Professor advarer politikerne: – Kan ikke la Norwegian ligge igjen i veikanten

NHH-professor og flyekspert Frode Steen advarer politikerne mot å tro at de to annonserte satsingene av nye flytilbud i Norge gjør at man nå bare kan la Norwegian klare seg selv.

Går Norwegian inn for varig landing, eller klarer selskapet å fly gjennom kommende vinter også?
Publisert:

På samme dag annonserte først den norske investoren Erik G. Braathen et splitter nytt norsk flyselskap. Og deretter kunne den ungarske lavprisaktøren Wizz Air fortelle at de nå også vil fly innenriks i Norge. Fra før har Wizz Air en rekke utenlandsruter til og fra norske flyplasser.

Professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole (NHH) advarer nå politikere som måtte mene at de nye satsingene vil føre til at behovet for å støtte Norwegian vil falle bort. Norwegian har ved flere anledninger i høst varslet at flyselskapet ikke vil klare gjennom vinteren uten statlig støtte.

NHH-professor Frode Steen advarer mot å tro at de nye, annonserte flytilbudene vil kunne erstatte alle Norwegians ruter i Norge.

Kan ikke gå fra Norwegian

– Wizz Air skal inn og ta noen få attraktive ruter. Og satsingen til Braathen & Co vet vi så lite om til nå. Vi kan ikke regne med dem foreløpig når vi snakker om flytilbudet i Norge fremover, sier Steen til Aftenposten/E24.

– Myndighetene kan derfor ikke vente til over vinteren og se om det blir noe av den satsingen. De kan ikke la Norwegian ligge igjen i veikanten imens, fortsetter Steen.

Espen Henriksen, finansekspert ved Institutt for finans på Handelshøyskolen BI, ser derimot grunner til at flyselskapet kan måtte klare seg på egenhånd.

– Et viktig argument for statlig nødhjelp til Norwegian har vært at selskapet har vært ansett som nødvendig for å sikre konkurranse på flyruter i Norge. Braathens nye flysatsing og innenlandsrutene til Wizz Air svekker dette argumentet for å bruke fellesskapets ressurser for å redde Norwegian, sier han til Aftenposten/E24.

Wizz Air vil begynne med to fly fordelt på tre norske innenriksruter, mens satsingen til Braathen håper å ha fem fly på vingene en gang i 2021.

Norwegian har 20 fly i operasjon nå, fordelt på både innenriks og utenriks. ifølge selskapet opererer de selv i dagens nedskalerte virksomhet 17 innenriksruter og 27 utenlandsruter.

Hvem skal fylle alle flysetene på strekninger som Oslo-Trondheim dersom det blir fire flyselskaper som skal konkurrere om passasjerene til neste år?
Les også

Analytiker tror Wizz Air vil presse SAS og Norwegian: – Kommer på et forferdelig tidspunkt

Frp i fortsatt regjeringsdialog

Fremskrittspartiet har til nå vært lengt fremme på rullebanen når det gjelder å flagge støtte for en redningsaksjon for Norwegian.

– Frp mener vi som norske politikere nå har et ansvar for å bidra til å redde Norwegian. Det er viktig for Norge at Norwegian overlever, sa Listhaug nylig i en pressemelding fra Frp.

På spørsmål fra Aftenposten/E24 om tirsdagens nyheter om nye flytilbud i Norge endrer dette synet svarer Listhaug:

– Vi kommer til å følge nøye med på dette området fremover og har samtaler med regjeringen om hvordan vi kan sikre konkurranse i luftfarten i Norge.

Hun heier samtidig på nykommerne:

– Det er kjempebra om flere flyselskap etablerer seg på innenlandsruter i Norge. Det er kundene som tjener på konkurranse. Frp er for all konkurranse i luftfarten som kommer kundene til gode, heter det fra Listhaug

Wizz Air har mange fly under levering. Ikke så rart da at ungarerne vil en bit av normalt attraktive strekninger som Oslo - Trondheim og Oslo - Bergen.

– Ikke prøv å plukke vinnere

Steen ved NHH advarer politikerne mot å finne seg favoritter blant luftens aktører.

– All erfaring viser at myndighetene ikke er flinke til å plukke vinnere. Men derfra til å sitte med hendene i fanget er en lang vei. Man må prøve å finne løsninger som ikke bare hjelper enten Norwegian eller SAS. Men jeg sier ikke at det blir enkelt, sier Steen.

Han mener regjeringen burde prøve å få på plass en nordisk pakke. Det siste er dog heller ikke lett, da de danske og svenske statene er storaksjonærer i SAS.

– Myndighetene har et ansvar for flyselskapene i flertall. Og det gjelder for alle de nordiske statene. Så får man bli enige om hvordan man skal fordele regningen, sier Steen.

Les på E24+

Nå blir SAS og Norwegian utfordret der det gjør mest vondt

Bare et fåtall av Norwegians (for) mange fly er i lufta. Resten står parkert på rekke og rad.

Tror SAS foretrekker Norwegian

– Vil det være bedre for SAS om Norwegian går konk, og de heller kan konkurrere med «Nye Braathens» og Wizz Air?

– Nei, absolutt ikke. Jeg tror SAS lever godt med NAS. Et mer aggressivt Wizz Air vil være verre for SAS, svarer Steen.

Han mener det er lang vei å gå for Erik G. Braathen og hans menn.

– Det er ikke noen enkel vei for dem som kommer inn. Hvis jeg hadde vært i Norwegian ville jeg tatt dette med stor ro foreløpig, og konsentrert meg om best mulig drift. Forretningsmodellen Braathen lanserte i dag er ikke så veldig forskjellig fra den Norwegian har i Norge. Så selv om dette er erfarne folk, så har de noe å bevise først.

NHH-professoren tror derimot at Wizz Air er kommet for å bli. Wizz Air starter opp sine første innenlandsruter alt i november.

– At Wizz Air kommer inn i Norge klarer ikke SAS og Norwegian å komme unna. Men Wizz Air er kun interessert i de gode rutene i Norge, samt å mate passasjerer inn til sine eksisterende europeiske ruter, sier Steen.

Les også

Begynte å planlegge nytt flyselskap i mars: – Det er i utfordrende tider muligheter oppstår

Publisert: