Klar endring i boligmarkedet: – Prisfesten er over

Det ble lagt ut rekordmange boliger for salg i slutten av august. Utover høsten vil vi bevege oss mer over til kjøpers marked, tror Grethe Meier i Privatmegleren.

Magnus Karlsen og Luisa Guerra dro på visning etter å ha latt seg friste av utsikten fra 11. etasje i boligblokken på Tøyen. Oslo-leiligheten er en av rekordmange boliger som ble lagt ut for salg i slutten av august.
Publisert: Publisert:

Forrige uke ble det satt årsrekord for antall annonserte boliger på Finn.no. Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren, mener vi står overfor et taktskifte i boligmarkedet.

– August var den første måneden hvor vi hadde flere innkommende oppdrag enn i 2021, som var et rekordår. Det er veldig overraskende at volumet er så stort, mener Meier.

Et større tilbud vil føre til at boligmarkedet beveger seg bort fra å være et selgers marked alene, mener Meier.

– Prisfesten er over. Jeg tror vi vil bevege oss mer over til kjøpers marked mot slutten av året. Det er veldig mange boliger som nå skal ut for salg. Vi mener dette vil skape langt større forutsigbarhet for kjøper og selger, sier hun.

Administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren tror boligprisene vil stabilisere utover høsten og vinteren.

– Meget sterkt august-salg

Hittil i år har boligprisene i Norge steget med 7,1 prosent. Mandag legger Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for august. Meier tror prisene økte i august, men ikke like mye som normalt i august som følge av at det har vært flere boliger på markedet.

– Jeg tror vi vil se et meget sterkt salg i august for hele bransjen, minst på nivå med 2021, som var et rekordår, sier hun.

I juli ble det solgt 20 prosent færre boliger enn samme måned i 2021 – det laveste tallet på fem år. Hittil i år er det solgt 11,6 prosent færre boliger i forhold til fjoråret.

Les på E24+

Så mye dyrere blir boliglånet

– Tydelig endring

Sol Vilde Andreassen, eiendomsmegler og partner i Eie Frogner & Aker Brygge, hadde tirsdag denne hun over 20 potensielle kjøpere på visning i en 40 kvadratmeter stor leilighet i 11. etasje på Tøyen i Oslo. Megleren sier hun har merket en endring i boligmarkedet etter sommeren.

– De siste ukene har det vært veldig varierende oppmøte på visninger. Det gjør det desto viktigere å ha en god presentasjon av boligen, sier hun.

– Helt siden årsskiftet og frem til sommeren var det i veldig stor grad selgers marked. Vi har merket en tydelig endring den siste tiden, med langt flere boliger ute på markedet. Det vil føre til at prisene holder seg mer stabile, og at det i større grad blir kjøpers marked utover høsten og vinteren, mener Andreassen.

Sol Vilde Andreassen, eiendomsmegler og partner i Eie Frogner & Aker Brygge, forteller om stadig flere boliger på markedet.

Eie-megleren mener det vil være sunt for markedet med «en liten korreksjon». Hittil i år har boligprisene

– Prisene kan ikke fortsette å øke med 10–15 prosent år etter år. Forhåpentligvis vil det også kunne gjøre det enklere for førstegangskjøpere å komme seg inn på boligmarkedet, sier hun.

Paret Magnus Karlsen og Luisa Guerra var blant personene som tirsdag hadde funnet veien til Tøyen.

– Vi leier sammen i dag, og har nå planer om å kjøpe vår første leilighet sammen. Dette er den første visningen vi er på. Vi likte utsikten godt, og er glade i nærområdet, sier Karlsen.

Les også

Marita (33) flyttet hjem for å spare opp egenkapital – bør være glad for økt rente, mener økonom

Førstegangskjøper Magnus Karlsen er på boligjakt, og var denne uken på sin første visning.

– Lever i sin egen verden

Selv om markedet er i ferd med å normalisere seg, er Grethe Meier i Privatmegleren likevel overrasket over den store aktiviteten i boligmarkedet.

– Boligmarkedet lever i sin egen verden om dagen. Jeg hadde ikke klart å forutse at det skulle komme så mange boliger for salg nå, sett i lys av renteøkningene og den kraftige prisveksten. Til tross for at kjøpekraften vår er betydelig redusert fortsetter vi å prioritere investering i bolig, sier Meier.

– Gjentatte ganger har vi hørt at «nå kommer boligmarkedet til å få juling». I stedet har både prisene og aktiviteten fortsatt å øke. Det er veldig overraskende., legger hun til.

18. august hevet Norges Bank styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent. Sentralbanken har varslet ny renteheving allerede på rentemøtet 22. september. Samtidig er prisveksten den høyeste siden slutten av 80-tallet og strømprisene skyhøye.

– En skulle kanskje tro at dette ville føre til at flere «solgte seg ned». Slik er det ikke. Snarere ser vi at folk heller kjøper dyrere boliger. Det virker som de fleste har vært veldig innstilt på at renten skulle opp og er villige til å vri om forbruket sitt, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no