Bolsonaro: Brasil trenger ikke tysk bistand til regnskogen

President Jair Bolsonaro vil ikke ha tysk hjelp til å beskytte Amazonas. Tyskland vurderer å kutte hjelpen fordi Brasil ikke tar kampen mot avskoging på alvor.

TRENGS IKKE: Brasils President Jair Bolsonaro mener landet ikke trenger Tysklands støtte til regnskogsprosjekter.

Foto: Adriano Machado Reuters
  • NTB
Publisert:

I en kommentar til at den tyske miljøvernministeren Svenja Schulze lørdag varslet at Tyskland vurderer å stanse støtten til regnskogsprosjekter, sier Bolsonaro at landet ikke trenger slik støtte.

– De kan bruke disse pengene slik de føler for det, Brasil trenger dem ikke, sa han til journalister i Brasilia søndag.

Schulze gjorde det klart at tyske myndigheter ikke er interessert i å sende penger til et land som ikke er fullt ut forpliktet i sitt arbeid for å bremse avskogingen i Amazonas.

Fryser millioner

Avisa Tagesspiegel skrev lørdag at det tyske miljøverndepartementet i første omgang planlegger å fryse en utbetaling på 35 millioner euro.

Brasil har innenfor sine grenser 60 prosent av regnskogen i Amazonas, som nå ryddes i stadig raskere tempo.

Brasils nye president Bolsonaro tror ikke på klimaendringer og har uttalt at Amazonas er et brasiliansk anliggende som andre land ikke har noe med å bestemme over. Han kritiseres for at tempoet i nedhoggingen av regnskogen har økt kraftig siden han tok over som president.

Amazonasfondet i fare

Fram til nå har Tyskland siden 2008 brukt 95 millioner euro årlig på diverse miljøvernprogram i Brasil, og landet er et av de tre landene som bidrar til det norske Amazonasfondet som arbeider for å bevare regnskogen. Bolsonaros regjering har varslet at fondet kan bli avviklet.

En rapport fra Brasils romforskningsinstitutt INPE i forrige uke viser at 2.254 kvadratkilometer skog ble hogd ned bare i juli, en økning på 278 prosent i forhold til samme måned i fjor.

En rapport nylig påpeker at avskogingen nå går så fort at vippepunktet kan nærme seg der det blir umulig å hindre at regnskogen blir forvandlet til en tørr savanne, med enorme konsekvenser for klimaendringene over hele verden.

Her kan du lese mer om

  1. Brasil
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tyskland vurderer å stanse støtte til regnskogsprosjekter i Brasil

  2. Full stans i norsk Amazonas-støtte

  3. Betalt innhold

    Klimaendringer truer matsikkerheten

  4. Annonsørinnhold

  5. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen bekrefter handelsavtale mellom Norge og Brasil

  6. Brasils president i krangel med Macron – nekter å bruke fransk kulepenn