Nå starter jakten på Traaseths arvtager: – Ikke sikkert de ønsker en slik profil igjen

Styret i Innovasjon Norge starter snart jakten på Anita Krohn Traaseths etterfølger.

– FRISKT VALG: Men Innovasjon Norge står overfor andre lederutfordringer i dag og trenger kanske en direktør med en annen lederstil, sier hodejeger.

Foto: Fredrik Hagen NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

– Anita har seks måneders oppsigelsestid, så det er ingen bråhast. Men styret vil starte arbeidet så snart som mulig, sier Innovasjon Norge-talsmann Kjetil Bergmann til E24.

Traaseth annonserte sin avgang fredag, etter fem år i sjefsstolen og måneder med søkelys på Innovasjon Norges ansettelsespraksis.

Arbeidsrettsekspert og SBDL-partner Thor Arne Wullum sier selskapet må ta et viktig retningsvalg i jakten på Traaseths etterfølger.

Les også

Kommentar: Traaseth fikk fart på Innovasjon Norge. Kanskje litt for mye

– Har bydd på utfordringer

– Hun har hatt sin helt egen lederstil, som flere har funnet ganske kontroversiell. Samtidig har hun mye støtte både internt og eksternt. Spørsmålet om Innovasjon Norge skal gå for en slik ledertype på nytt, eller en som er mer konvensjonell og trygg, sier Wullum til E24.

Han kaller Traaseths lederstil tøff, ungdommelig, uredd og beslutningsdyktig – en stil egnet til å gi resultater, men også en del bråk underveis.

– At Traaseths lederstil har bydd på sine utfordringer, fikk vi et eksempel på da forrige styreleder gikk av, påpeker Wullum.

– Tror du mediestormene rundt Traaseth gjør at man tar et mer konservativt ledervalg denne gangen?

– Jeg vet ikke hvor mye medieomtalen spiller inn, men det er jo ikke sikkert at de ønsker en slik profil igjen. Her må eierne og styret avgjøre hva slags ledertype som er best egnet for jobben, sier Wullum.

Les også

Styreleder: – Fratredelsen var Traaseths eget initiativ

Røe Isaksen vil ha mangfold

Eierne er i dette tilfellet staten. Men næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier hverken han eller departementet vil involvere seg i direktørvalget

– Styret i Innovasjon Norge har ansvaret for ansettelsen av administrerende direktør. Dette gjelder både prosessen for ansettelse og valget av riktig person, skriver Røe Isaksen til E24.

– Hva slags lederegenskaper mener du Innovasjon Norge trenger?

– Det er styret som skal finne ut hvilke egenskaper den neste lederen av Innovasjon Norge skal ha, svarer næringsministeren.

Fra departements side stilles det likevel klare forventninger til at selve rekrutteringsprosessen er ryddig og god, legger han til.

– Dette innebærer å legge til rette for et godt tilfang av kandidater både når det gjelder kjønn og annen bakgrunn, skriver Røe Isaksen.

Hodejeger: Må takle stort press

Hodejeger og partner Trine Larsen i Hammer & Hanborg mener Innovasjon Norge trenger en visjonær og synlig direktør som tiltrekker seg talenter, kan ta tøffe beslutninger og stå skolerett i medias søkelys.

BER STYRET LØFTET BLIKKET FRA CV-ENE: Hodejeger og partner Trine Larsen i Hammer & Hanborg mener Anita Krohn Traaseth skapte gode resultater for Innovasjon Norge til tross for at hun manglet erfaring fra det offentlige.

Foto: Corinne Skau

– Det er en kjempespennende jobb, men også en hvor man alltid har medias blikk på seg, og man må være beredt på gravende journalistikk og kritiske oppslag, sier Larsen til E24.

– Traaseth var i sin tid et friskt og kontroversielt valg, og har vært en utypisk leder. Men uansett hva man mener om henne, så har hun stått i det, og hun har levert gode resultater. Det betyr ikke nødvendigvis at styret skal velge samme ledertype nå, sier hodejegeren, og utdyper:

– Traaseth gjennomførte store omstillinger. I dag står Innovasjon Norge i en helt annen situasjon, med nye utfordringer. Da kan det også være andre lederegenskaper som trengs.

Les også

Deloitte-rapport foreslår forbedringer etter Katharina Andresen-ansettelsen

Venter stor interesse

Larsen råder styret til å løfte blikket fra CV-ene og også vektlegge kandidatenes potensial i lederjakten.

– Jeg tror det er viktig å være åpne for mangfold og at kandidatene kan ha ulik bakgrunn. Traaseth hadde for eksempel ikke erfaring fra offentlig sektor – noe mange mente burde vært påkrevd – men beviste likevel at hennes kompetanse var overførbar til disse virksomhetsområdene, sier Larsen, som føler seg trygg på at styret vil gjøre en god jobb.

Selv tror Innovasjon Norge at direktørjobben vil få mange godt kvalifiserte søkere.

– Innovasjon Norge er et selskap det er stor interesse for, og mange ser på oss som en spennende arbeidsgiver. Vi får jo tro at det gjelder på toppnivå også, sier Bergmann.

Anita Krohn Traaseth har ikke besvart noen av E24s henvendelser siden avgangen hennes ble annonsert fredag.

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nå starter jakten på Traaseths etterfølger

  2. Styreleder: – Fratredelsen var Traaseths eget initiativ

  3. Anita Krohn Traaseth forlater Innovasjon Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Røe Isaksen takker Traaseth: – Vært en tydelig leder

  6. Disse ønsker stillingen som Innovasjon Norge-sjef