Tror nettbutikker vil «bombardere» nordmenn: Spår shopping-fest i utlandet før 2020

Nordmenns kjøp av momsfrie varer fra utlandet vil øke til nye rekordnivåer innen 350-kronersgrensen avskaffes, varsler Power-direktør Anders Nilsen.

POSTEN: Budsjettpartnerne mener en ekspress-vraking av momsgrensen kunne gjort det krevende for Posten og andre aktører å tilpasse seg.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

– Den er totalt ulogisk, undergraver norske arbeidsplasser og burde vært avskaffet allerede fra januar 2019. I stedet får vi et år hvor de utenlandske aktørene vil bombardere forbrukerne med markedsføring for å skvise siste rest ut av 350-kronersgrensen, sier Nilsen til E24.

– Tror du det kan virke?

– Ja, nettsalget vil utvilsomt vokse. Det er helt sikkert. Derfor er det veldig synd at fjerningen drøyer så lenge, sier elektronikkgigantens toppsjef.

KrF og regjeringspartiene annonserte avskaffing av den omdiskuterte 350-kronersgrensen etter tirsdagens budsjettinnspurt.

Men det skjer ikke før 1. januar 2020.

Les også

Budsjettavtalen får klima-refs

KrF: Ikke vårt ønske

KrF, som fikk regjeringspartiene med på vrakingen, sier datoen ikke var deres ønske.

– Vårt forslag var å ta det litt tidligere, forteller partiets finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad til E24.

Han svarer ikke direkte på hvorfor 350-kronersgrensen først fjernes fra 2020, men poengterer at en ekspress-vraking kunne gjort det krevende for Posten og andre aktører å tilpasse seg.

– Regjeringspartiene var jo i utgangspunktet mot forslaget vårt i det hele tatt, så vi mener at dette var et godt kompromiss, bedyrer Krf-profilen.

– De store aktørene vil overleve, men dette er lang tid for aktører som allerede sliter. Jeg vet om mange innen tekstil som har det kjempetøft, sier Power-sjefen.

– VELDIG SYND: KrF fikk tirsdag gjennomslag for å avskaffe 350-kronersgrensen i budsjettforhandlingene, men det skjer først i 2020. Kjell Ingolf Ropstad kaller det et kompromiss, men elektronikktopp tror mange aktører vil bli skadelidende i mellomtiden.

Foto: Ørn Borgen NTB scanpix

For elektronikkjedene rammer det først og fremst salget av tilbehør som deksler, glass, PC-vekster, etuier og ladere, opplyser Elkjøp-direktør Fredrik Tønnesen til E24.

– Sistnevnte mener jeg er veldig uheldig, da vi har sett flere tilfeller på at kvaliteten ikke er god nok, sier Tønnesen – som i likhet med sin konkurrent helst skulle sett at 350-kronersgrensen ble fjernet lenge før 2020.

Les også

350-kronersgrensen fjernes fra 2020

– Sverige fjernet nærmest over natten

I mellomtiden tror Virke-direktør Harald Andersen at nordmenns utenlandshandel vil øke til nye høyder.

– Jeg kunne ikke vært mer enig, sier han om Power-direktørens spådom.

– Jeg er helt sikker på at aktører som Wish og Maxgodis kommer til å gi full gass på markedsføring nå. Og det kommer på toppen av en akselererende vekst i netthandelen mot utlandet, mens veksttakten i norske nettbutikker er fallende, sier Andersen.

Netthandelen i Norden økte 48 prosent i årets tredje kvartal, ifølge en ny undersøkelse fra systemleverandøren Salesforce.

Virke-toppen sier de nå vil drive lobbyarbeid inn mot revidert nasjonalbudsjett, for å overtale regjeringspartiene til å fremskynde fjerningen til 1. juli neste år.

– For vi har ingen tid å miste. Hver uke koster 350-grensen oss 40 arbeidsplasser og staten 20 mill. kroner i tapte momsinntekter, sier Andersen.

Han ser ingen grunn til at det skal drøye helt til januar 2020.

– Til sammenligning fjernet Sverige sin grense nærmest over natten tidligere i år, sier Virke-sjefen.

Les også

Spår Black Friday-rekordsalg på fire milliarder

Les også

– Skyter seg selv i foten

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Undersøkelse: Nordmenn handler mest fra utlandet i Norden

  2. 350-kronersgrensen fjernes fra 2020

  3. Kutter 350-kronersgrensen for utenlandsk netthandel

  4. Annonsørinnhold

  5. CMYK avvikler driften etter hard konkurranse og marginpress

  6. Nye tall: Netthandel under 350 kroner har eksplodert – dyrere netthandel stagnerer