Lufthansa er det raskest voksende internasjonale flyselskapet i Norge: Men de er ikke størst ennå
Med en kraftig kapasitetsvekst det siste året er det tyske Lufthansa som vokser mest blant de utenlandske flyselskapene i Norge, ifølge data fra Avinor og selskapet.
Etter en kraftig oppbremsing i kjølvannet av oljenedturen er tyske Lufthansa nå i angrepsmodus. Selskapet vokser mest blant de internasjonale selskapene og er nå det tredje største selskapet på Oslo Lufthavn etter Norwegian og SAS.
Ved utgangen av første halvår hadde selskapet økt kapasiteten med 12 prosent (målt i antall setekilometer) mot 2016, mens antallet passasjerer er opp 15 prosent, sammenlignet med første halvår i fjor.
Selskapet fraktet i fjor 1,02 millioner passasjerer inn og ut av Norge, men allerede etter seks måneder i år har de allerede fraktet 644.000 passasjerer. Lufthansa opererer i Norge gjennom selskapene Lufthansa, Brussels Airlines, Austrian, Swiss, Eurowings og Germanwings.
– Lufthansa Group har potensialet til å forbedre salgstallene i Norge til alle destinasjoner verden over, men særlig til Brussel og langdistansedestinasjoner som Tampa, Teheran, Bangkok og Los Angeles, sier norgessjef i Lufthansa, Leo Tonidandel.
– Lufthansa-selskapene kunne også dra nytte av en økning i antallet turister til Norge, særlig fra Tyskland, Sveits, USA, Kina, Italia, Belgia, Østerrike, Storbritannia, Hellas og Nederland, sier Tonidandel videre og legger til at Lufthansa har utvidet sitt samarbeid med Visit Norway for å promotere Norge utenlands.
Widerøe tar i bruk nytt jetfly
Mest via Oslo
E24 har fått oversendt en rekke data fra Avinor som viser hvem som dominerer utenlandstrafikken ved Oslo Lufthavn og norske flyplasser. Tallene viser at det er store forskjeller i hvordan de utenlandske aktørene tilnærmer seg det norske markedet.
Av totalmarkedet hadde Norwegian og SAS i fjor 66 prosent av utenlandstrafikken på 20,4 millioner passasjerer, mens de utenlandske delte 33 prosent mellom seg.
Norwegian fraktet i fjor 7,42 millioner utenlandspassasjerer til og fra Norge, mens SAS fraktet 5,86 millioner. På tredjeplass kommer faktisk ikke Lufthansa, men Air France-KLM – til tross for at det altså er Lufthansa som er største utenlandske aktør på Oslo Lufthavn.
Det forklares med at Lufthansa fraktet alle sine 1,02 millioner passasjerer, unntatt 3.026 stykker, via Oslo Lufthavn i fjor. Hos Air France-KLM er bildet motsatt: Av de 1,56 millioner passasjerene de fraktet til og fra Norge i fjor, gikk hele 967.890 utenom Oslo Lufthavn.
Ser man på rutenettet til Air France-KLM ser man også hvorfor to av tre passasjerer flyr utenom Oslo Lufthavn:
KLM flyr direkte fra Amsterdam til Trondheim, Sandefjord, Ålesund og Kristiansand. Til Bergen og Stavanger har de to direkteruter hver fra Amsterdam. I tillegg kommer rutene som Air France opererer fra Paris og KLM fra Amsterdam til Oslo Lufthavn.
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir peker på flere faktorer som forklarer hvorfor Lufthansa og AF-KLM er så forskjellige samtidig som de begge er så store i Norge:
– KLM har vært veldig lojale mot Distrikts-Norge og har jobbet målrettet mot næringslivet i disse regionene. De bruker også ofte mindre fly av typen Embraer, som gjør slike marginale ruter mulige økonomisk, sier Elnæs.
KLM opererer nemlig flere av rutene utenom Oslo med datterselskapet KLM Cityhopper, som har en flåte av Embraer 175- og 190-fly. Disse har henholdsvis 88 og 100 seter, sammenlignet med for eksempel et Boeing 737-fly som har mellom 123 og 189 seter hos SAS og Norwegian, avhengig av versjon.
KLM bruker også 737-maskiner på flere av rutene og setter et fly om natten på Flesland.
– KLM setter også et fly over natten i Ålesund slik at det kan gå derfra grytidlig neste morgen, slik at passasjerene rekker bølgen av langdistansefly som går fra Amsterdam på morgenen og ut i verden, sier Elnæs.
Rammet av oljebremsen – satser på nytt
Hele flybransjen ble påvirket da oljebremsen slo innover Norge fra 2014 og utover.
