Slik så forsiden av Vegvesen-brosjyren ut, inntil de trakk bildet etter kritikk.

Monty Python med burka

Det er godt vi har staten til å passe på holdningene våre. Staten og kommentariatet i  Aftenposten.

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Ukas festligste nyhet er den om Statens Vegvesen som prydet forsiden av en brosjyre med bildet over. Er det ikke et fantastisk bilde?

De må ha snublet i sin egen brottsjø av velvilje der oppe i vegvesenet. Jeg kan levende forestille meg snakket i info-avdelingen: ”Vi må ha med en i rullestol, ikke sant?" "Ja, og så en neger, i skikkelig fargerike klær!" "Ja, og burka, sånn som muslimdamer bruker!”

Men hvordan kunne de glemme homoene? Det som mangler i bildet er jo en mann som holder rundt en annen mann. Sannelig er de sløve der oppe i Statens vegvesen. Har de fordommer mot homofile, eller hva?

Men burkaen husket de altså, det store, svarte plagget mange somaliske kvinner i Norge bruker. Burka er helt greit.

Niqab derimot, som vegvesenet også utstyrte burkadamen med, er en maskering av ansiktet og erklært uønsket av de fleste politikere. Det er også totalt fremmed for majoriteten av muslimer her i landet. Heldigvis.

Derfor ble det bråk, og som VG kunne fortelle har Vegvesenet nå trukket bildet og beklaget bruken av niqab.

Dette er en niqab og plagget er svært sjelden å se i Oslos gater, i motsetning til hva de synes å tro i Statens Vegvesen.

Det er ikke første gang et direktorat er så politisk korrekt at det ender som en sketsj av Monty Python. Som brosjyren fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (puh...) om hvordan vi skulle endre talemålet for å ikke såre våre nye landsmenn:

I brosjyren ble ordet "mangfold" sterkt anbefalt, gjerne som erstatning for ordet «flerkulturell», som ble karakterisert som «nokså uproblematisk» (tenk det), men som likevel med fordel kan erstattes med «det mangfoldige samfunnet».

Brosjyren heter «Et inkluderende språk» og kom ut i 2007. Den bør bli en nachspiel-klassiker.

Last ned moroa her: Et inkluderende språk

Aftenposten, Norges største avis, var heller ikke borte i uka som gikk. I et forsøk på å få somaliske pirater til å virke som greie folk, skrev Inger Anne Olsen om nordmenn som var like ille.

”Den triste sannhet om en del av våre forfedre, er at de var likrøvere,” skrev Inger Anne Olsen, som altså er Aftenpostens fast ansatte kommentator.

Deretter beskrev hun hvordan nordmenn lurte skippere til å forlise, slik at alle om bord druknet og nordmennene kunne plyndre vraket. Bare så vi visste det altså, før vi fordømmer disse piratene i Aden-bukta.

Problemet med kommentaren er den presenterer lokale sagn som historisk sannhet. Så maktpåliggende er det visst å forsvare somaliere generelt og pirater spesielt at vi må huske på at vi også var veldig slemme en gang.

Nina Hjerpset-Østlie i Document.no har gått gjennom Olsens påstander, ved å lese publikasjonene fra de fremste forskere på kystkulturen i det aktuelle tidsrommet. Og mye tyder på at Olsen tar grundig feil.

Les saken i document.no: Sannhet alà Inger Anne Olsen

Men pytt pytt, noen faktafeil må vi kunne tillate oss i kampen for det fargerike fellesskap? Olsen viser samme forakt for faktum som Statens Vegvesen, som later som niqab er en vanlig og ønsket del av det norske bybildet. Niqab er både uvanlig og uønsket.

Skjønt, akkurat det kan jo endre seg. En sær liten del av det muslimske miljøet i Oslo vil gjerne begynne å bruke niqab, selv om det altså er nytt også for dem.

Niqab er helt topp. Hilsen LO

Da disse kvinnelige aktivistene ville øve seg på å gå med niqab på gaten jublet LO-nestleder Gerd Kristiansen (Ap) over initiativet.

”Dette er helt topp. Det er flott at initiativet kommer fra kvinnene selv og at de selv bidrar til debatten om hvordan de best kan integreres”, mente LOs nestleder. LO støtter altså at kvinner bruker ansiktsdekkende maskering i det offentlige rom. Artig.

John Cleese kunne ikke gjort det bedre. Her er det bare å vente på neste episode av komiserien "ja-vi-elsker-innvandrere-men-har-ikke-peiling-på-hva-vi-snakker-om".

Følg Ørjasæter på Twitter og Facebook

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. Vegvesenet skulle spare og valgte spansk. Prosjektet ble et mareritt

 2. Slik vil aksjonistene stoppe bruene over Oslofjorden

 3. Presset øker mot DNB-Bjerke

 4. Virke-direktør vil øke mangfoldet – uten å sladde navnet på jobbsøkerne

 5. Rosa-Høyres sykelønn