Utepilsen uteblir i påsken: – Svært tungt etter dette året

Mens enkelte koser seg med en pils i parken, står spisestedene tomme. At påsken ryker, er bare toppen av kransekaka for restaurant-brødrene Joppe og Markus Gjelseth.

FAMILIEBEDRIFT: Joppe Gjelseth (til venstre) og Markus Gjelseth driver flere restauranter og barer på Aker Brygge. I år sitter de i solveggen på hytta, mens savnet etter å servere utepils i Oslo er stort.
 • Malene Emilie Rustad
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:

En påske uten utepils. For restaurantene, barene og utelivsaktørene er det krise. Påsken betegnes gjerne som startskuddet på vår- og sommersesongen.

På Lekter’n i Oslo er det vanligvis god stemning når påskesolen titter frem, men de 1200 sitteplassene på Aker Brygge står tomme.

– Våren pleier å gi en kjempestor boost til de ansatte og en viktig økonomisk boost til selskapet, sier Markus Gjelseth over telefon fra hytta til E24.

Sammen med broren Joppe Gjelseth, driver han Mat og Drikke-gruppen. Brødrene overtok driften fra faren i 2019 og driver restaurantene Louise, Lekter´n og Albert Bistro på Aker Brygge.

TOMT: Lekter’n på Aker Brygge er et av Oslos mest kjente utepilssteder.

Vanligvis rundt påsketider ville 300 ansatte vært i gang med å servere utepils og sjømat fra restaurantene.

– De fleste stedene som ligger på Aker brygge har en tøff økonomisk periode i første kvartal, så vi er alltid avhengig av første startskuddet, sier brødrene.

– Det å se at påsken nå ryker er svært tungt etter dette året. Nå håper jeg bare at vi får tilbake skjenkebevilgningen i mai og over sommeren. Vi er helt avhengig av den perioden for å kunne ha en sunn drift, ikke minst for de ansatte. Dette begynner å tære veldig på, sier Joppe Gjelseth.

Les også

Tar over driften av Mat og Drikke-gruppen etter faren

Et turbulent år for familiebedriften

I påsken har brødrene Gjelseth flyktet opp til hytta på fjellet.

– Men vi skulle mye heller ha løpt rundt og servert øl til alle våre kunder, sier de.

LITE LIV PÅ BRYGGA: De fleste E24 møtte på i påskeferien hadde byttet ut utepilsen med iskrem.

Det har vært et turbulent år for Gjelseth-familien. Bare i påsken 2019 hadde de en omsetning på 7,2 millioner. Påsken i år er omsetningsfallet på nærmere 100 prosent.

– Det siste året har vært et stort økonomisk tap, sier Markus Gjelseth.

– I fjor fikk vi en ok sommer i juni og juli, før det ble veldig tøft igjen fra og med august. Personalet har blitt tatt inn og ut av permitteringer. Det har vært mentalt tungt for de ansatte. Nå håper vi bare at vi kan ta tilbake alle ansatte så fort som mulig, det er det viktigste for oss, sier Joppe Gjelseth.

– Hvordan har det gått for dere som brødre å stå midt oppe i dette?

– Det har gått veldig fint. Vi har et sterkt familiebånd og har støttet hverandre gjennom dette, sier Markus Gjelseth.

Brødrene frykter ikke konkurs for eget selskap, men er bekymret for de ansatte og for andre mindre bedrifter i samme bransje.

– Vi er et stort selskap og har en viss robusthet i vår økonomi. Vi er mest bekymret for våre ansatte som har vært inne i et veldig tungt økonomisk år. Og selvsagt de mindre aktørene i bransjen. Det er mange som har kniven på strupen nå og som ikke vil overleve om de ikke får åpne i starten av mai, sier de.

UTENDØRS: – Vi har fått mange meldinger om at folk sitter der selv om vi har stengt, og det kan vi ikke gjøre noe med. Det viktigste er at de holder avstand og ikke overskrider noen av restriksjonene, sier kommunikasjonssjef Sven Erik Fuglerud Brastad i Eik Enter, som driver Utendørs på St. Hanshaugen i Oslo.

