– Tre av fire utesteder bryter loven

Hele 75 prosent av utestedene som har fått Arbeidstilsynet og Skatteetaten på besøk, har brutt loven. Det viser en ny rapport som legges fram torsdag. I år skal Skatteetaten gjennomføre 5000 kontroller

MANGE BRUDD: Ingrid Finboe Svensen, direktør i Arbeidstilsynet forteller at bruddene er snakk om vesentlige mangler på arbeidskontrakter, arbeidstid og overtid, sier direktør i Arbeidstilsynet.

MANGE BRUDD: Ingrid Finboe Svensen, direktør i Arbeidstilsynet forteller at bruddene er snakk om vesentlige mangler på arbeidskontrakter, arbeidstid og overtid, sier direktør i Arbeidstilsynet.

Arbeids- og Sosialdepartementet
Publisert:

I Fafo-rapporten slås det fast at i store deler av bransjen er det useriøsitet og sosial dumping som råder, skriver Dagbladet.

Tallene gjelder for hele landet og viser at etter 948 tilsyn er det påpekt 2.590 reaksjoner fra Arbeidstilsynet. Samtidig anslår Skatteetaten at bransjen omsetter svart for nærmere 3 milliarder kroner.

– Antall brudd på lovverket ligger høyt. Det er snakk om vesentlige mangler på arbeidskontrakter, arbeidstid og overtid, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen.

30 prosent har ikke arbeidsavtale

Blant det de uanmeldte kontrollene har avdekket, er mangelfulle arbeidsavtaler, arbeidstid som ikke registreres på hver enkelt arbeidstaker, kritikkverdige boforhold og ulønnet overtid.

Rapporten inneholder også en spørreundersøkelse både blant arbeidstakere og arbeidsgivere. Der svarer rundt 30 prosent av arbeidstakerne at de ikke har arbeidsavtale som regulerer arbeidstiden, mens blant arbeidsgiverne nevnes svart arbeid og unndragelse av moms som de hyppigste lovbruddene.

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) sier til avisen at han nå ønsker færre varslede kontroller og at han foretrekker uanmeldte og overraskende kontroller.

5000 flere kontroller

Annonsørinnhold

Fra nyttår ble det innført krav om at en rekke bedrifter til enhver tid skal ha lister over de som er på jobb.

Kravet om personallister er innført for serveringssteder, frisører og skjønnhetspleiere, samt bilverksteder og bilpleiebransjen.

SKAL KONTROLLERE: Skatteetaten og skattedirektør Hans Christian Holte skal i år gjennomføre 5000 kontroller i utsatte bedrifter.

Anette Karlsen

I forbindelse med de nye reglene har Skatteetaten varslet flere kontroller.

- Erfaringer fra Sverige viser at personallister er et tiltak som raskt gir resultater, kommenterte skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding før nyttår.

Skatteetaten skal gjennomføre 5.000 kontroller i år av blant annet. Flere hundre personer vil delta, både fra Skatteetaten og de kommunale skatteoppkreverne.

Skatteetaten har signalisert at de vil prioritere kontroll av de som har høyest risiko og vil besøke disse flere ganger.

Kontrollene er ventet å avdekke brudd på andre bestemmelser i tillegg og dermed ytterligere bidra til å redusere den svarte økonomien.

Les også:

Ap vil la flere etater gå etter økonomisk kriminelleAmbassadeansatte skal ha jobbet svart

Annonsørinnhold