Hun er USAs yngste kvinne på Forbes milliardærliste

30-åringen Elizabeth Holmes har på ti år opparbeidet seg en formue på 29 milliarder kroner.

SÅ LITE BLOD ER NOK: Blodprøvetaking-teknologien hadde tilnærmet stått stille siden 60-tallet før Theranos-gründer Elizabeth Holmes klekket ut en milliardidé. Laboratoriene hennes behøver bare en liten dråpe blod og noen timer, så er prøveresultatene klare.

SÅ LITE BLOD ER NOK: Blodprøvetaking-teknologien hadde tilnærmet stått stille siden 60-tallet før Theranos-gründer Elizabeth Holmes klekket ut en milliardidé. Laboratoriene hennes behøver bare en liten dråpe blod og noen timer, så er prøveresultatene klare.

Publisert:,

19 år gammel tok Elizabeth Holmes en skjebnesvanger beslutning om å gi slipp på studieplassen ved det prestisjetunge universitetet Stanford.

Da gikk hun svanger med en ide som skulle føre henne inn i den eksklusive Forbes-listen over USAs 400 rikeste dollarmilliardærer, ifølge Businessinsider.

Listen omfatter kun personer som har bygget opp formuen selv («self-made billionaires»).

- Som å se Steve Jobs i øynene

Med oppsparte midler til collegeutdanningen opprettet hun farmasiselskapet Theranos. Ti år senere har amerikanere tilgang på medisinsk teknologi som gjør blodprøvetakingen tilnærmet smertefri, mer effektiv og langt billigere.

Les også

Nå er Gustav Witzøe den 20. rikeste i landet

Den vanlige prosedyren er å bli påført et sviende stikk i underarmen, før det ene hetteglasset etter det andre blir fylt opp med blod for å ha tilstrekkelig til å kartlegge sykelige forhold i kroppen.

Men Holmes satt på en mer moderne løsning som er en gladnyhet for pasienter med sprøyteskrekk. Et smertefritt stikk i fingeren og en liten dråpe blod gjør den samme jobben til en brøkdel av prisen i selskapets laboratorier. Det holder med ned mot en tusendel av blodmengden som tas ved ordinære blodprøver.

Annonsørinnhold

Prosessen er digitalisert og informasjonen kan gjøres tilgjengelig i enheter som smarttelefonen til pasienten.

Les også

Her er Norges ti rikeste

- Som å se Steve Jobs i øynene

I 2003 luftet hun ideen med professor Channing Robertson ved Standford, før hun sendte inn patentsøknaden.

Han skjønte raskt hvor genial ideen var da hun forklarte hvordan teknologien ville revolusjonere blodprøvetakingen. Han takket ja til å hjelpe henne med å opprette selskapet.

- Jeg innså at det var som å se Steve Jobs eller Bill Gates i øynene, har Stanford-professoren tidligere uttalt til Fortune.com, og forteller at han tidlig visste det var noe helt ekstraordinært med den unge kvinnelige studenten.

Les også

Verdens 400 rikeste tjente over 41 mrd på Alibaba

Fikk storavtale i havn

Selskapet har i dag 500 ansatte, og har hentet inn mer enn 400 millioner dollar fra investorer. Selskapet er verdsatt til 9 milliarder dollar.

Med 50 prosent av aksjene er Holmes god for 4,5 milliarder dollar eller 29 milliarder norske kroner (etter nåværende valutakurs).

Det gjør henne til den yngste kvinnen i Forbes oversikt over USAs 400 rikeste dollarmilliardærer. 30-åringen er den tredje yngste uavhengig av kjønn, kun slått av Facebook-gründer Mark Zuckerberg og hans tidligere romkamerat ved Harvard, Dustin Moskovitz (yngst).

Les også

I denne byen er det flest europeiske milliardærer

Styret i Theranos består blant annet av Henry Kissinger og George Schultz.

Ifjor kunngjorde selskapet at USAs største apotekkjede, Walgreens, er med på laget. Theranos Wellness Centers skal på sikt bli en fast del av kjedens 8.700 utsalg. Per i dag er tilbudet tilgjengelig hos et mindre utvalg av apotekene.

Det betyr at amerikanere kan ta med blodprøverekvisisjonen fra legen til apoteket. Bare timer senere mottar legen prøveresultatene.

Les også:

Oslo er blant verdens ti mest millionærtette byerIkea-Kamprad faller mest på Bloombergs milliardærlisteNå er Zuckerberg verdt 207 milliarder kroner

Annonsørinnhold