Partene i busstreiken har gjenopptatt meklingen
Klokken 14 startet dialogen mellom partene igjen.
Det skjer etter at partene tirsdag ettermiddag ble kalt inn av Riksmekleren, til et møte som fant sted klokken 12 onsdag. Hensikten var å finne ut om det var grunnlag for å gjenoppta dialogen - partene har nemlig ikke hatt kontakt siden streiken brøt ut for ti dager siden.
Etter møtet bekreftet Fellesforbundet til E24 at partene er i møte på Riksmeklerens kontor.
Hverken Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet eller NHO Transport har ønsket å uttale seg om hva årsaken for at meklingen nå er i gang igjen er.
E24 har forsøkt å komme i kontakt med Riksmekler Mats Wilhelm Ruland, men han har så langt ikke besvart våre henvendelser.
I forkant av møtet uttalte flere av partene på arbeidstakersiden at de forventer at arbeidsgiversiden har noe å tilby dem.
Streiken fortsetter
Kommunikasjonssjef Andrè Nerheim i Fellesforbundet understreket under møtet hos Riksmekleren at streiken fortsetter på tross av at meklingen er i gang igjen.
– Det er ikke noen grunn til at det skal være pause i streiken. Det blir spekulert enkelte plasser, det stemmer ikke, streiken fortsetter som vanlig, sier han.
NHO Transport: 8.000 streikende bussjåfører utgjør fortsatt ikke fare for liv og helse
– Uvanlig trekk
Riksmekleren beskrev selv det å kalle inn partene som et uvanlig trekk.
Møtet var Riksmeklerens eget initiativ for å få en slutt på streiken som nå er inne i sin tiende dag. Streiken er den mest omfattende han har opplevd så lenge han har vært en del av Riksmeklerens meklerkorps, forteller han til FriFagbevegelse.
– Dette er et ekstraordinært tiltak, og det er opp til partene i busskonflikten å komme, sa han.
Tirsdag ettermiddag bekreftet Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Fagforbundet og Norsk Jernbaneforbund på arbeidstakersiden og NHO Transport og Spekter på arbeidsgiversiden at de vil møte hos Riksmekleren.
Sykepleier i Bergen kom for sent til jobb på grunn av busstreik: – En kabal
Ti dager med streik
Det har nå gått ti dager siden det 20. september ble brudd i bussmeklingen. Bussjåfører i Viken og Oslo gikk ut i streik, og store deler av kollektivtrafikken på Østlandet ble rammet.
I helgen ble streiken trappet opp, og lørdag ble ytterligere 4.500 bussjåfører tatt ut i streik.
Striden i busskonflikten handler blant annet om at arbeidstakerorganisasjonene mener at lønnsavstanden fra bussjåfører til industriarbeidere er blitt stadig større de siste årene.