OPERAEN: Her vil NHO-konferansen finne sted i dag, onsdag.

Gå i kjelleren med NHO

NHO kommer til å servere en lekker lunsj på sin store, årlige konferanse i dag. Hva med å dele ut gratis lykkepiller, i stedet?

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Grunnlagsmaterialet før konferansen er dyster lesning. NHO-konferansen ser på velferdsstatens fremtid, med utgangspunkt i eldrebølgen, trygdebølgen og innvandringen. Ingen av de tre er godt nytt for statlige budsjetter.

Eldrebølgen er velkjent. Eldre, de over 67, vil dobles i antall fram mot 2060, fra 0,6 millioner i dag til 1,5 millioner i 2060. De virkelig gamle, de over 80, vil tredobles i samme periode.Generell velstand, kombinert med stadig mer avansert medisin er årsaken.

Som fastlegen min sa da jeg spurte hva man skulle gjøre med eldrebølgen: "Det er jo bare å slutte å gi influensamedisin til de over 80 det?" Med andre ord; eldrebølgen er selvvalgt og velkommen, men da får jomen folk finne seg i å jobbe litt lenger enn de gjør i dag. Pensjonsreformen kom i grevens tid.

Trygdebølgen, som NHO-kaller den, kan også kalles yngrebølgen. Det er veksten i antall unge mennesker på attføring og uføretrygd. Men er de egentlig så mange flere enn før? NHO mangler, i likhet med andre i debatten, sammenlignende analyser av flere land.

I Norge er bare èn prosent forsørget av sin familie, og av dem er det jo også noen gode gammeldagse husmødre. I andre land er antallet mye høyere. Det betyr altså at Norge har valgt å bruke en stor forsikringspool, samfunnet, der andre land har valgt å bruke den lille forsikringspoolen; familien.

Trass i veksten i antallet unge uføre har vi ikke så mye kunnskaper om hvem de er, og hva som skjer med tilsvarende unge i andre land.

Les Ørjasæter: Flere unge uføre - et fremskritt?

Den tredje bølgen, innvandringsbølgen, er noe helt nytt i historisk sammenheng. I 1905 var andelen innvandrere (folk født i utlandet) 2,9 prosent. I 2009 var den 8,8 prosent, ifølge Grete Brochmann i den store kommentarutgaven av utlendingsloven.

Men Innvandrerbefolkningen er også langt fattigere i forhold til majoritetsbefolkningen i dag, enn det den var i tidligere år. Og innvandrerbefolkningen har en lavere yrkesdeltakelse og et høyere trygdeforbruk enn opprinnelig befolkning.

Det som kan regne vil få vondt i magen av angst.

Er det i det hele tatt mulig å ha et åpent arbeidsmarked i hele EU/EØS-området, og samtidig beholde de norske velferdsordningene? Et dystert mulig fremtidsscenario er at den opprinnelige befolkningen blir skatteflyktninger, mens landet befolkes av en stadig større innvandrerbefolkning på trygd.

NHO-konferansen kommer til gi mange spørsmål og få svar om velferdsstatens finansiering. Det som kan regne vil få vondt i magen av angst.

Det gjelder å se lyst på det. Å se NHO-konferansen som en appetizer, ikke en depresjons-trigger. En liten smårett som gir skjerpet appetitt på Brochmann-utvalget s innstilling i mai og det kommende lovforslaget om uføretrygd.

For det eneste som kan redde oss er presis registrering av fakta og politiske prosesser basert på nettopp slike fakta. Det er betryggende å bo i et land der samfunnsøkonomer og forskere blir hørt i politikken.

Følg Ørjasæter på Facebook og på Twitter som @orjas.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om