SKATTEFLYKTNINGEN THORBJØRN JAGLAND: Forskjellen mellom liv og lære er stor i Ap, skriver E24s spaltist.

Jagland svekker velferdsstaten

Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland har det til felles at de begge er tidligere Ap-ledere som er blitt skatteflyktninger. Dermed slipper de «å bidra til fellesskapet», takket være myndighetsinngåtte avtaler folk flest ikke kjenner til.

Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

I helgen avslørte VG at Thorbjørn Jagland nyter det glade og skattefrie liv i Frankrike etter at han fikk toppjobben som generalsekretær for Europarådet. Ikke nok med at regjeringen klarte å lobbe Jagland frem til det ledervervet, men med seg i bagasjen til Frankrike fikk han også en lukrativ skatteavtale som gjør at han slipper å betale skatt til moderlandet.

I en politisk mannsalder har både Harlem Brundtland og Jagland valfartet landet rundt og proklamert hvor viktig det er at folk betaler sin skatt og bidrar til fellesgodene. Alle har vi hørt frasen at "lavere skatt fører til mindre velferd". Med avsløringene om at Gro som nullskatteytende pensjonsflyktning i Frankrike likevel fikk gratis helsehjelp i Norge, og at Thorbjørn Jagland nå lever det skattefrie liv i Frankrike, har to tidligere Ap-topper vært de største eksponentene for å svekke velferdsstaten dersom vi skal tro deres egen retorikk.

At nok en tidligere statsminister fra Ap blir avslørt som nullskatteyter i Frankrike er kanskje ikke direkte overraskende. Men når Jagland selv forsvarer sitt skattefritak til Norge er det direkte oppsiktsvekkende. Jeg er helt sikker på at det finnes flere toppledere i Norge med internasjonale stillinger som kunne tenke seg å bli meldt ut av skattesystemet, men det er åpenbart forbeholdt tidligere statsministere fra Ap.

Den sittende regjeringen har lovet kamp mot skatteregimer, nullskatteytere og personer som lurer unna penger. Men det er påfallende stille fra hjørnekontoret på toppen av statsministerblokka når Aps egne blir avslørt for ikke å leve i takt med det de selv tidligere har forkynt. Også fra Aps tidligere partisekretær og Jaglands lokallagskollega fra Lier, Martin Kolberg, er det stille som i graven når pinlighetene om deres egne dukker opp.

Hadde vi hatt en statsminister som behandlet alle likt, hadde han sendt like mange medierådgivere rundt i avisredaksjonene denne gangen som da har gikk til frontalangrep mot Stein Erik Hagen. Hagen hadde ikke engang sneket seg unna skatt, men påpekt urettferdigheter ved det norske skatteregimet.

Mindre pinlig blir ikke avsløringene om forskjellen mellom liv og lære hos sosialdemokratene når Ap-mannen Jan Egeland i Dagbladet går ut og forsvarer Jagland. Egeland var i en periode statssekretær for regjeringen til Jagland. Ifølge Egeland vil det være vanskelig å rekruttere gode folk til stillinger i FN, der han selv har vært ansatt, dersom de må skatte til Norge.

Forskjellen mellom liv og lære er sannelig stor i Ap.

Publisert: