Partene i busstreiken har gjenopptatt meklingen

Klokken 14 startet dialogen mellom partene igjen.

Publisert:

Det skjer etter at partene tirsdag ettermiddag ble kalt inn av Riksmekleren, til et møte som fant sted klokken 12 onsdag. Hensikten var å finne ut om det var grunnlag for å gjenoppta dialogen - partene har nemlig ikke hatt kontakt siden streiken brøt ut for ti dager siden.

Etter møtet bekreftet Fellesforbundet til E24 at partene er i møte på Riksmeklerens kontor.

Hverken Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet eller NHO Transport har ønsket å uttale seg om hva årsaken for at meklingen nå er i gang igjen er.

E24 har forsøkt å komme i kontakt med Riksmekler Mats Wilhelm Ruland, men han har så langt ikke besvart våre henvendelser.

I forkant av møtet uttalte flere av partene på arbeidstakersiden at de forventer at arbeidsgiversiden har noe å tilby dem.

Streiken fortsetter

Kommunikasjonssjef Andrè Nerheim i Fellesforbundet understreket under møtet hos Riksmekleren at streiken fortsetter på tross av at meklingen er i gang igjen.

– Det er ikke noen grunn til at det skal være pause i streiken. Det blir spekulert enkelte plasser, det stemmer ikke, streiken fortsetter som vanlig, sier han.

Les også

NHO Transport: 8.000 streikende bussjåfører utgjør fortsatt ikke fare for liv og helse

– Uvanlig trekk

Riksmekleren beskrev selv det å kalle inn partene som et uvanlig trekk.

Møtet var Riksmeklerens eget initiativ for å få en slutt på streiken som nå er inne i sin tiende dag. Streiken er den mest omfattende han har opplevd så lenge han har vært en del av Riksmeklerens meklerkorps, forteller han til FriFagbevegelse.

– Dette er et ekstraordinært tiltak, og det er opp til partene i busskonflikten å komme, sa han.

Tirsdag ettermiddag bekreftet Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Fagforbundet og Norsk Jernbaneforbund på arbeidstakersiden og NHO Transport og Spekter på arbeidsgiversiden at de vil møte hos Riksmekleren.

Les også

Sykepleier i Bergen kom for sent til jobb på grunn av busstreik: – En kabal

Ti dager med streik

Det har nå gått ti dager siden det 20. september ble brudd i bussmeklingen. Bussjåfører i Viken og Oslo gikk ut i streik, og store deler av kollektivtrafikken på Østlandet ble rammet.

I helgen ble streiken trappet opp, og lørdag ble ytterligere 4.500 bussjåfører tatt ut i streik.

Striden i busskonflikten handler blant annet om at arbeidstakerorganisasjonene mener at lønnsavstanden fra bussjåfører til industriarbeidere er blitt stadig større de siste årene.

Les også

Fagforeningstopp vil ha coronatiltak for å unngå tvungen lønnsnemnd

Publisert: