Ny krisehjelp tirsdag: Ap kritiserer regjeringen for dårlig forberedelse

Arbeiderpartiets reiselivspolitiske talsperson stiller spørsmål ved hvorfor ikke regjeringen hadde en kompensasjonsordning umiddelbart klar da det ble innført ny nedstenging av samfunnet.

ETTERLYSER STØTTE: Åsunn Lyngedal mener regjeringen burde lagt opp til at kriserammede bedrifter hadde større grad av forutsigbarhet da nye coronatiltak ble lagt frem.
Publisert: Publisert:

«Hvorfor har ikke regjeringen forberedt en søkeordning for støtte til bedrifter som rammes hardt av smitteverntiltak som umiddelbart kan tas i bruk ved en ny nedstenging av samfunnet, slik vi nå ser?»

Det skriver Arbeiderpartiets reiselivspolitiske talsperson Åsunn Lyngedal i et skriftlig spørsmål til næringsminister Iselin Nybø.

Spørsmålet baserer seg på at en rekke bedrifter, spesielt innen reiselivet, er inne i en helt uavklart situasjon. 5. november ble det igjen innført inngripende nasjonale tiltak for å få bukt med de økende smittetallene, men selskapene som rammes har ikke lenger noen kompensasjonsordning å søke støtte fra.

Denne utløp i august, med søknadsfrist 31. oktober.

Les på E24+

Statens nei kan kanskje bli en fordel for flyselskapet Norwegian

– Regjeringen forsterket krisen

Tirsdag skal regjeringen legge frem nye økonomiske tiltak som skal bidra til at ellers sunne bedrifter skal klare seg gjennom krisen. Men Åsunn Lyngedal mener prosessen går for sakte, og i feil rekkefølge.

Til Nybø skriver hun at coronakrisen for mange virksomheter har blitt forsterket av at regjeringen avskaffet den eksisterende støtteordningen før en ny var kommet på plass.

– Dette har gjort det vanskelig å forhandle med kreditorer og banker. Nå ser ut til at disse virksomhetene også må avvente regjeringens arbeid med en ny søkeportal.

Lyngedal sier til E24 at det virker som at regjeringen ikke forstår hva som er situasjonen «der ute», med selskaper som har tapt hele eller store deler av egenkapitalen.

– Regjeringen har varslet hjelp til «levedyktige bedrifter», men det vil være umulig å sikre når ingen kan få sin situasjon vurdert, poengterer hun.

Les på E24+

Akkurat da ting var i ferd med å normalisere seg, måtte han sende alle tilbake på hjemmekontor

Forventer generell kompensasjonsordning igjen

Finansminister Jan Tore Sanner (H) skal sammen med næringsminister Iselin Nybø (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) presentere nye økonomiske tiltak tirsdag klokken 12.

Arbeidsgiverorganisasjonene Virke og NHO forventer at kompensasjonsordningen overfor reiselivet, som ble lagt frem mot slutten av forrige måned, blir justert.

Dette er Virkes forventninger:

  • Innføring av generell kompensasjonsordning
  • Reduksjon i arbeidsgiverperioden ved nye permitteringer (som i mars)
  • Videreføring av ordningen med lønnstilskudd
  • Videreføring av reduksjon i laveste mva-sats for reiseliv og kultur også for neste år
  • Innføring av midlertidig reduksjon i arbeidsgiveravgiften og utsettelse av mva-innbetaling
  • Ytterligere midler til utvikling- og omstillingstiltak
  • At staten bistår reisearrangørene med å stille reisegaranti for 2021

NHO mener på sin side at kompensasjonsgraden må økes fra 60 til 70 prosent av bedriftens uunngåelige faste kostnader, og at ordningen må vare minst frem til påsken neste år.

Publisert: