WORLD GAMES: Skattetorpedo mot pyramidetopp

«Verdensleder» Mads Østvang tjente flere titalls millioner kroner på pyramidespillet WGI. Nå vil skattefuten ha sin del av pengene.

Frode Hansen, VG
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

Fredag møter statens advokat John Steen Holm sin motpart i et telefonmøte i regi av Oslo tingrett.

- Dette er bare et innledende telefonmøte, selve hovedforhandlingene antar jeg først vil skje etter sommeren, sier Steen Holm til E24.

Mads Østvang var sammen med fire andre nordmenn - Tor Einar Olaisen, Geir Bjørhusdal, Steinar Amundsen og Tor Anders Petterøe - utpekt som verdensledere i det nå fallerte pyramidespillet World Games, som på begynnelsen av 2000-tallet samlet flere tusen nordmenn. Mange medlemmer i pyramidespillet gikk på store økonomiske tap (se egen faktaramme i spalten til høyre).

Krever skatt av pyramidegevinst

Men om vanlige medlemmer tapte stort på WGI, var situasjonen motsatt for de såkalte verdenslederne.

Saken som nå er brakt inn for retten har sitt utspring i den tidligere pyramidetoppens ligning for 2002 og 2003. Ligningsmyndighetene har endret Østvangs ligning for 2002 og 2003, samt ilagt ham tilleggsskatt. Dette har Østvang motsatt seg, og dratt staten inn for retten for å beholde pengene han fikk ut fra pyramidespillet.

Østvang har for disse to årene rapportert inn i alt 15 millioner kroner i inntekter fra WGI. Disse er rapportert inn som kapitalinntekter, og således beskattet med bare 28 prosent. Ligningsmyndighetene på sin side mener WGI-inntektene burde vært oppgit som næringsinntekt og dermed beskattet som personinntekt. Personinntekter beskattes med en marginalskatt på 47,8 prosent.

Det betyr at staten mener WGI-lederen i 2002 og 2003 betalte mellom 2 og 3 millioner kroner for lite i skatt. I tilleggg kommer den ilagte straffeskatten.

Uføretrygdet

Ifølge Dagbladet mottok den tidligere politimannen Østvang 12.000 kroner i måneden i uføretrygd, samtidig som han hentet ut store beløp fra WGI. Dette kunne han gjøre så lenge WGI-inntektene var å anse som kapitalbeskatning. Når skattemyndighetene nå har andret Østvangs ligning, blir spørsmålet hvorvidt dette også får konsekvenser for trygden hans.

Det har ikke lykkes E24 å komme i kontakt med Mads Østvang.

Til E24 sier hans advokat Harald Kuvås at han ikke kjenner til at Østvang skal ha vært uføretrygdet. Kuvås ønsker heller ikke å gi noen kommentarer til kravet mot ligningsmyndighetene.

Hold deg oppdatert på alle mulige typer næringsliv på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Pyramidetopp inngår hemmelig skatteforlik

  2. - Du er mattelærer. Hvordan trodde du dette skulle gå rundt?

  3. Berge Gerdt Larsen - staten: 3-0

  4. Fikk 82,6 mill. igjen på skatten etter ni år

  5. Jubel i private equity-bransjen: Herkules vant en knusende seier mot Skatteetaten