Lange haler og lite utvalg

I Norge må vi betale for å parkere og butikkene er gjerne utsolgt for varer alt for tidlig. Bare prøv å få kjøpt en badebukse i august eller et par ski ved påsketider. Dessuten er prisene altfor høye.

Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Ett av de mange irritasjonsmomenter ved å bo i Norge er at det er så vanskelig å handle her. Det største problemet er imidlertid utvalget. Siden Norge er et lite land (svært lite utenfor Oslo) blir butikkene også små. En liten butikk kan ikke ha mange forskjellige varer. Stein Erik Hagen er rik fordi han tok konsekvensen av dette engang på tidlig 80-tallet og startet kjeden Rimi 500, som ganske riktig hadde 500 varer.

Siden har vareutvalget økt fordi alle forretninger må utvikles i kvalitet og fordi nordmenn har fått mer penger mellom hendene.

Men selv om utvalget har blitt bedre, er det langt igjen. Nylig brukte jeg tre timer på å lete etter en sportsforretning som solgte nett til basketballkurver. Jeg fant noe som het Oslo Basket Store. Prisen var 31 kroner, men transaksjonskostnaden var tre timer av min tid - i tillegg til parkeringsavgiften.

I større land er dette problemet mindre, men Norge er altså et land hvor en ny smaksversjon av Pizza Grandiosa er godt stoff for TV-reportasjer (ikke det at jeg klarer å smake forskjell på dem.)

Den moderne tids løsning på dette problemet, heter internett.

En av sommerens bestselgere i USA er Chris Anderson ’s bok: "The Long Tail: Why the Future of Business Is Selling Less of More." Boken bygger på en glimrende artikkel i Wired for noen år siden.

I denne boken beskriver han hvordan lavere transaksjonskostnader og konsentrert etterspørsel – det at kundene kan søke på Internett og finne, et eller annet sted i verden, akkurat den tingen de trenger – gjør at man kan tjene penger på å ha svært stort utvalg, men som man bare selger litt av.

Det perfekte eksemplet er musikk, som nå lagres digitalt til en svært rimelig penge og leveres rett til kunden over internett. Nær én fjerdedel av all musikk-, film- og boksalg er fra ”den lange halen” – alle de varevariantene du ikke har plass til i den vanlige butikken.

Denne virkningen, som man ofte ikke ser fordi endringer i adferd tar tid, har store konsekvenser for blant annet markedsføring: Vi blir ikke kvitt kjempehit’ene som alle skal ha. Men de kommer til å bli mindre dominerende i fremtiden.

Så hvis du er opprådd for sommerlesning eller får panikk ved tanken på at en journalist skal ringe deg og spørre om hva du har på nattbordet, bestill Chris Andersons bok. Du får den naturligvis hos Haugenbok eller på Amazon.com. Men den ligger ikke i seksjonen for lange haler lenger.

I mellomtiden avventer jeg en ny type Pizza Grandiosa. Denne gangen med smak.

Fortsatt god sommer!

Publisert: