Norge bruker millioner på paviljong i Emiratene: – Spiller på autoritære lands premisser

Den norske stat blar opp inntil 40 millioner kroner for å vise frem havnasjonen Norge – i ørkenriket som fengsler aktivister, homofile og kvinner som voldtas.

REISER PAVILJONG: Vinneren av anbudskonkurransen for å bygge den norske paviljongen er et samarbeid mellom Rintala Eggertsson Architects, Expomobilia og Five Currents.

Illustrasjon: Rintala-Eggertsson Architects / Expomobilia / Five Currents
  • Karl Wig
Publisert:

– Disse statene bruker slike arrangementer som aktiv imagebygging, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge til E24.

– Da bør land som Norge tenke over hva vi egentlig er med på.

192 stater står oppført på deltagerlisten når De forente arabiske emirater inviterer til verdensutstillingen (EXPO) i Dubai i oktober 2020.

Også sjøfartsnasjonen Norge åpner pengesekken for å vise seg frem.

Den norske deltagelsen er et spleiselag mellom næringslivet og det offentlige, hvor målet er at utgiftene deles likt, opplyser Innovasjon Norge, som organiserer arbeidet.

Statens bidrag har et tak på 40 millioner kroner, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet til E24.

Les på E24+

Saudisk sjokkterapi ryster kongerikets næringsliv

25 millioner til paviljong

Mye av pengene vil gå til å reise en paviljong i ørkenen. Vinnerkonseptet er avbildet over.

– Paviljongen har en totalramme på 25 millioner kroner som inkluderer prosjekteringsfaser, selve bygget, de tekniske anleggene og avvikling med gjenbruk og resirkulering, skriver næringsdepartementet til E24.

KRITISK: – Vi spiller på mektige og autoritære lands premisser for å oppnå kortsiktige profittmål, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge.

Foto: Ingeborg Huse Amundsen VG

Temaet for Norges deltagelse er «havrommet». Regjeringen tror effekten blir god.

– Det er forventet at norsk deltagelse på EXPO 2020 vil bidra til å styrke Norges posisjon som en internasjonalt ledende havnasjon og å fremme bærekraftige løsninger, skriver departementet.

Homofile kan piskes til døde

– I tillegg har deltagelsen som formål å styrke våre kommersielle forbindelser med land i Midtøsten, Afrika og Asia. Dette er viktige markeder for norsk næringsliv, blant annet for petroleumsleverandørindustrien, sjømatnæringen og maritim sektor.

– Ja, her er det sikkert store økonomiske muligheter for Norge, kommenterer Amnesty-sjefen:

– Men de stiller seg altså ut i en stat som begår store menneskerettighetsbrudd, og som for tiden er en aktiv deltager i krigen i Jemen, hvor vi også vet at deres side begår krigsforbrytelser.

– Sånn sett er det spesiell timing, sier Egenæs.

Ifølge loven kan homofile piskes til døden i De forente arabiske emirater. Føderasjonen i Midtøsten består av syv sjeikdømmer, og har en nasjonalforsamling hvor partier er forbudt.

En rekke aktivister har blitt fengslet, og i 2013 ble en norsk kvinne dømt til ett år og fire måneder i fengsel i Dubai etter å ha anmeldt en voldtekt.

Næringsdepartementet forsvarer deltagelsen.

– Spiller på autoritære lands premisser

– Hvordan har regjeringen forholdt seg til menneskerettighetsproblemstillinger i vurderingen av Norges deltagelse?

– Hva gjelder menneskerettighetssituasjonen i De forente arabiske emirater, mener regjeringen at dialog og påvirkningsarbeid fra internasjonale aktører og andre land over tid vil kunne påvirke situasjonen positivt, svarer departementet.

Amnesty-sjefen tror tilnærmingen er feilslått.

– Det er svært krevende å se at denne regjeringens økte fokus på næringslivssamarbeid har noen positive resultater for menneskerettighetene, kommenterer Egenæs.

– Tvert imot viser samarbeidet vi til nå har hatt, for eksempel med Kina, at vi spiller på mektige og autoritære lands premisser for å oppnå kortsiktige profittmål. Regjeringen må faktisk vise, i all offentlighet, hvilke konkrete tiltak de faktisk gjør og hva de faktisk sier til autoritære lands myndigheter.

– Så langt er det mest vage formuleringer, slik vi også ser i denne saken.

Her kan du lese mer om

  1. Dubai
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kampen mot kronprinsen: Frykter å bli drept av Saudi-Arabia

  2. Iran trekker seg helt ut av atomavtalen

  3. Dette har skjedd i Omanbukta: Drama i eksplosivt farvann

  4. Annonsørinnhold

  5. Slik gjorde de karriere i verdensmetropolene

  6. Betalt innhold

    Hvorfor skal man investere i umodne markeder?