Regjeringskilder: - Vil bli kastet hvis han ikke trekker seg: Reinås ferdig

Jan Reinås vil bli kastet som styreleder i Hydro hvis han ikke trekker seg selv.

 • Marianne Johansen
 • Eirik Mosveen
 • Therese Bongard
Publisert:

Sentrale regjeringskilder som er informert om vurderingene som nå gjøres, opplyste til VG fredag kveld at det nå kun er et spørsmål om tid før Jan Reinås er ferdig som styreleder i Hydro.

Kildene opplyser om at det mest naturlige vil være at Reinås selv trekker seg i løpet av kort tid som følge av den knusende rapporten fra advokatfirmaet BA-HR.

Sene kveldsmøter

Sent i går kveld satt næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) i møte med ekspertene som hadde gjennomført granskingen og medarbeidere ved Statsministerens kontor.

På samme tid hadde Hydro-styret møte, fikk VG opplyst.

Ifølge VGs opplysninger hadde Regjeringen i går kveld foreløpig ikke bestemt seg for hva som skal skje med Reinås og resten av Hydro-styret dersom de selv ikke trekker seg.

Forstå opsjonsbråket: Opsjonsbråk for nybegynnere

Bukk og havresekk

Men kildene er tydelige på at dersom Reinås ikke går av i løpet av noen dager, er han uansett ferdig før oktober. Da har valgkomiteen varslet at de skal være ferdige med innstillingen til et nytt Hydro-styre. Sentrale regjeringskilder uttalte i går kveld at det ikke er unaturlig om også konsernsjef i Hydro, Eivind Reiten, må gå av.

De understreket at styret i Hydro må vurdere i hvilken grad de mener at konsernsjefen, som leder for administrasjonen, har gitt styret et for dårlig eller uriktig grunnlag for å fatte beslutningen på.

Dersom styret mener at konsernsjefen er medansvarlig for at styret har truffet en gal beslutning, kan han også bli kastet.

Regjeringskilder legger ikke skjul på at de mener at Hydros administrasjon har gjort en for dårlig jobb i saken, også etter at avviklingen av opsjonene ble vedtatt.

Stort problem

- Da Hydros juridiske sjef, som selv er mottager av flere millioner kroner for opsjonene sine, på fredag kom med en utredning som sa at dette var lovlig, skjønte vi umiddelbart at vi måtte gjøre en uhildet vurdering. Det hadde et element av havre og bukk og mye rart, sier en kilde til VG.

Men kildene påpeker overfor VG at det først og fremst er Reinås som styreleder som har et stort problem.

Flere forhold trekkes frem:

 • Det var Reinås som hadde møtet med ekspedisjonssjef Reier Søberg, der han opplyste om at opsjonsprogrammet skal avvikles. Regjeringskilder er kraftig provosert fordi de mener at Reinås ikke orienterte godt nok.
 • Det var Reinås som på pressekonferansen på mandag understreket at departementet var blitt orientert i detalj om avgjørelsen. Kilder opplyser om at han med dette utsagnet provoserte ytterligere.

Ansattrepresentant i styret, Ragnar Fritsvold, opplyste i VG på torsdag om at han basert på Reinås opplysninger i styret, trodde at Regjeringen hadde gitt styret ryggdekning for å vedta avviklingen. Dette fikk alarmklokkene til å ringe i departementet. Ifølge regjeringskilder er man fortsatt ikke trygg på at Reinås overfor styret ga et fordreid bilde av kontakten med departementet. Kilder frykter at flere styremedlemmer forsto Reinås dit hen at departementet hadde akseptert beslutningen.

På pressekonferansen i går, understreket Dag Terje Andersen at departementet ikke har blitt orientert om noen av punktene som gjør at BA-HR mener styret brøt loven.

Kilder VG snakket med i går kveld, fortalte at Jan Reinås og Eivind Reiten satt i et hemmelig møte på et hotell i Oslo-området.

- Har du fortsatt tillit til styreleder Jan Reinås?

- Jeg kan ikke uttale meg på noen annen måte enn å si at styret har tillit så lenge de sitter.

Vi vil gå gjennom de juridiske vurderingene. Når vi skal gjøre vurderingen av styret, vil alt telle, også det som ikke har med jus å gjøre, sa næringsminister Dag Terje Andersen til VG i går kveld.

Les også: Reiten har tjent 87 mill. som Hydro-sjef

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norsk Hydro

Flere artikler

 1. Hydro-bråket i dag

 2. Dette er opsjonsbråket i Hydro

 3. Andersen freder resten av Hydro-styret

 4. Forlater Hydro i protest

 5. Betalt innhold

  Reinås presset til å gå av