KRISEPAKKEN: Krisepakker året rundt

Norsk økonomi seiler i utforbakke. Det tvinger frem flere konjunkturpakker enn den som legges frem i morgen.

  • THOMAS BOE HORNBURG
Publisert:

- Det vil komme flere konjunkturpakker. Det er jeg helt sikker på. Det som kommer nå er ett av flere bidrag til å bekjempe den økonomiske nedturen. Men det er ikke noe mer enn det, sier Ola Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole. Han mener det er skapt for store forventninger til Regjeringens krisepakke som kommer i morgen.

- Mange politikere - og folk flest - har for store forventninger til hva man med politiske virkemidler, som en krisepakke, kan gjøre for å bøte på en økonomisk krise som den vi nå opplever, sier Grytten.

Forventningspress

Også innad i regjeringspartiene er man bekymret over at det er skapt for store forventninger til krisepakken.

- Det er riktig at det er skapt store forventninger. Det merker vi.

Det er en utfordring i seg selv, sier Reidar Sandal, finanspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet. For å dempe forventningene har derfor statsminister Jens Stoltenberg denne uken terpet på at man ikke kan forvente at krisepakken vil redde enkeltbedrifter.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa har helt kaldt vann i blodet på norske kommuner som har laget enorme ønskelister over prosjekter som bør få krisemidler.

Dessuten har statsministeren selv gått langt i å varsle at det i løpet av 2009 kommer flere - ikke bare én stor - krisepakke rettet inn mot å redde norske arbeidsplasser.

Nye pakker

- Tiltakspakken som kommer i morgen er et viktig bidrag, men den er ikke det eneste vi gjør, den er ikke det første vi gjør og den er ikke det siste vi kommer til gjøre, sier Roger Sandum, statssekretær i Finansdepartementet.

- Jeg opplever signalene fra både statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen som veldig klare på at det kommer flere konjunkturpakker. Situasjonen blir mer og mer dramatisk for hver dag som går.

Det gjør det nødvendig at det kommer nye pakker og tiltak, sier administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen. Han mener det aller viktigste for norsk næringsliv er at Regjeringen raskt kommer på banen med tiltak som får kredittmarkedet i gang igjen og sikrer bedriftene finansiering.

Ifølge Ola Grytten er det først og fremst arbeidsplasser innen bygg- og anleggssektoren som vil reddes i betydelig grad av den krisepakken som presenteres i denne omgang. Beregninger LO har foretatt indikerer at femten krisemilliarder til bygg- og anleggssektoren vil redde 10000 arbeidsplasser.

Men i andre deler av privat sektor mener Grytten at Regjeringens krisepakke får en marginal betydning.

- Det er ikke urimelig å anta at norsk vareeksport faller med 50 milliarder kroner. Det er ikke mulig, og ikke ønskelig, for Regjeringen å bøte på det, og de støtteordningene og skattekuttene som kommer i pakken vil være av marginal betydning sett i forhold til svikten i etterspørsel, sier Grytten.

Dårlige prognoser?

I morgen legger Kristin Halvorsen også frem oppdaterte prognoser for norsk økonomi. Det har ikke Regjeringen gjort siden den la frem statsbudsjettet 7. oktober.

Det knytter seg derfor stor spenning til hvordan Regjeringen bedømmer utsiktene for norsk økonomi. Mye tyder på at Kristin Halvorsen kommer til å beskrive en økonomi i alvorlig trøbbel.

- Alle nyheter vi får nå, er dårlige nyheter, sier statssekretær Sandum, som understreker at Finansdepartementet fortsatt opplever situasjonen som svært usikker.

Les mer på E24 her.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Seks arrestert for børsvindel på 4 milliarder kroner

  2. Venter økt kortsvindel

  3. Fondsforvalter dømt

  4. Annonsørinnhold

  5. «Mafiadømt» i Bærum

  6. Ari avslører medierådgiverne