Hevder norske oppdrettsgiganter inngikk priskartell på grunn av russisk utestengelse

Russlands utestengelse av norsk laks brukes som grunnlag for påstandene om prisfiksing i amerikansk søksmål mot norske oppdrettskjemper.

Frøya 20181015. Laks inne på SalMar sitt foredlingsanlegg på Frøya i Midt-Norge (Sør-Trøndelag). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • David Bach
Publisert:,

Totalt seks amerikanske distributører står bak massesøksmålet, som anklager blant andre Mowi, Lerøy, Salmar og Grieg Seafood for ulovlig prissamarbeid siden 2015.

Ifølge saksøkerne kan ikke de norske oppdrettsselskapene hevde at det er den sterke etterspørselen som har drevet lakseprisene opp de siste årene, gitt at Russland etterlot et digert hull i markedet da de innførte importforbud mot norsk sjømat i 2014.

Det skriver Undercurrentnews, som også først meldte om søksmålet i april.

Les også: (+) Dette er Norges «ukjente» laksegiganter

«Uforklarlige prisøkninger»

I ferske dokumenter fra saksøkerne, som også E24 har fått tilgang til, peker Euclid Fish Company og de andre selskapene på flere momenter de mener er bevis for det påståtte prissamarbeidet.

Blant annet har EU-kommisjonen igangsatt en egen etterforskning av selskapene som følge av «uforklarlige prisøkninger». Dessuten mener saksøkerne at oppdretterne har utvist atferd som har resultert i uberettiget rekordinntekter de siste årene.

De greier også detaljert ut om laksemarkedet i årene siden 2015, og understreker at forklaringen om at den globale etterspørselen har økt derfor «ikke holder vann», ifølge det oppdaterte søksmålet.

Les også

Denne skjulte bagel-sjappa i Washington D.C. er blant saksøkerne i massesøksmålet mot norske oppdrettsgiganter

Tapte 20 milliarder

«I august 2014 besluttet Russland å utestenge import av norsk sjømat som svar på sanksjoner innført av USA, EU og andre for annekteringen av Krim; prisene i Norge falt 10 prosent som resultat. Utestengelsen skulle vare i ett år, men Russland utvidet den i juni 2015 og den er fortsatt i effekt», skriver saksøkerne.

Russland var Norges viktigste marked for eksport av sjømat i 2013, spesielt for laks og ørret, men også sild.

Selv om laksenæringen fant andre eksportmarkeder for fisken, kostet den russiske utestengelsen dyrt. Norsk laksenæring tapte 20 milliarder kroner etter at sanksjonene trådte i kraft i august 2014, ifølge beregninger fra Norges sjømatråd i januar.

Les også

Konkurransetilsynet med aksjon mot avfallsbransjen

Prisen økte likevel

De seks saksøkerne viser til et priskart fra Mowi som viser en fallende gjennomsnittspris for norsk laks i 2014 som følge av russisk importstopp.

«Men det viser også at snittprisen går drastisk opp i midten av 2015 (kort tid etter at Russland utvidet utestengelsen) og fortsetter å øke eller stabilisere seg i påfølgende år, mens utestengelsen holdt frem», skriver selskapene, som mener prisøkningen bare kan skyldes ulovlig samarbeid.

Den komplette listen av saksøkere er Euclid Fish Company, Euro USA, Schneider’s Fish and Sea Food Corporation, Beacon Fisheries, Cape Florida Seafood, The Fishing Line og Hesh’s Seafood.

På motsatt side står Salmar, Lerøy, Grieg Seafood, Bremnes Seashore, Ocean Quality og Mowi, med sine amerikanske underselskaper Marine Harvest USA, Marine Harvest Canada og Ducktrap River of Maine, i tillegg til Salmar- og Lerøy-eide Scottish Sea Farms.

Les også

Norges konkurransetilsyn om EU-razzia: – Vi har ikke vært kjent med saken

Ingen kommentar fra oppdretterne

– Vi har ikke noe nytt å melde. Vi samarbeider fullt og helt med EU-kommisjonen og følger USA-saken opp i USA, skriver pressekontakt Kristina Furnes i Grieg Seafood i en tekstmelding.

Det samme melder administrerende direktør Espen Engevik i Ocean Quality, som viser til Furnes' uttalelse.

Konsernsjef Olav Andreas Ervik i Salmar sier det ikke er noe nytt å melde fra deres side, og henviser til uttalelsen fra ham da nyheten om massesøksmålet ble kjent.

– De påstandene vi har sett fremført fremstår for vår del som grunnløse, sa Ervik til Frøya Nyheter i april.

Administrerende direktør Einar Eide i Bremnes Seashore har så langt ikke besvart E24s henvendelse.

«Vi har registrert at vi er navngitt i et gruppesøksmål i USA. Utover det har vi ikke noen kommentar til saken», skrev Eide i en tekstmelding sist E24 omtalte saken.

Konsernleder Henning Beltestad i Lerøy har ikke besvart E24s henvendelser.

Kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Mowi har sagt han skal undersøke saken, men har så langt ikke kommet tilbake med ytterligere kommentarer.

– Vi har hverken drevet med prissamarbeid eller annen konkurransevridende aktivitet, og mener av den grunn at anklagene i massesøksmålet for vår del er grunnløse, uttalte Hjetland i april.

De samme oppdrettsgigantene fikk i februar et overraskende besøk av EU-kommisjonen på sine anlegg i Skottland og Nederland.

I en pressemelding skrev EU-kommisjonen at de hadde gjennomført uanmeldte inspeksjoner hos «flere selskaper som driver med oppdrett av atlanterhavslaks».

«Kommisjonen har bekymringer om at selskapene som er inspisert kan ha brutt EUs monopol-regler som forbyr kartellsamarbeid og restriktiv forretningspraksis», het det i pressemeldingen.

Her kan du lese mer om

  1. Laks
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Amerikanske myndigheter åpner etterforskning av laksegiganter

  2. Betalt innhold

    Norske lakseoppdrettere saksøkt også i Canada

  3. Norske lakseoppdrettere saksøkt også i Canada

  4. Annonsørinnhold

  5. Kraftig laksefall på Oslo Børs etter USA-etterforskning

  6. Norsk laksenæring med på globalt soya-opprør mot Brasil