Nytt gruppesøksmål mot Jo Lunder og Vimpelcom

Investorer forbereder seg på rettskamp mot korrupsjonssiktede Vimpelcom i USA.

SAKSØKT IGJEN: Teleselskapet Vimpelcom er nok en gang saksøkt i USA for brudd på den amerikanske børsloven. Selskapet risikerer ikke bare å måtte bla opp til de som saksøker, men risikerer også straff og/eller bøter fra amerikanske myndigheter. Bildet er tatt av Vimpelcom-logoen i Moskva.

Maxim Shemetov
 • Marius Lorentzen
 • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

Selskapet WestWay Alliance Corporation har nå gått til søksmål mot Vimpelcom og en rekke nøkkelpersoner i mobilselskapet som er under korrupsjonsetterforskning i Nederland og USA.

Søksmålet er det andre søksmålet som rettes mot Vimpelcom og involverte personer.

– Vi er klar over søksmålet, som er offentlig tilgjengelig informasjon, og vi har ellers ingen kommentar, skriver Vimpelcom i en e-post til E24.

Les historikken i Vimpelcom-saken nederst i saken.

WestWay lister i søksmålet opp når selskapet investerte i selskapet, og totalt har selskapet tapt 680.000 dollar, 5,9 millioner kroner med dagens kurs, ved at Vimpelcom-kursen har falt kraftig i verdi siden de første aksjene ble kjøpt i desember 2010.

WestWay eier ifølge deres egne opplysninger ikke lenger aksjer i Vimpelcom.

Les også: Charles (70) fronter det første søksmålet mot VimpelCom og Jo Lunder

– Misvisende uttalelser

I tillegg til Vimpelcom, som er registrert på Bermuda, har hovedkontor i Nederland og er børsnotert i USA, har WestWay også saksøkt følgende personer:

 • Jean-Yves Charlier (konsernsjef siden april 2015)
 • Jo Lunder (nordmannen som er siktet av Økokrim for grov korrupsjon i saken og som var konsernsjef i perioden juli 2011 til april 2015. Han har i tidligere perioder vært sjef og styreleder i selskapet)
 • Alexander Izosimov (konsernsjef fra oktober 2003 til juni 2011)
 • Andrew Mark Davies (finansdirektør fra november 2013)
 • Cornelis Hendrik van Dalen (finansdirektør fra september 2010 til november 2013)

Les også VG-avløsningen: Telenor-kvinner ble aldri innkalt til intervju om konsernsjef-jobben

WestWay og deres advokat har anlagt søksmålet basert på regel 10b-5 i den amerikanske børsloven, som forbyr enhver person å bruke manipulasjon, svindel eller bedrageri i forbindelse med salg eller kjøp av verdipapirer. Regelen inkluderer også formuleringer rundt det å feilinformere, lyve eller holde tilbake informasjon.

Det er særlig dette siste som WestWay mener Vimpelcom har bedrevet:

– De tiltalte har kommet med falske og/eller misvisende uttalelser, samt at de har utelatt å opplyse om uheldige fakta om selskapets virksomhet, operasjoner og fremtidsutsikter, skriver selskapets advokat i søksmålsdokumentene.

WestWay er representert av advokatfirmaet Gainey, McKenna & Egleston i New York, og advokatfirmaet har representert klienter i en rekke gruppesøksmål.

Les også: Lunder til Økokrim: Disse fem ga grønt lys for de omstridte utbetalingene

Advokaten og WestWay mener selskapet enten kom med gale eller misvisende påstander om at selskapet hadde betalt titalls millioner av dollar til et selskap (Takilant Ltd.) som kontrolleres av presidentdatteren i Usbekistan, og at disse pengene ble brukt til ulovlige bestikkelser for å sikre Vimpelcoms tilgang til mobilmarkedet i Usbekistan.

Det vises deretter til hvordan aksjekursen til Vimpelcom har falt gjentatte ganger etter hvert som nye sider av saken har kommet frem i lyset, og at Vimpelcom har satt av 900 millioner dollar til å håndtere kostnader tilknyttet saken.

Les også: Stortinget utsetter ny Telenor/Vimpelcom-høring

SAKSØKT: Tidligere konsernsjef Jo Lunder er blant Vimpelcom-toppene som er saksøkt i USA. Lunder er siktet for grov korrupsjon av Økokrim, men både Oslo tingrett og Lagmannsretten mente det ikke var grunnlag for å varetektsfengsle han.

Tore Meek

Les også: Fire Telenor-topper suspenderes midlertidig

WestWay åpner for at søksmålet deres kan bli til et gruppesøksmål, og åpner for at alle som har investert i Vimpelcom-aksjer i perioden fra 2. desember 2010 til 2. november 2015 kan bli med i søksmålet.

Begge de to søksmålene som er anlagt mot Vimpelcom er sendt inn til den føderale domstolen for sørlige New York.

Domstolen har ikke behandlet det andre søksmålet ennå, men det er sannsynlig at de to søksmålene og eventuelt fremtidige søksmål mot Vimpelcom og nøkkelpersoner vil bli slått sammen til en felles rettssak, der én dommer får ansvaret for alle søksmålene.

Les også: USA beskylder Telenor for avtalebrudd

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler

 1. Økokrim henlegger korrupsjons-siktelsen mot Jo Lunder

 2. Vimpelcom skal være nær korrupsjonsforlik i USA

 3. Ransaket huset til Lunder torsdag

 4. Disse kalles inn til ny VimpelCom-høring

 5. USA-avtale kan bli eneste Vimpelcom-straff