DN-redaktør tar ingen selvkritikk

Redaktør Amund Djuve (bildet) i Dagens Næringsliv mener avisen ikke krenket æren til lege Eivind Borna.

Publisert:

- Vi mener at vi har beskrevet helt presis hva som faktisk skjedde, sa Djuve da han avga sin forklaring i Oslo tingrett.

Dagens Næringsliv (DN) er saksøkt av lege Evind Borna for ærekrenkelser. Borna mener avisen fremstilte han som en del av et korrupt legenettverk da han ble omtalt i reportasjen ”Forbrytelse uten straff”. Reportasjen avslørte det påståtte salget av falske legeerklæringer fra psykiater Pål H. Herlofsen og psykolog John Sandstrøm.

I reportasjen skrev DN at Borna skriver ut en henvisning til Sandstrøm. Henvisningen ble skrevet ut til en journalist i avisen. Journalisten oppsøkte Borna under falsk identitet.

- Ingen grunn til å være tilfreds

Onsdag var det tid for partenes forklaring i den sivile saken. Amund Djuve mener avisen gjorde alt riktig i sin omtale av Borna.

- Vi mente at Borna var nyttig, kanskje nødvendig, for at Sandstrøm skulle få en utenforstående lege til å skrive en slik henvisning. En slik henvisning er et selvstendig poeng når Sandstrøm skal søke om soningsutsettelse, sa Djuve.

Redaktøren fortalte tingretten at han hadde vært betydelig involvert under arbeidet med reportasjen.

- Vi vurderte at dette var en sak av stor samfunnsmessig betydning. To journalister jobbet i tre måneder med saken. Det er kun unntaksvis at det brukes så mye ressurser på en sak, sier Djuve.

Redaktøren hevder det var nødvendig å identifisere Borna for å løfte torverdigheten til reportasjen og gi leserne en detaljert oversikt over hele prosessen med å skaffe seg en falsk erklæring.

E24-intervju

I et intervju til E24 i april i år, sa Djuve at han forsto godt at Borna ikke var fornøyd med hvordan han ble omtalt i avisen.

- Han har jo opptrådt på en måte som ikke gir ham grunn til å være tilfreds, sa Djuve til E24.

Over seks måneder etter intervjuet ønsket ble svaret trukket frem av Bornas advokat, Knut Martin Andreassen, i retten. Han ville gjerne vite hva Djuve mente med at Borna ikke hadde grunn til å være tilfreds.

- Han har jo gitt en henvisning til en person som ikke er syk og som ikke engang finnes. Da mener jeg at man ikke har grunn til å være tilfreds, svarte Djuve.

- Fikk sjokk

Borna avga også sin forklaring til tingretten onsdag. Legen fortalte at reportasjen i DN hadde vært en stor påkjenning for ham.

- Da journalisten fra DN ringte meg tre dager før saken ble publisert fikk jeg helt sjokk. Jeg fikk åndenød og holdt på å besvime, fortklarte Borna.

Legen mener omtalen og fremstillingen av ham i saken var svært urettferdig.

- Jeg synes jeg alltid gjør det som er riktig. Jeg betaler skatt, jeg holder fartsgrensen, jeg til og med stopper med sykkelen på rødt lys. Det er ikke mange som gjør det, sa Borna til retten.

Legen mener Dagens Næringsliv skal betale en økonomisk oppreisning. Oslo tingrett har satt av tre dager til behandlingen av saken. Torsdag er siste dag.

Les også:

DNs gullrekke i retten

Pasient: - DN er helt på jordet

Publisert: