Dette kortet skaper forvirring

Kunder nektes å bruke et bankkort som fungerer helt fint.

FORVIRRING: Visa og Mastercard er ikke lenger synonym med debet og kredittkort. Det skaper forvirring.
Publisert:

Visa er vanlig bankkort, og MasterCard er kredittkort, sant?

Feil. Dette stemmer ikke helt lenger.

Og det forvirrer norske butikker.

– Den etablerte sannheten stemmer ikke lengre. Det er klart det skaper forvirring, sier Lars Sæthre, kommunikasjonsrådgiver i Handelsbanken.

Hans bank har begynt å ta i bruk MasterCard som vanlig debetkort, men butikker som tror at alt med MasterCard er kredittkort nekter kunder å bruke det.

Får ikke ta ut penger

Bente Andskog ville ta ut penger hos Meny på Kolsås, men ble nektet i kassen.

Årsaken var at kortet hadde feil merke, eller rettere sagt, at ekspeditøren trodde det.

– Jeg ville ta ut litt ekstra penger i kassen, slik jeg ofte gjør for å slippe å gå i minibanken, men fikk beskjed om at jeg ikke kunne bruke kortet mitt, sier Andskog til E24.

KORTET VIRKET IKKE: Bente Andskog fikk ikke betale med sitt Mastercard debetkort hos Meny

Banken hennes hadde akkurat byttet kortleverandør fra Visa til MasterCard, og det var dette som skapte forvirringen.

Lenge kunne man forholde seg til Visa-kortene som «vanlige» debetkort, og MasterCard som kredittkort. Når begge aktørene nå tilbyr både kreditt- og debetkort skaper det forvirring for flere.

– Jeg sa det var et helt vanlig bankkort, men fikk likevel beskjed om at jeg ikke kunne bruke det. Jeg har kort fra Handelsbanken, som nettopp har byttet kortleverandør, sier Andskog.

Andskog hadde heldigvis et annet kort, men sendte en melding til banken sin i etterkant for å si fra om problemet.

Politiet bommer også

Handelsbanken forteller at de har fått flere tilbakemeldinger om lignende problemer etter at de byttet bankkortleverandør til MasterCard.

– Vi har over 50 kontorer i landet, og alle kontorene har fått tilbakemelding på dette, sier Lars Sæthre i Handelsbanken til E24.

– Når offentlige etater og butikker informerer på feil måte er jo ikke det bra, sier han.

– Vi opplever at kunder med debetkort med MasterCard-logo blir avvist av ansatte i både forretninger og offentlige etater med beskjed om at «vi tar ikke MasterCard» eller «vi tar ikke kredittkort», sier Sæthre.

Les også

Sparebanktopp vil innføre kort-tvang

Han opplyser at de har fått flere tilbakemeldinger fra kunder som feilaktig er avvist hos politiet og har måttet forlate politistasjonen, uten en gang å få mulighet til å forsøke betale med debetkortet sitt.

– Folk som drar til politistasjonene for å få nytt pass og så ønsker å betale med debetkortet sitt har enkelte steder opplevd samme feilaktige beskjed: «Vi tar ikke MasterCard», sier Sæthre.

Sæthre viser til politidistriktene i Østfold og Oslo, som begge opplyser på sine nettsider at de ikke tar MasterCard. På Oslo politidistrikt sine nettsider opplyses det om at «vi tar kun imot bankkort/visakort, det er ikke mulig å betale med kredittkort (MasterCard og lignende).»

Når E24 ringer til Passkontoret ved politihuset på Grønland i Oslo, får vi klar beskjed om at det kun er Visa eller kontanter som duger, og at de ikke tar MasterCard eller andre kredittkort.

Kontoret ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

Les også

Mobilen blir bankkort

MasterCard synonymt med kreditt

– Problemet er at MasterCard har vært synonymt med kredittkort, på samme måte som Visa har vært synonymt med debetkort, sier Andskog.

Sæthre i Handelsbanken er enig.

– Vi har vokst opp med Visalogo på bankkortet, og Mastercardlogo på kredittkort. Slik har det vært så lenge jeg har hatt kort i hvert fall, sier han.

Han har forståelse for at forandringen kan medføre en del forvirring.

– Men dette stemmer altså ikke lenger. Det må synke inn, sier Sæthre.

Les også

Skattedirektøren åpner for nei til kontanter

Les også

VISA casher inn på at færre betaler med kontanter

Les også

Ber om bankkort til barnehagebarn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om