- Norsk Tipping-ansatte fryktet Nordby

Styret i Norsk Tipping følte seg presset til å akseptere den lukrative gartneravtalen som tidligere direktør Reidar Nordby jr. hadde.

Publisert:

Også selskapets ansatte som kjente til avtalen, lot være å varsle av frykt for ledelsen, skriver Hamar Arbeiderblad i dag.

Reidar Nordby jr. måtte i november gå fra stillingen som direktør som Norsk Tipping etter at det ble kjent at han unnlot å rapportere bruk av selskapets midler til hagestell i egen hage. Totalt dreide det seg om skatteunndragelser for 380.000 kroner.

Etter forhandlinger med styret sluttet han i november i fjor som sjef for å jobbe som spesialrådgiver i samme selskap. Etter massiv kritikk, blant annet fra Tippekommisjonærenes landsforening, ble han i slutten av november også sparket fra konsulentstillingen.

Utøvet stillingsmakt

Helt siden Nordby fikk sparken har alle nøkkelpersonene i saken unnlatt å si mer enn høyst nødvendig.

Dette gjelder også kulturminister Trond Giske, som før jul mottok en rapport om Nordbys avgang og gartneravtale.

Hamar Arbeiderblad refererer i dag fra innholdet i rapporten, hvor styret og et utenforstående konsulentselskap forteller om hvordan de opplevde situasjonen rundt gartnersaken.

"Det synes klart at det har vært utøvet stillingsmakt på forskjellige nivåer i selskapet for å få gjennomført gartnerarbeidet. Respekt for daglig leder og dels frykt for å ta opp problematikken internt har gjort at de med kunnskap om omfanget av avtalen ikke har tatt ytterligere affære", står det i den nedslående rapporten.

Les også: Ny tippetopp får 600.000 ekstra

Skulle klippe plenen

I rapporten står det også at styret i utgangspunktet trodde at gartneravtalen innebar at en vaktmester fra Norsk Tipping med jevnlige mellomrom skulle dra hjem til Nordby jr. for å klippe plenen.

En gartner ble etter en tid engasjert, ettersom det ikke var noen i Norsk Tipping som ville utføre det avtalte hagearbeidet.

I et brev til styret i september i 2007 tviler Nordby på timelistene som gartneren har ført:

- Jeg har først i det senere blitt oppmerksom på at hagestellet i periodevis har kostet NT et betydelig høyere beløp enn jeg har blitt trukket for. I snitt har utleggene ligget på 25.000 til 30.000 kroner, men dette inkluderer da arbeidsgiveravgift, sosiale kostnader etc. At beløpet ved en anledning har oversteget 70.000 kroner er både overraskende og uforklarlig, skriver han.

Trakk seg ikke frivillig

Rapporten beskriver også forhandlingene som oppstod etter at styret 2. november besluttet at Nordby ikke lenger kunne fortsette som direktør.

Forhandlingene rundt økonomiske rammer, tidspunkt for avgang og offentliggjøring førte flere ganger til at forhandlingene falt sammen.

Les også: Tippesjefen mister sluttpakken

"Det var på det rene at Nordby ikke ville trekke seg frivillig, og det var overhengende fare for at en oppsigelse ville resultere i en arbeidsrettsak.", står det i rapporten i forbindelse med at styret godtok at Nordby i utgangspunktet skulle forbli i selskapet og fungere som spesialrådgiver.

Mandag sa Nordby til Hamar Arbeiderblad at han ikke ønsker å komme med noen kommentar før han har lest rapporten selv.

- Jeg vil uansett sende mine kommentarer til Giske først før jeg uttaler meg til noen andre, sier Nordby.

Flere nyheter på E24.

Publisert: