Elise har kikket inn vinduer for Christian Ringnes i 24 år

Hvert eneste år siden 1996 har Elise L. Hanssen trålet Oslos gater på jakt etter ledige eller snart ledige kontor- og butikklokaler.

GODVÆR: Mens E24 blir med Hanssen på en runde i Oslo er det heldigvis knallvær. – Bøtter det ned så kan det hende jeg dropper å gå den ene dagen, men ellers går jeg hver dag for å rekke å bli ferdig, sier hun.
Publisert:

Nylig kom Christian Ringnes’ eiendomsselskap Eiendomsspar med årets utgave av Oslostudiet, en rapport om arealledighet og byggeprosjekter i Oslo, Asker og Bærum som tas i bruk av aktører i næringseiendom-bransjen.

Bak rapporten ligger møysommelig arbeid.

Kartleggingen skjer ved å gjennomgå avisutklipp, tidsskrifter og søke på internett. I tillegg brukes en enkel, men noe tidkrevende metode:

Prosjektsekretær Elise L. Hanssen går nemlig gjennom Oslos gater og kikker inn vinduer.

Fra slutten av november og frem til jul går hun hvert år gater i sentrum. Det har hun gjort i 24 år på rad.

– Det er ikke skikkelig jul før jeg har gått runden. De første par årene måtte jeg gå med kart, men etter 24 år vet jeg hvor jeg skal gå, sier hun til E24.

Les på E24+

Derfor fungerer ikke resesjonens røde varsellampe

MØKKETE: - Er vinduene mørke eller skitne tyder det på at de er ledige, sier Elise L. Hanssen i Eiendomsspar.

Sjefen: – Oversikt som få

Hanssen jobber til vanlig i prosjektavdelingen i Eiendomsspar med nybygg og rehabilitering av næringsbygg.

– Å skulle drive med dette hver dag, ville nok ikke gått, men det er et artig avbrekk som gjør det trivelig å komme tilbake igjen til vanlige arbeidsoppgaver i februar når studien er ferdig for året, sier hun.

Så vidt hun vet er hun den eneste som vandrer Oslo-gatene på kryss og tvers på jakt etter tomme lokaler.

– Elise har lang fartstid og en oversikt som få, om noen, andre kan måle seg med, sier sjefen Christian Ringnes.

PLANLAGT RUTE: – Dette er et «håndskrevet» kart som jeg går etter. Jeg går blant annet fra Bygdøy allé via Frognerveien til Sentrum og Kvadraturen og helt til enden av Schweigaards gate, så Sørenga og opp til Carl Berner, sier Hanssen.

Ringerunde

For Asker, Bærum og bydelene i «ytre sone» av Oslo setter hun av tre dager til å kjøre rundt med en fast sjåfør som har kjørt henne i siden 1996.

Etter gå- og kjøreturene er gjennomført til jul, ringer hun rundt til over 100 gårdeiere og eiendomsmeglere for å høre om lokalene fremdeles er ledige.

– Da jeg begynte å ringe rundt i ’96 var de mer skeptiske enn de er nå. Nå vet folk i bransjen hva og hvem det er som ringer, sier Hanssen.

TALEOPPTAK: Når hun finner et ledig lokale leser hun inn adressen og kontaktinformasjonen på telefonen, for å kunne ringe eiendomsmegleren senere.

Knapt ledig i sentrum

Resultatet av all vandringen, kjøringen og ringingen summeres til Oslostudiet.

Årets undersøkelse fant den laveste arealledigheten i Oslo sentrum siden målingene startet i 1991. Kun 2,1 prosent av næringsarealene i sentrum står ledige. For byen generelt står 13 prosent færre kvadratmeter tomme nå enn ved fjorårets måling.

– De seneste årene har sentrum knapt hatt noen ledige lokaler. I Asker og Bærum har det blitt en markant nedgang i ledigheten. Oslo nord/øst/syd har hatt høy ledighet før, men ikke nå lenger, sier hun.

AREALKNAPPHET: – Her på Karl Johan er det knapt noen lokaler som står tomme, men jeg husker jeg så ett her oppe, sier Elise L. Hanssen.

I 2021 ventes det at nesten 300.000 kvadratmeter ferdigstilles, en dobling fra forventede 150.000 kvadratmeter i 2020.

– At ledigheten har gått ned skyldes at det er gode tider, og at det har vært lite tilførsel av nye arealer. Derfor blir det spennende når det kommer så mye nytt i 2021, sier Hanssen.

Sølvjubileum

Om ni måneder er det ut igjen for 25. gang.

– Verdien av å gå rundt i Oslos gater er veldig stor. Man får med seg mye mer enn å kun sitte på inne på kontoret og telle ledige arealer, sier hun.

Les også:

Les også

Ivar Tollefsens nye leietagere har kjempet i 15 år - nå frykter tsjekkerne sin norske eier

Les også

Mener næringseiendom kan falle mye i verdi: – Optimismen blir i overkant stor i oppgangstider

Les også

Regjeringens omstridte gårdssalg: Advokat ber om å slippe boplikt

Les også

XXL-gründeren solgte villa 10 mill. under prisantydning

Publisert: