Norsk makrell er «soul food» i Seoul

Aldri før har Norge eksportert sjømat for større verdier enn nå.

NORSK FISK PÅ MENYEN: Kokk og eier av restauranten Bondi 167 i Seoul, Sang-Jun Park, fileterer norsk makrell som skal serveres gjestene.

NORSK FISK PÅ MENYEN: Kokk og eier av restauranten Bondi 167 i Seoul, Sang-Jun Park, fileterer norsk makrell som skal serveres gjestene.

Foto: Norsk Sjømatråd
Publisert:

Det er kveld i Seoul og kokk og eier av restauranten Bondi 167 i Seoul, Sang-Jun Park, tar en pause fra arbeidet på kjøkkenet og forklarer hvorfor norsk makrell er så populær i Sør-Korea.

– Makrell er det koreanske folkets «soul food», sier Park via oversettere til E24.

Han skryter av at Norge fryser fisken rett etter slakt, og at det gir et luktfritt og atrraktivt produkt.

Makrell inngår i mange tradisjonelle matretter i Sør-Korea.

– Dette er mat som bringer tilbake barndomsminner siden mange koreanere har spist makrell siden de var barn. Da jeg var veldig ung, tilberedte moren min ofte makrell, slik at det minner meg om moren min også, sier Park.

I FISKEDISKEN: Norsk makrell med norsk opphavsmerke i koreansk fiskedisk.

Foto: Norges sjømatråd

Han understreker at koreanere spiser makrell både til hverdags og festlige anledninger.

Og at makrell også er den foretrukne fisken takket vare at det finnes flere forskjellige tilberedningsmåter.

Annonsørinnhold

– Man kan for eksempel bresere den (steke ved svak og fuktig varme), eller grille den i tradisjonell koreansk stil, eller til og med lage makrellrisotto eller biff på nye måter, sier Park.

Spiser mest sjømat i verden

Sør-Korea er på verdenstoppen når det gjelder konsum av sjømat.

– Hele 99,6 prosent av koreanere spiser sjømat i løpet av et år. I snitt spiser koreanske konsumenter hele 58,4 kilo sjømat årlig, sier Norges sjømatråds prosjektleder for Sør-Korea, Melissa Gotliebsen, til E24.

Hun peker på at i Sør-Korea er det ikke laks, men makrell som er den prefererte sjømaten.

FORETREKKER NORSK MAKRELL: Kokk og eier av restauranten Bondi 167 i Seoul, Sang-jun Park, i ferd med å tilberede norsk makrell til gjestene på restauranten.

Foto: Norsk Sjømatråd

– Vi har sett i blindtester at koreanere rangerer norsk makrell på linje med sin egen makrell, sier Gotliebsen.

I fjor ble det eksportert makrell til Sør-Korea fra Norge for 504 millioner kroner.

Dette tilsvarer 12 prosent av totaleksporten av norsk makrell.

Og det tilsvarer 22 prosent av totalverdien av norsk sjømateksport til Sør-Korea, som er på 2,3 milliarder kroner. Det viser tall fra Norges sjømatråd.

Les også

– Spania har skreifeber

Viktige markeder

Analytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd har sett trenden at eksport av makrell har økt til Sør-Korea over flere år.

– Sør-Korea og Japan er veldig viktige markeder for norsk sjømatindustri når det gjelder makrell, sier Aandahl til E24.

Asia tar imot 63 prosent av Norges eksport av makrell. Mesteparten av det som går til Kina, går videre til Japan.

Norsk eksport av sjømat til Sør-Korea økte med 159 millioner kroner til 1,2 milliarder kroner første halvår. Det tilsvarer en verdiøkning på 15 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Sør-Korea står nå for 2,5 prosent av den totale eksportverdien av norsk sjømat.

PÅ KOREANSK MIDDAGSBORD: Koreanske forbrukere liker makrell både til hverdags og festlige anledninger.

Foto: Norges sjømatråd

Aldri før har Norge eksportert sjømat for større verdier

Aldri før har Norge eksportert sjømat for større verdier enn første halvår. Laksefisk driver veksten. Det er blitt eksportert laksefisk for 33,9 milliarder kroner hittil i år. Det tilsvarer 70 prosent av totaleksporten på 48,4 milliarder kroner. Det viser ferske tall fra Norges sjømatråd.

Storbritannia er det land der veksten i eksport av norsk sjømat er sterkest. Første halvår vokste eksporten til Storbritannia med 680 millioner kroner, tilsvarende en verdiøkning på 24 prosent.

– Bakgrunnen for den sterke oppgangen er at produksjonen av egen laks i Storbritannia har gått noe tilbake. I tillegg har det vært en økning i eksporten av hyse, som er råstoff til «fish and chips», sier analytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd til E24.

Analytikeren peker også på at en sterkere valuta første halvår sammenlignet med i fjor, har bidratt til veksten.

Frankrike er det land som er størst på konsum av eksportert norsk sjømat. Første halvår ble det eksportert norsk sjømat for 3,8 milliarder kroner til Frankrike.

– Det er laksen som driver eksporten til Frankrike. 97 prosent av veksten vi har hatt til Frankrike i år skyldes laks, sier Aandahl.

På papiret er Polen og Danmark de største markedene for eksport av norsk sjømat, men disse landene driver med stor grad av videreforedling av norsk råstoff for videre eksport til andre EU-land. Fra Danmark er det i tillegg mye transitt videre til andre land i EU.

FISKEMARKED I SEOUL: Eksporten av norsk makrell til Sør-Korea øker. Blant koreanske forbrukere er makrell den foretrukne fisken.

Foto: Norges sjømatråd
Les også

Nå skal droner finne fisk

Les også

Sjømat-topp vil ha EU-kamp om fisketoll

Les også

Nordmenn tror mer på fiskenæringen enn olje

Annonsørinnhold