FISKEFARSE: Fiskreriminister Lisbeth Berg-Hansen, direktør for Fiskeridirektoratet Liv Holmefjord og Mat- og landbruksminister Lars Peder Brekk.

Scanpix
Kommentar

Fiskefarsen fortsetter

Alt som har med oppdrett å gjøre, ser ut til å ende i en sak om inhabilitet. Sistemann i rekka er klodrian Lars Peder Brekk.

Elin Ørjasæter
Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:

Inhabil nr. 1 er selvfølgelig fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, som eier 11 prosent i oppdrettsanlegget Sinkaberg-Hansen. Hvorfor det er uheldig at hun leder bransjen i en skjebnetid, er beskrevet før, i sakene Berg-Hansen: Hylende Inhabil og Berg-Hansen uten tillit.

Inhabil nr. 2 er topplederen i Fiskeridirektoratet Liv Holmefjord. Utrolig nok er også lederen for departementets fremste fagmiljø medeier i et oppdrettsanlegg. Hun eier en tredel av bedriften Bolaks sammen med sine søsken og er i slekt med de aller fleste av aksjonærene.

Inn på banen stormer ridder Brekk

Adresseavisenavdekket at Bolaks ble ilagt et straffegebyr på 5,6 millioner kroner av Holmefjords eget direktorat. Årsaken var at Bolaks hadde for mye laks i merdene. Departementet der oppdrettseier Lisbeth Berg-Hansen er sjef, skal vurdere om gebyret er i strid med grunnloven. Skikkelig fin fiskefarse, med andre ord.

Men var det nok? Nei og nei, her trengs det mer inhabilitet! Inn på banen stormer Inhabil nr. 3 ! Det er Lars Peder Brekk, Landbruksminister. Hans departement har ansvar for Mattilsynet, som er en sentral etat i sykdomsbekjempelse i fiskeoppdretten. Det er faktisk bare de som kan stenge uforsvarlige anlegg, dessverre en svært reell problemstilling i disse dager.

Hadde Brekk hatt en smule mer vett i skallen, hadde han sittet musestille. Men han gjorde det motsatte.

I november var det krisemøte mellom oppdrettsnæringen og fiskeriminister Berg-Hansen. Fiskeriministeren erklærte etterpå at dette med lakselus skulle næringen rydde opp i selv.

Falt det ham aldri inn at båndene var for tette mellom ham selv og Sinkaberg-Hansen?

En sint Janne Sollie, direktør i Direktoratet for Naturforvaltning, gikk ut samme kveld og sa at dette hadde hun ikke noe tror på. Hun så mørkt på situasjonen om forholdet mellom lakselus og villaks- og ørret.

Inn på banen stormer da ridder Brekk, og setter Janne Solli på plass. Uten at noen egentlig skjønte hvorfor han skulle uttale seg om lederen for et direktorat som sorterer under et helt annet department, nemlig Miljø- og utviklingsdepartementet.

"Besynderlig", "Uakseptabel" og "svært spesiell" sa Brekk til Dagens Næringsliv 5. desember, om damen som hadde våget å kritisere oppdrettsindustrien. Det han glemte å si i farta, var hans egen bror er styreleder for Sinkaberg-Hansen, og to andre anlegg i fiskeriministerens familekonsern. Brekk eier selv, sammen med sin familie, en mindre aksjepost.

Brekks utfall mot Janne Solli virket upassende da det skjedde, nokså abrupt og utenfor alle proporsjoner. Da Dagens Næringsliv utfordret ham på egen habilitet onsdag denne uken, sa han at "det har jeg ikke tenkt på".

Men det er lurt å tenke, selv om man er engasjert. Falt det ham aldri inn at båndene var for tette mellom ham selv og Sinkaberg-Hansen? Eller at han burde fortalt noen om brorens engasjement? Tydeligvis ikke.

Først etter saken i Dagens Næringsliv har Brekk bedt om en vurdering av sin habilitet. Den skal gjøres av Justisdepartementets lovavdeling. De har tidligere satt sitt godkjentstempel på Lisbeth Berg-Hansen som fiskeriminister. Begrepet inhabil tolkes slik at det er i utakt med sunn fornuft. Hva skal egentlig til for å være inhabil, når man kan ha hele sin formue i en næring man er satt til å bestemme over?

Nå mangler det bare at Sigbjørn Johnsen melder seg for å gjøre farsen komplett. Som tidligere styreleder i Cermaq ASA har han sikkert følelser i saken, han også. Dette er et verdensledende selskap innen fôr til oppdrettsfisk.

Johnsen eier fortsatt aksjer i selskapet. De har riktignok en verdi under 50 000 kroner, men de er ennå ikke solgt. Det er fortsatt håp om mer fiskefarse-moro fra denne regjeringen.

Følg Ørjasæter på Facebook: www.facebook.com/lederboka.

Følg Ørjasæter på Twitter: @orjas

Her kan du lese mer om