20 millioner mister jobben

20 millioner mennesker risikerer å miste jobben på grunn av den globale finanskrisen. For første gang vil det i så fall være registrert over 200 millioner arbeidsløse i verden.

Publisert:

Verdens regjeringer må fokusere på individene, og ikke bare på de enkelte banker når de skal løse finanskrisen, mener generaldirektøren i FNs internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO), chileneren Juan Somavia.
- Om vi har tilstrekkelig med ressurser til å pumpe inn i finanssystemet, så er ikke dette rette tidspunktet for å si at vi ikke har ressurser for å bry oss om mennesker, sier Somavia til det britiske kringkastingsselskapet BBC.

Lavere global vekst

Han etterlyser flere tiltak for å hjelpe dem som rammes av finanskrisens krappe bølger.
ILO har regnet seg frem til veksten i den globale ledigheten med utgangspunkt i nedjusterte anslag for veksten i verdensøkonomien som Det internasjonale pengefondet (IMF) og FN har laget, og meldinger om økende ledighet fra de fleste land hvor det foreligger oppdaterte tall.
IMF nedjusterte tidligere denne måneden anslaget for veksten i verdensøkonomien fra 4,6 prosent i år til 3,2 prosent neste år. I fjor var den globale veksten på 5,6 prosent, og i 2006 5,5 prosent.

Enda flere ledige?

Ifølge ILOs nye beregninger vil antallet arbeidsløse stige fra 190 millioner i 2007 til 210 millioner mot slutten av 2009. Det vil i så fall være første gang ILO registrerer over 200 millioner arbeidsløse i verden.
Men det nye anslaget kan vise seg å være for lavt hvis det ikke raskt blir satt inn tiltak mot virkningene av det økonomiske tilbakeslaget som følger i finanskrisens kjølvann, hevder Somavia.
Han sier finanskrisen kommer til å ramme sektorer som bygg og anlegg, bilindustrien, reiselivsnæringen, finans, tjenestesektoren og eiendomsmarkedet hardest.

Flere fattige

ILOs generaldirektør fremholder at "antallet fattige arbeidere som lever for mindre enn 1 dollar (ca. 6,70 kr) om dagen, kan komme til å øke med rundt 40 millioner, og dem som lever for 2 dollar (ca. 13,40 kr) om dagen, med over 100 millioner."
ILO-sjefen mener tiltak for å beskytte og ta hensyn til dem som rammes direkte på kroppen av finanskrisen, må være en hovedsak på det internasjonale toppmøtet om finanskrisen som USAs president George W. Bush og Frankrikes president Nicolas Sarkozy har varslet.

Globaliseringen

- Vi må vende tilbake til finansvirksomhetens grunnleggende oppgave, som er å støtte aktivt opp under realøkonomien. Å gi lån slik at entreprenører kan investere, fornye, skape arbeidsplasser, varer og tjenester, sier Somavia.
- Lenge før den nåværende finanskrisen, hadde vi allerede en krise med en omfattende global fattigdom, voksende sosiale ulikheter og økende omfang av uformelt og tilfeldig arbeid - et resultatet av en globaliseringsprosess som har skapt mange goder, men er ubalansert, urettferdig og uholdbar, sier ILO-sjefen.

Les flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om