Saudiarabisk fond i oppkjøpsprat med Newcastle United

Etter 12 år ute for salg kan den nordengelske fotballklubben få nye eiere. Da får også Saudi-Arabia forankret sin nye satsing på sport.

 • Tyra Kristiansen Stave
Publisert: Publisert:

Det statlige saudiarabiske investeringsfondet er i prat med Premiere League-klubben Newcastle United om å kjøpe klubben. Prislappen skal ligge på 340 millioner pund, eller 4 milliarder norske kroner.

Det sier personer med kjennskap til saken til Wall Street Journal og nyhetsbyrået Dow Jones.

En avtale kan være dager eller uker unna ifølge kildene. Det er likevel fortsatt ikke klart om det i det hele tatt ender med en avtale, påpeker Wall Street Journal.

Følger i Manchester Citys fotspor 

Saudi-Arabia på eiersiden kan bety en lys fremtid for Newcastle - skal man tro tidligere erfaringer i fotballverdenen. 

Bystaten Abu Dhabi i De forente arabiske emirater kjøpte Manchester City i 2008. Siden den gang har byen brukt over én milliard pund, eller nesten 12 milliarder kroner med dagens valutakurs, på å kjøpe nye spillere og renovere treningsanlegget. 

For den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman er det mulige oppkjøpet en del av hans plan om økonomiske reformer. Saudi-Arabia skal satse mer på blant annet sport og underholdning for å gjøre landets økonomi mindre avhengig av olje.

Ifølge ryktene har Saudi-Arabia allerede prøvd å få kloa i en fotballklubb i noen år. Både Chelsea og Manchester United skal ha stått på ønskelisten, men var for dyre, skriver Wall Street Journal.

Les også

FN vil etterforske Saudi-prins etter anklager om Bezos-hacking

Tidligere forhandlinger har brutt sammen

Nå skal ifølge kildene den saudiarabiske kronprinsen endelig gå sammen med flere investorer for å kjøpe klubben.

Forhandlingene er organisert av forretningskvinnen Amanda Staveley - kvinnen som i 2008 hjalp til med oppkjøpet av Manchester City.

Staveley, med hennes emiratarabiske PCP Capital Partners i ryggen, har også selv prøvd å kjøpe Newcastle United. Hun skal ha lagt inn tre bud i november 2017, men forhandlingene med nåværende eier Mike Ashley brøt sammen. 

Ifølge en kilde nær Ashley, skal forhandlingene ha vært “utmattende, frustrerende og fullstendig bortkastet tid” skrev emiratarabiske The National i fjor. 

Staveley sa til avisen den gang at hun og investeringsselskapet er store fans av Newcastle, og at hun ikke har noen problemer med Ashley. 

– Det er fortsatt en interessant klubb for oss, men vi ser på mange klubber, sa Staveley til The National.

I den mulige avtalen som ble kjent lørdag skal Staveleys selskap eie 10 prosent av Newcastle, sier kildene til Wall Street Journal.

Les på E24+

Slik kan brexit påvirke engelsk fotball

Englands minst populære eier

Det er den britiske forretningsmannen Mike Ashley som selger fotballaget etter 13 år. I 2007 betalte han 134 millioner pund, eller 1,6 milliarder kroner, for klubben. 

Bare ett år etter å ha kjøpt klubben var Ashley interessert i å kvitte seg med den. Han oppga høy gjeld som grunn for ønsket, ifølge Forbes

Siden den gang har han etablert seg som en av Englands minst populære klubbeiere, skriver Wall Street Journal.

Han fikk særlig klubbfansen mot seg etter at manager Kevin Keagan gikk av i 2008. I hans periode som eier har også laget rykket ned til annendivisjon i engelsk fotball to ganger.

Ifølge Wall Street Journal roper fansen med jevne mellomrom «Get out of out club» under kampene i protest mot Ashley.

Nå får de altså kanskje viljen sin.

Newcastle-eieren er Storbritannias 15. rikeste og har grunnlagt sportskjeden Sports Direct. Det er spesielt en rekke vellykkede oppkjøp av andre kjeder som har sikret Ashley en plass blant landets rikeste. 

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Saudi-Arabia
 3. Newcastle United FC
 4. Mike Ashley
 5. Fotball
 6. Sport

Flere artikler

 1. Saudi-Arabias statsfond kjøper klubben Newcastle

 2. Tordner mot Newcastle-oppkjøpet: – Enda en diktator får innpass i fotballen

 3. Spotify-gründer åpner for å kjøpe Arsenal

 4. Amerikanske medier: Liverpool-eier vurderer børsnotering med mannen som inspirerte «Moneyball»

 5. Superbilprodusenten McLaren henter 6,7 milliarder kroner