Disse guttene arver Ikea

Dette unike bildet viser brødretrioen som skal ta over pappa Ingvar Kamprads enorme møbelimperium.

DELER BRODERLIG: Ikea-grunnlegger Ingvar Kamprads sønner, Jonas, Mathias og Peter blir sjelden sett sammen. Dette eksklusive bildet viser brødretrioen som skal ta over farens enorme gullgruve.

Ikea
  • Hilde Kristine Misje
Publisert:

Ingen kan si at denne søskenflokken ikke kommer fra et møblert hjem.De holder vanligvis en svært lav profil i media, men nå har Ikea sluppet at bilde av brødrene som arver er en verdens største formuer.

Neste generasjon

For første gang avslører sønnene til Ikea- gründer og multimilliardær Ingvar Kamprad hvordan farens møbelimperium skal videreforvaltes i familien, skriver svenske Aftonbladet.

Kamprad, som ifølge amerikanske Bloomberg er verdens fjerde rikeste person og har en formue på godt over 200 milliarder kroner, fylte 86 år i mars. Det nærmer seg derfor tiden for å overlate møbeleventyret til neste generasjon.

LES OGSÅ: Ikea med rekordoverskudd

Familiens talsperson Per Heggenes forteller til den svenske avisen Dagens Industri at brødrene Kamprad skal dele opp milliardærbedriften.

Pappa og Ikea-grunnlegger Ingvar Kamprad.

Joachim Lundgren

- Det går ikke an å erstatte Ingvar Kamprad, og det har de heller ikke ambisjoner om å gjøre. De har holdt en lav profil eksternt, og det ser det ut som at de kommer til å fortsette å gjøre, sier Heggenes.

Heggens forteller til den samme avisen at brødrene skal fokusere på hver sin firmagruppe i det kompliserte nettverket av selskaper og stiftelser som utgjør Kamprads imperium.

Tidlig ute

I Bertil Torekulls bok «Historien om Ikea» fra 1998 forteller Ingvar Kamprad selv at sønnene tidlig tok initiativ til å videreføre farsarven.

LES OGSÅ: Ikea øker tempoet i Asia

«Jeg kommer aldri til å glemme en sen høstkveld i hjemmet vårt i Vedbæck i 1974, da mamma Margaretha hadde latt alle sønnene sitte oppe for å vente på min som vanlig sene ankomst - jeg hadde jobbet i femten timer og var trøtt, sulten og sliten. Peter var da 15 år, Jonas 8 år og Mathias 5 år. De satt i pysjamas i vår gule sofa. Peter tok ordet og sa: Pappa, vi har diskutert saken alle tre. Vi synes så synd på deg fordi du har så mye å gjøre. Så når vi blir store, det har vi bestemt, skal vi hjelpe deg.».

Ingvar Kamprad, som ifølge Torekulls bok begynte planleggingen av sin død allerede på 70-tallet, har vært opptatt av at ingen av sønnene skal havne i bitre arvestrider. Ifølge DI Weekend er det en av grunnene til at han «har skapt en god selskapsstruktur, som beskytter både barna og selskapet».

LES OGSÅ: Her er verdens ti rikeste menn

Tause

Kamprads adoptivdatter er ifølge Aftonbladet kjøpt ut av familiebedriften.

Men brødrene som skal ta over pappa Ingvars rolle som inspiratorer for de hundretusenvis av ansatte i Kampradimperiumet holder selv foreløpig hardt på tausheten.

LES OGSÅ:

Flere artikler

  1. Kamprad gir fraseg Ikea-makten

  2. Kamprad trer tilbake:Sønnene tar over Ikea

  3. Ingvar Kamprad er død

  4. Annonsørinnhold

  5. Slik styres Ikea videre etter Kamprads død

  6. Slik bygget Kamprad milliardkonsernet