Swix-eier om Gresvig-konkursen: – Dramatisk å miste en av sine største kunder

Konkursen i Gresvig kom samtidig som en av Norges største utstyrsleverandører bestilte inn varer for neste års sesong. Det skaper usikkerhet for kjeden som står bak merkevarer som Ulvang, Helsport, Lundhags og Swix.

TUNGT INNE I GRESVIG: Åge Skinstad er sjef for sportsutstyrsleverandøren Brav. Han erkjenner at konkursen i Gresvig har skapt usikkerhet i bransjen.
Publisert:

– Konkursen skjedde på et litt snodig tidspunkt, akkurat da det begynte å snø på Østlandet, sier fungerende toppsjef i Brav, Åge Skinstad, til E24.

Skinstad skulle mer enn gjerne sett litt snø i Oslo sentrum, et snøfall bransjen mener er utslagsgivende for gode resultater.

For den milde vinteren har ikke hjulpet Gresvig de siste månedene midt i en krevende omstillingsprosess, og som denne uken endte med konkurs for sportsgiganten som er kjent for kjeder som G-sport og Intersport.

– Det er jo dramatisk å miste en av sine største kunder, sier Skinstad som også er kjent som tidligere langrennsløper og sportssjef for langrennslandslaget.

Brav selger utstyr til de fleste sportskjeder i Norge, og har merkevarene sine tungt representert i Gresvigs butikker.

Les på E24+

Disse kan ta over Gresvig

Les også

Sportskjeden Gresvig slår seg konkurs

Midt i viktig innkjøpsperiode

Men det var ikke bare væromslaget som var dårlig timing for Gresvig-konkursen. I disse dager jobber Brav med innkjøp til neste års kolleksjoner.

– Vi må kjøpe varer fra våre leverandører for 2021-sesongen, så det er nok den største usikkerheten nå. Vi vet ikke helt hvor mye varer vi kan kjøpe inn når vi ikke har noen ordrer fra Gresvig, sier Skinstad.

Han forklarer at det finnes flere vinduer for innkjøp enn det som er åpent akkurat nå, men håper likevel det kommer en løsning i konkursen snart.

– Jo lenger denne situasjonen dras ut, jo mer usikkerhet skaper det jo, sier Brav-toppen.

Skinstad forteller at det også er usikkerhet knyttet til selskapets distribusjonsstrategi som kan endres som følge av langt færre butikker i kjeden ved en ny eier, eller at butikkene legges ned.

Brav er eid av Andresen-familiens investeringsselskap Ferd, som igjen er storaksjonær i Gresvig-konkurrenten XXL.

Les også

Fortsetter som før etter Gresvig-konkursen: – Pulsen vår stopper ikke

Kontaktet av franchisetagere

Det er minst like mye usikkerhet blant franchisetagerne som står for 100 av de 195 butikkene i Gresvig-konsernet. E24 snakket med franchise-eier Erik Sakshaug som fortalte om en januar med svikt i salget, og hvor konkursen på toppen av det hele denne uken.

Også Skinstad i Brav har merket usikkerheten blant dem som eier sine egne butikker.

– Vi har hatt veldig mange henvendelser fra franchiser de siste dagene. De lurer på hva som skjer og er veldig opptatt av å sikre at de klarer å ha nok varer.

– Klarer dere å sikre det?

– Ja, alle kredittverdige kunder får utstyr fra oss, betrygger han.

Velger faghandel over priskrig

Skinstad synes det er trist at G-sport og Intersport forsvinner med tanke på de sterke merkevarene de hadde i markedet, og han hadde også troen på Gresvigs nye strategi som ble presentert i høst ved at Intersport ble hovedfokuset og G-sport ble lagt ned.

– Hva er det beste utfallet for dere i denne konkursen?

– Beste case for vår del er at vi nå får et riktig antall sportsbutikker i Norge. Det har jo vært en overetablering i lang tid. Så forhåpentligvis får vi en sunnere bransje med et riktig antall tilbydere.

Han tror de forretningene som har dyp kunnskap om produktene de selger vil ha et fortrinn i tiden fremover i motsetning til de som bare fører priskrig.

– De som kun er opptatt av pris uten å tenke på kompetanse tviler jeg på vil gjøre det bra.

Da styret i Gresvig Retail Group gikk til skrittet å slå selskapet konkurs hadde det ifølge Dagens Næringsliv 1,1 milliarder kroner i gjeld.

Hovedeier Olav Nils Sunde skal ha 600 millioner utestående hos selskapet.

Etter det TDN Direkt erfarer skal DNB ha rundt 500 millioner kroner i utlån til Gresvig.

Les også

Gresvig-eier mener de burde lagt ned G-Sport for lenge siden

Publisert:
Gå til e24.no