Overskudd på 5.000 tonn med svinekjøtt: - Betyr ikke at det blir billigere ribbe

Overskuddslageret med svinekjøtt er fylt opp, og norske grisebønder sliter. Men det er ikke nødvendigvis det som driver priskrigen på ribben før jul.

FOR MYE: Det har blitt produsert så mye svinekjøtt at det nå har blitt innført en ordning der grisebønder blir kjøpt ut av markedet.

Foto: Norsvin
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

Samtidig som dagligvarekjedene starter priskrigen på julevarer ligger det om lag 5.000 tonn svinekjøtt på reguleringslager, og prognosene viser at det i 2019 kan bli på nye 5.700 tonn, ifølge Nationen.

– De siste 20 årene har det vært økning i salget av svinekjøtt, som har vært omtrent tilsvarende effektivitetsveksten i næringen. Nå har salget stagnert, samtidig som effektiviteten har skutt fart, sier organisasjonssjef Gustav Grøholt i interesseorganisasjonen Norsvin.

Les også

Priskrig på julevarer – men advarer mot «uverdige» priser

Prisen på juleribben

VGs matbørs viser at både Kiwi, Extra og Rema 1000 senket prisene sine bare fra mandag til onsdag denne uken.

VG+: Sjekk VGs matbørs: Her er julematen aller billigst

Alle de tre kjedene tok da undersøkelsen ble gjort 55 kroner kiloen for en krydret tynnribbe, mens en frossen tynnribbe falt helt ned til 39 kroner kiloen de siste dagene før julaften i fjor.

Grøholt beskriver situasjonen for norske grisebønder som dramatisk.

– De har nok den laveste inntjeningen på ti år, sier Grøholt.

Han forteller at utfordringene knyttet til tørken i sommer kommer på toppen av store overskuddslager av svinekjøtt for mange bønder.

JULEMAT: Ribben har fast plass på julemiddagsbordet for mange nordmenn.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Ikke lavere priser

Det er ingen automatikk i at et stort overskuddslager med svin betyr at svinekjøtt i butikkene blir billigere. I lignende tilfeller har det skjedd at bransjen tar en dugnad for å redusere lagerbeholdningen, og da kan prisen også senkes ut til forbrukerne. Dette har ikke skjedd i denne saken ennå.

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop forteller at overskuddet av svin ikke har ført til lavere priser fra leverandøren og inn til butikkjeden.

– Det gjenspeiler seg i prisene ut i butikk. Vi kjører fortsatt tilbud og kampanjer i perioder, men om bonden har fått lavere pris for sitt kjøtt, er det ingen automatikk i at vi får lavere priser fra våre leverandører, sier Kristiansen til E24.

Les på E24+

Slik gikk det forrige gang det var priskrig på øl

Tar regningen

Kommunikasjonsrådgiver Nora Mile Helgesen i Kiwi sier at leverandørene får betalt som avtalt, uavhengig av prissetting i butikk.

– Ved eventuelle priskutt, som for eksempel på noen av julevarene nå, er det Kiwi, og ikke produsentene, som tar regningen, sier Helgesen.

For å få bremset utviklingen med overskudd av grisekjøtt har Omsetningsrådet organisert en utkjøpsordning, som finansieres av bøndene selv. Grisebøndene får tilbud om 16.000 i tilskudd per purke om de legger ned driften. Ordningen gjelder for inntil 4.000 purker, som er litt over 8 prosent av alle purkene i Norge.

– Tidligere så man nok at perioder med lavere priser til bonden ga lavere priser i butikk, og dermed noe økt salg. Slik ser det ikke ut til å fungere nå, sier Grøholt og legger til at svinekjøtt allerede er priset lavt, slik at det ikke er sikkert salget hadde skutt fart ved lavere priser.

Les også

Grisebønder får penger for å slutte

Les også

Lavpriskjedene fosser frem

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Landbruk
 2. Dagligvarebransjen

Flere artikler

 1. Priskrig på julevarer - men advarer mot «uverdige» priser

 2. Betalt innhold

  Derfor skjelver sportsbransjen

 3. Betalt innhold

  Pengene i kylling:  Hvordan fjærkre danket ut både svin og storfe

 4. Stort prissprik på munnbind mellom produsentene og apotekene

 5. Overproduksjon av melk i fjor