rammer deres ansatte.

«1.432 gode medarbeidere har dessverre måttet slutte», skrev Expert i sin reklameavis i 2013, etterfulgt av punchlinen:

«Alt gjør vi for å senke prisene».

Seks år senere forteller personer som jobbet i butikkene om prisen de har betalt.

Stort arbeidspress og jevnlig underbemanning har gjort det umulig å utføre viktige oppgaver i åpningstidene. Det har også ført til at ansatte har blitt bedt om å komme på jobb på helligdager – helt uten betaling, ifølge intervjuer med nåværende og tidligere Power-ansatte, samt flere sjefer.

– Dette aner jeg ingenting om. Men det skal jo ikke skje, sier Øivind Tidemandsen til E24.

– Jeg sitter i styret i Power, og jeg sitter som eier, men er ikke inne i det operasjonelle, utdyper han.

– Har ikke god samvittighet

E24 får gratisjobbingen beskrevet fra personer ved forskjellige Power-varehus, inkludert fra sjefer som selv ba ansatte jobbe uten lønn.

– Jeg er klar over at det er misbruk av makt. Jeg har ikke noe god samvittighet for at jeg har gjort det, sier en nåværende leder, som ikke vil ha navnet sitt på trykk.

– Power utnytter folks naivitet og ønske om å bevise at de kan prestere, sier en tidligere salgsleder ved et annet varehus.

Ansatte har ikke blitt tvunget til å arbeide uten lønn, men har opplevd et klart press om å arbeide gratis, ifølge flere uavhengige kilder.

De sier dugnadsarbeid i Power ofte har blitt varslet på morgenmøter:

– «Nå er det dugnad. Håper alle kan stille», gjengir en som selv deltok.

– Det var typisk at det ble sagt at «på søndag skal vi gjøre butikken klar til jul», sier en eks-ansatt ved et annet varehus.

– Det var innforstått at det ikke var betalt. De kalte det juledugnad. Og jeg stilte opp. Uten betalt, sier personen.

Årsaken, forklarer ansatte og sjefer til E24, er at de ikke vil påføre kolleger merarbeid, ettersom noen blir nødt til å utføre arbeidet uansett.

Power: – Dette er unntakene

Power er forelagt alle kildebeskrivelsene. E24 har også oppfordret kjeden til å gjøre egne undersøkelser før de kommenterer denne saken.

HR-sjefen bekrefter tilfeller av gratisjobbing, men understreker også at opplysningene E24 presenterer «er ikke representativt for kulturen i Power».

– Det som kommer frem her, er unntakene. Avvikene, svarer Hovland.

HR-sjef Morten Hovland i Power

Disse tilfellene er like fullt uakseptable og klare brudd på bestemmelsene om at alle ansatte i Power skal lønnes for utført arbeid, fastslår Hovland, som minner om at ansatte dessuten har krav på tillegg hvis de jobber søndager.

– Ingen skal oppleve press eller forventning om å stille opp gratis for Power. Alle er kulturbærere i Power, og det begynner med toppledelsen. Dette kommer tydelig fram på alle våre samlinger og kurs, skriver Hovland.

– Ledere har mistet jobben

I de tilfellene hvor sjefer har opptrådt i strid med reglene, har ledelsen i Power reagert hardt, opplyser han videre.

– Vi har en varslingskanal for den typen saker, og varsel har blitt fulgt opp og fått følger.

– Vi kan dokumentere at det finnes eksempler på ledere som har mistet jobben sin hos oss fordi de har brutt arbeidsmiljøloven eller fordi de ikke har fulgt Powers verdier, opplyser HR-sjefen.

Hovland understreker at selv om Power kan bekrefte unntakstilfeller med gratisarbeid, så kan de også legge frem «omfattende dokumentasjon om betaling for søndagsjobbing».

Selv synes han den siste tidens avsløringer om bransjen er trist lesning.

– De avsløringene som har kommet i E24 og Dagens Næringsliv i det siste, gir ikke et godt bilde av retailbransjen, Det er åpenbart ting som må tas tak i flere steder. Dette må bransjen rydde opp i.

Publisert:
Gå til e24.no