Coronapolitikk

Coronastenging rammer gården: – Veldig krevende

Når hoteller og restauranter stenger ned, rammer det også Egge gård.

Egge Gård har vært i familiens eie siden 1702. Her er Marius Egge, som driver gården i dag.
 • Sigrid Moe
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

– Det er ikke greit slik vi har det nå. Vi har allerede tatt av mye på kostnadssiden, og fått litt tilskudd gjennom kompensasjonsordninger. Vi skal søke om mer, sier gårdeier Marius Egge til E24.

På Egge gård i Lier i Viken produseres det frukt og bær, og en rekke drikkevarer, både med og uten alkohol.

De leverer varer til hoteller, restauranter, taxfree-kjeden Heinemann og dagligvarebutikker. Og har ifølge gårdseier Egge blitt hardt rammet av pandemiinnstrammingene.

De har ikke fått inn sesongarbeiderne som pleier å plukke frukt og bær, taxfree-salget har vært sterkt redusert, og hoteller og restauranter har periodevis vært stengt.

– Mister salg

I tillegg fikk heller ikke grossisten som gården samarbeidet med dratt ut til dagligvarebutikkene for å få solgt inn varer før i september i fjor. Så selv om dagligvarekjedene har solgt mye annet under pandemien, har ikke like mye av Egges varer vært i hyllene.

– Mens andre har fått kjemperesultater innen dagligvare, så mister vi salg, sier Egge.

Les også

Restauranteier står utenfor kompensasjonsordning: – Blodig urettferdig

Gårdseieren håper at det går an å drive og leve mer normalt etter denne vinteren.

Gården har vært i familien siden 1702, og de er i dag kanskje mest kjent for sin eplemost, sider og jordbærproduksjon. I 2005 begynte de også alkoholproduksjon, og har blant annet sprudlende rosévin, dessertvin og epleakevitt blant produktene de selger.

Marius Egge forteller at januar 2020 var en av de beste månedene Egge gård har hatt, men det ble bråstopp da pandemien traff landet og samfunnet ble stengt ned.

– Det er veldig trist. Vi har gått med underskudd både 2020 og 2021. I 2020 var det omtrent 1,5 millioner i underskudd, og 2021 er ikke helt ferdigstilt ennå, men da hadde vi ikke den gode januarmåneden, så jeg tror det blir verre, sier Egge.

– Det har vært veldig krevende, legger han til.

Tross de dårlige årene syne gårdeieren det er vanskelig å kritisere myndighetenes håndtering av pandemien.

– Jeg synes Norge er ett av landene som har håndtert corona best, men det hjelper jo ikke driften vår. Vi får ikke tjent penger når vi ikke får selge varene våre, sier Egge.

Les også

Hotellet har to middagsgjester og 125 kilo ribbe

Egge gård er pleier å bruke utenlandsk arbeidskraft i sesongene der det trengs hjelp med blant annet høsting av frukt og bær.

Skjenkestopp

Han håper at regjeringen nå vil oppheve skjenkestoppen, slik flere politikere og organisasjoner også ønsker.

– Om de kan få servere ett glass vin til maten ved bordene fram til 21, så vil det hjelpe. Vi merker på salget av våre alkoholfrie drikker at det ikke er kunder nå som det er skjenkestans, sier Egge.

Frp og MDG fremmet onsdag et forslag om å oppheve den nasjonale skjenkestoppen umiddelbart, men statsminister Jonas Gahr Støre har avvist at den vil oppheves før eventuelt når de nasjonale tiltakene skal revurderes i neste uke.

Selv om disse årene har vært tunge for gårdeieren, så håper han at coronaen ikke vil ha langsiktige konsekvenser for driften.

– Vi håper at vi kan begynne å leve litt mer normalt igjen når vi bare kommer oss igjennom denne vinteren, sier Egge.

Les på E24+

Jakob (26) leder Stordalens flaggskipshotell: Fra deltidsresepsjonist til hotellsjef

– Mistet marked over natten

Bjørn Gimming, leder i Norsk Bondelag, mener Egge gård er et godt eksempel på hvordan noen lokalmatprodusenter er rammet på flere måter. Noen av dem er avhengig av å selge varer direkte til kunder, og blir spesielt hardt rammet når hoteller og restauranter stenges.

– Mange av dem mistet markedet over natten, sier Gimming. En del har også fått en oppsving, og fått økt noe produksjon på enkelte varegrupper. Når grensehandelen forsvant har noen norske produsenter solgt mer.

Men spesielt grøntnæringen ble også truffet av mangel på arbeidskraft i høysesongene da grensene stengte.

– Dette har vært vanskelige år. Mangelen på arbeidskraft, og den store usikkerheten det gir, har vært en veldig stor belastning for mange, sier Gimming.

Denne usikkerheten står de fremdeles i, forklarer han. For med en uavklart situasjon rundt pandemien er mange usikre på hvordan det vil gå med vekstsesongen de nå stor overfor.

– Mange er på grensen av hva de makter. Om man skal opprettholde og styrke norsk matproduksjon må det komme ordninger som gjør at de kan få tilstrekkelig arbeidskraft når det skal høstes. Jeg håper at staten nå legger fram noen gode ordninger, selv om pandemien er i en krevende situasjon, sier Gimming.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronapolitikk
 2. Landbruk
 3. Norges Bondelag
 4. Hotell
 5. Restauranter

Flere artikler

 1. Egge gård begjært konkurs av staten

 2. Kjøkkensjef mot strømmen: – Jeg ble lettet da skjenkestoppen kom

 3. Restauranteier refser regjeringens utbyttenekt

 4. Utelivsbransjen har fått nok: – Har aldri følt meg mer ensom

 5. Permittert for tredje gang: – Jeg er kjempebekymret