Tester ut andre konsepter

På St. Hanshaugen i Oslo sitter vennegjenger og par spredt rundt i parken for å innta en pils eller to. Utepilsrestauranten Utendørs har noen få, men ikke betalende, gjester på besøk.

Kommunikasjonssjef Sven Erik Fuglerud Brastad i Eik Enter, som driver stedene Utendørs og Brød og Sirkus, forteller at de som regel ikke åpner uteserveringen før i mai.

– Hadde påsken derimot vært senere i år, og pandemien ikke hadde ligget over oss, så kunne vi vurdert å åpne tidligere, sier han.

– Det er definitivt strengere regler i år enn det det var i fjor, så vi må se hvordan ting vil gå, og om smittetallene flater ut. Vi tror og håper at ting vil åpne gradvis igjen mot sommeren, og da vil Utendørs være først ut, grunnet friluft og god plass. Vi håper jo at sommeren blir mer lik den som vi hadde i fjor, sier Fuglerud Brastad.

UTEPILSEN VENTER: Sven Erik Fuglerud Brastad i Eik Enter håper på en god sommersesong for utestedet Utendørs.

Han forteller at Eik Enter, som flere andre i bransjen, tester ut andre løsninger for å holde driften i gang.

– Nå som alt er stengt er det flere av oss som prøver å finne andre løsninger for å holde ting i gang. Dette har vi gjort både for å bevare våre ansatte, men også for å fortsatt underholde kundene. Dette inkluderer blant annet digital underholdning, drive-in kino på Tryvann, og det digitale escape-rommet vårt Nøtteknekkeren, sier Fuglerud Brastad.

Har fortsatt tro på vårsesongen

Utelivstopp Karl-Henning Svendsen har tidligere uttalt til E24 at «vi blør sakte i hjel». Påsken er kun enda en strek i regningen.

– Stengte uteserveringer gjennom påskeferien er selvfølgelig trist, slik som det meste har vært for hele bransjen gjennom 2020 og ikke minst så langt i 2021. Samtidig er det ikke i byen man kjenner mest på dette – vi føler med våre kolleger på fjellet som nå opplever at påske nummer to fullstendig forsvinner, sier han.

UTELIVSTOPP: Karl Henning Svendsen (til venstre) drifter flere store utesteder i hovedstaden.

Svendsen er leder for Noho Norway, som driver flere av Oslos største utesteder – blant annet Kulturhuset, Prindsens Hage, Oslo Camping, Youngs og Colonel Mustard.

– Vi må ha troa på at våren blir bra, så nå er vi i gang med å forberede alle våre egne uteserveringer og håper at vi skal få lov til å åpne tidlig i mai, slik at vi kan bidra med gode, sikre møteplasser hvor smittevern og kontroll kan sikre en god 17. mai feiring for alle, sier Svendsen.

Les også

Utelivsaktørene må helle flere tusen liter øl rett i dass: – Vi blør sakte i hjel

Viktigere med sommersesong

For innehaver av Dattera til Hagen på Grønland i Oslo, Håkon Pettersen, er ikke påskesesongen det viktigste.

– Vi har som regel mange gjester fra og med mars og april, men vi er ikke særlig bekymret for påskesesongen. Vi er mer opptatt av å komme oss til 17. mai og gjennom sommersesongen, sier han på telefon til E24.

Det populære utestedet på Grønland har store utearealer, men utepilsen kommer gjerne senere til Dattera.

– Det kommer an på temperaturen. Hvis det er varmt, begynner sesongen tidligere, sier Pettersen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Påsken
 2. Øl
 3. Oslo
 4. Coronaviruset
 5. Mat og drikke
 6. Aker Brygge

Flere artikler

 1. «Fantastisk» gjenåpning for serveringsstedene i Oslo: – Har vært en enorm jobb

 2. Utelivsaktører om nye 700 millioner: – Vil ikke avgjøre om bedrifter overlever

 3. Restaurant i Oslo åpner etter å ha vært smittestengt

 4. Restaurant og uteliv øyner forsiktig håp: – Vi må åpne

 5. Stenger ned Oslo-restaurant etter smitteutbrudd