SAS måtte legge sin nystartede oljerute fra Stavanger til Houston. I tillegg ble en rekke andre ruter trappet ned eller lagt ned. Hans Jørgen Elnæs forteller at British Airways la ned den siste vestlandsruten sin fra og med vinterprogrammet i år.
– Dette har nok gjort at det er mindre konkurranse og en tryggere situasjon for KLM på Vestlandet nå, sier Elnæs.
Nedturen rammet også Lufthansa:
– Vi måtte evaluere hele operasjonen vår, og grunnet markedssituasjonen var det dessverre ikke økonomisk bærekraftig å betjene både Stavanger og Bergen. I 2014 la vi ned ruten til Bergen og i 2015 gjorde vi det samme i Stavanger, sier norgessjef Leo Tonidandel i Lufthansa.
Han forteller at de så at det norske markedet begynte å snu fra midten av 2016:
–Markedet i Norge er ikke helt tilbake, men det er på riktig vei, sier norgessjefen i Lufthansa og fortsetter:
– Vi har sett en særlig bedring i Oslo og vi startet å øke kapasiteten fra midten av 2016 ved å bruke større fly på rutene våre. Vi opplevde at all den ekstra kapasiteten vi satte inn fra Oslo til Frankfurt, München, Wien og Zürich ble solgt. Det har vært en positiv utvikling og er hovedgrunnen til at vi har kunnet øke kapasiteten ytterligere gjennom å øke frekvensen (antall avganger, journ.anm.), sier han.
Etter sommeren i fjor åpnet Lufthansa også en rute til Tromsø og i november økte de kapasiteten på ruten til Brussel med 40 prosent.
Fra april i år begynte man å øke frekvensen og kapasiteten fra Frankfurt til Oslo, mens datterselskapet Swiss i mai i åpnet en ny sesongrute mellom Bergen og Zürich.
Finnair satser ikke på billig-baser i Europa – ennå
Tror mindre fly og lave kostnader er nøkkelen
Årsaken til at Lufthansa kunne regne hjem en ny rute til Bergen i år var at de kunne ta i bruk sine nye Bombardier C-series fly med 125 seter.
– Dette er et helt nytt fly der Swiss er lanseringskunde i Europa. Det flyet var en viktig faktor for at vi kunne starte ruten til Bergen. Flyet har 30 prosent lavere driftskostnad enn et sammenlignbart Airbus A319, sier han og understreker:
– Vi ser det samme med våre nye A320neo-fly sammenlignet med de eksisterende A320-flyene. Der er forbedringen på rundt 25 prosent.
Hans Jørgen Elnæs peker på at Lufthansa brukte større fly enn KLM til Vestlandet og var veldig rettet mot oljenæringen, og at de derfor ikke hadde noe annet valg enn å nedjustere tilbudet da oljebremsen kom.
– Jeg tror Lufthansa trolig kan ekspandere i Norge ved å bruke Lufthansa-fly inn mot Oslo og de andre selskapene sine inn mot for eksempel Bergen og Stavanger. Eurowings har lavere kostnader og på disse rutene kan det for eksempel fungere å ikke ha full service, sier han og legger til at mindre fly også er et alternativ.
– SAS ser kanskje også muligheter til å feede København mer enn i dag fra Vestlandet, men da med datter- og partnerselskapene deres som flyr mindre fly enn deres egne 737- og Airbus-fly. SAS må tenke litt på samme måte som KLM og Lufthansa gjør, sier Elnæs.
Samtidig som Vestlandet har vært rammet av oljenedturen, har flytrafikken til Nord-Norge fått seg et løft takket være turistveksten til Norge.
– Finnair satser på Nord-Norge og vi ser at Norwegian har planer om ruter fra Asia til Tromsø, hvis de får tillatelse til å fly over Russland. Denne veksten er ikke på grunn av nordlendingens reiselyst, men den innkommende turisttrafikken fra blant annet USA og Asia til Norge, sier Elnæs.
Turistveksten har bidratt til at Tromsø-ruten til Lufthansa har gått så godt at selskapet nå har trappet den opp til to ukentlige avganger.
– Tromsø-ruten tar mye turisttrafikk inn fra våre asiatiske langdistansedestinasjoner, men også trafikk ut fra Nord-Norge til blant annet Asia, sier Tonidandel i Lufthansa.
– Vurderer dere ruter til Stavanger eller andre byer utenom Oslo?
– Vi ser alltid etter muligheter i markedet og med de tallene vi nå ser fra Vestlandet, samt oljenæringen, er vi mer positive til å ta inn mer kapasitet til Norge. Men ruteplanlegging tar alltid tid og dette er noe de regner på, for vi kan jo ikke risikere lønnsomheten vår.