Coronapolitikk

Restaurant og uteliv øyner forsiktig håp: – Vi må åpne

Et halvt år er gått siden serveringssteder i Oslo fikk skjenke alkohol. Neste uke skal byrådet vurdere gjenåpning. To av Oslos største aktører innen restaurant og uteliv håper de kan ta imot gjester 17. mai.

VENTETID: Restauranter i Oslo har ikke fått servere alkohol siden november. Nå tyder mye på at ventetiden snart er over.
 • Harald Hoff
 • Fabian Skalleberg Nilsen
Publisert:

Tirsdag la byrådet frem planen for gjenåpning av Oslo. Da kom det frem at denne uken blir trinn 1 i gjenåpningsplanen innført med en rekke moderate lettelser.

For utelivet i Oslo var den store nyheten at trinn 2 skal vurderes neste uke. Trinn to betyr både gjenåpning av blant annet kafeer, restauranter, kjøpesenteret, og skjenking til klokken 22.00 med krav om mat.

En slik vurdering sier ingen ting om når en slik eventuell gjenåpning blir iverksatt. Det er fortsatt uvisst.

OPTIMISTISK: Administrerende direktør Gjøran Sæther i Fursetgruppen, håper de vil kunne ha restaurantene sine åpne 17. mai.

Har 600 permitterte

Administrerende direktør Gjøran Sæther i Fursetgruppen, Gjøran Sæther, sier at de var spente på resultatene fra pressekonferansen. Han er delvis optimistisk etter tirsdagens nyheter.

– Det som var gledelig var at fase to åpner med skjenking. Det betyr mye for oss. I og med at de skal ta stilling til det neste uke, så håper vi at smitten i Oslo vil gjøre at vi kan åpne til 17. mai-helgen, sier han til E24.

Fursetgruppen er store innen restaurant og uteliv. De eier blant annet ærverdige Grand Cafe, Maaemo og Ekebergrestauranten i Oslo.

SPENT PÅ GJENÅPNING: Ekebergrestauranten i Oslo driftes av Fursetgruppen. De er spente på gjenåpningsvurderingen som kommer neste uke.

Gruppen opplyser at de har måttet holde de fleste restaurantene stengt siden november og har omtrent 600 ansatte permittert.

– Vi har jo vært stengt i seks måneder. Det tar tid å hente inn personell og bestille varer og slikt også. Vi føler at det er litt som i fjor, hvor utsettelse av gjenåpning førte til en flytting av fester til parker, strender og i det private.

– Vi føler det er mye bedre smittevern slik som vi gjør i restauranter. Smittetrykket går jo ned både her og i andre kommuner, så vi forventer oss jo at gjenåpning skjer om ikke så altfor lenge.

Les også

Omsetningen i reiseliv og restaurantbransjen falt 75 prosent: – Var som å slå av en bryter

Les også

Slik er gjenåpningsplanen for Oslo

Satser på uteservering først

I likhet med sin bransjekollega gleder også Karl-Henning Svendsen seg forsiktig over det byråd Johansen kom med til Oslo denne tirsdagen.

– Jeg er litt overrasket over at vi skal ta så små museskritt, men nå legger han i hvert fall frem en plan om å åpne. Det blir trinnvis. Jeg tenker det er greit at vi ser en endring og har noe å forholde oss til, sier han til E24.

Svendsen leder Noho Norway, som driver en rekke serveringssteder i hovedstaden. Siden november har disse ikke fått lov til å skjenke alkohol.

Når det andre trinnet i gjenåpningsplanen til Oslo blir kjent, vil han at de stiller klare for å ta imot kundene igjen.

– Nå blir jo det klart i neste uke, da er vi et stykke uti mai. Så vi får se hva slags muligheter vi får da om uteserveringer, sier Svendsen.

Og når det gjelder nasjonaldagsfeiringen er det noe han håper de rekker.

– Vi klarer oss uten, men det er greit å komme i gang med omsetningen for å få folk tilbake på jobb. Vi har veldig mange som venter på komme i gang.

UTEHÅP: Karl-Henning Svendsen leder restaurantgruppen Noho, som driver mange utesteder i Oslo. I første omgang håper han på åpne uteserveringene. Men spiseplikt og skjenkestopp klokken 22 vil trolig hindre noen steder i å åpne.

– Har mistet 15–20 prosent av våre ansatte

Noho har over 500 ansatte fordelt på ulike serveringssteder. Sjefen er klar på at det fortsatt er en uavklart situasjon for mange av dem.

– Det er mange studenter og unge mennesker som har hatt det veldig tøft psykisk. Vi har kontakt med dem daglig. Nå går vi gjennom vaktplanene våre og prøver å skaffe oversikt over hvor mange vi har når vi skal åpne igjen, sier Svendsen.

I den lange ventetiden har mange sett seg nødt til å forlate sine jobber i Oslo, opplyser han.

– Mange har flyttet til andre deler av Norge og tatt studier fra hjemstedet sitt i stedet. Vi vet at vi har mistet 15–20 prosent av våre ansatte, som har sluttet av diverse årsaker.

Svendsen understreker at serveringsstedene han har ansvar for gjør seg klare til gjenåpning. Av 530 ansatte er nå 14 tilbake på jobb. Så kommer det flere igjen fra den første mandagen i mai.

– Vi ser lyset i enden av tunnelen. Oslo kan ikke være stengt for evig, vi må åpne.

Forventer uteservering etter 1. mai

NHOs reiselivsdirektør Kristin Krohn Devold, sier i en pressemelding at hun ser positivt på nyhetene om en kommende uteservering i Oslo.

– NHO Reiseliv har en klar forventning om at i hvert fall uteserveringen åpnes den første helgen etter 1. mai, gitt at smittetrenden fortsetter i samme retning, sier hun.

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Næringsforeningen Oslo Handelsstand Forening (OHF), sendte tirsdag ut pressemelding med et tydelig budskap. De var ikke fornøyd med nyheten om at nivå to skal vurderes neste uke, og at en dato ikke er satt.

– Vi forventet at byrådet skulle starte gjenåpning i dag, men er dypt skuffet over at byrådet i Oslo fortsatt holder butikker og serveringssteder stengt, sier administrerende direktør Bjørn Næss i OHF.

De påpeker at skjevheten i nivå av åpenhet mellom kommuner fører til konkurransevridning og at ansatte flytter på seg for å finne jobb.

– Butikker og serveringsstedene er klare for å åpne igjen og er forberedt på fortsatt strenge smitteverntiltak. Strengt, men ikke stengt, er OHFs råd til Oslo byråd nå, sier han.

Les også

Utelivsaktører om nye 700 millioner: – Vil ikke avgjøre om bedrifter overlever

Les på E24+

Utelivstoppen har ikke rørt alkohol i år. – Ser ingen grunn til at jeg skal støtte Vinmonopolet.

Les på E24+

Oslos restauranter blør: Byrådet ber om hastehjelp før avgjørende frist

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronapolitikk
 2. Utelivsbransjen
 3. Restaurant
 4. Maaemo
 5. 17. mai
 6. Koronaviruset
 7. Oslo

Flere artikler

 1. Restauranttopper frykter skjenkestopp: - Kan bli nådestøtet

 2. Oslo-butikker får ikke åpne: – Fryktelig skuffet

 3. Utelivsaktører ønsker coronapass: – Bransjen tåler ikke meteren

 4. Tankbiler med øl er på vei fra Ringnes

 5. Kjøpesentre og butikker i Oslo åpner torsdag