Han skal streike for Norwegian

René Gustavsen er den eneste som foreløpig er tatt ut i streik.

ÉN I STREIK: René Gustavsen er den eneste fra Norwegian som går ut i streik.

 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

I dag, onsdag morgen, ble én kabinansatt i Norwegian tatt ut i streik. René Gustavsen er den første streikende ansatte i Norwegians historie.

-Det var naturlig at jeg ble tatt ut ettersom jeg sitter i styret og har vært med i forhandlingene. Vi mente at det var riktig at en som var valgt av medlemmene ble tatt ut, sier Gustavsen under pressekonferanse hos Parat etter at streiken er et faktum.

- Ikke alene

Gustavsen jobber i kabinen på kortdistanseflyvninger (såkalt short-haul) innen Europa.

- Hva skal du bruke disse dagene til?

- Det vet jeg ikke ennå. Detaljene rundt dette må diskuteres, sier Gustavsen til E24.

- Hvordan føles det å være den eneste som går ut i streik?

- Jeg føler meg ikke alene. Vi har 1200 medlemmer, og jeg føler at jeg har full støtte fra dem, sier Gustavsen.

Han forteller at nattens forhandling var tøff.

- Natten har vært tøff. Vi er slitne og det har vært mange følelser i sving. Særlig etter den SMSen som ble sendt ut i natt, har vi fått masse støtteerklæringer, sier Rene Gustavsen.

Det er Parats leder Hans-Erik Skjæggerud enig i.

- Den SMSen var helt uhørt, usaklig og virket helt mot sin mening, sier Skjæggerud til E24 etter dagens pressekonferanse.

Symbolsk

Selv om én person i streik ikke har stor betydning for trafikken, er det likevel en viktig symbolsk handling for selskapet.

Parat vil nemlig ikke trappe opp til storstreik før de danske kabinansatte er med. Da kan Parat sende varsel om plassfratredelse for flere kabinansatte i Norge, slik at det faller sammen med en eventuell streik i Danmark.

- Vi skal streike som et fellesskap. Nå har forliksmannen i Danmark utsatt fristen med fjorten dager fra og med i dag, men denne avgjørelsen kan settes til side. I Norge kan konflikten trappes opp med fire dagers varsel, sier Hans-Erik Skjæggerud.

Parats forhandlingsleder, Turid Svendsen.

Knut Falch

- En eventuell storkonflikt kan derfor være mellom 5 og 19 dager unna, sier han.

Etter nattens mekling i Norge er det lite som tyder på at Norwegian vil strekke seg lengre i meklingen med de kabinansatte i Danmark.

Vet ikke når konflikten trappes opp

Når de danske ansatte får klarsignalet fra den danske Forligsmannen vil samtlige 228 kabinansatte i Danmark kunne legge ned arbeidet.

I Norge vil drøyt 800 følge etter, ifølge Parat.

Milevis unna enighet

Streiken i Norwegian ble i natt et faktum da forhandlingene ble brutt kl. 01.17.

På det tidspunktet var partene milevis unna enighet.

Turid Svendsen, uttalte til E24 etter forhandlingsbruddet at meklingen har vært vanskelig og hun hevder at Norwegian viser manglende vilje til å møte deres hovedkrav.

- Norwegian var ikke villig til å møte oss på noen av våre krav.Vi har ønsket en videreføring av den kollektive avtalen vi allerede har, men det kravet er avvist. Det koster ikke Kjos en krone å møte dette kravet, så for oss er det helt uforståelig at de er villige til å gå til konflikt på grunnlag av dette, sier Svendsen.

˗ I mine snart 25 år i denne bransjen, har jeg aldri opplevd maken til oppførsel fra en arbeidsgiver under en mekling, sier hun.

Norwegian beklager

Norwegian-sjef Bjørn Kjos beklager situasjonen som har oppstått.

- Vi beklager på det sterkeste overfor alle våre reisende den usikkerheten som er skapt. Vårt mål har hele tiden vært å unngå streik og vi har strukket oss langt for å imøtekomme Kabinforeningen. Vi kan imidlertid ikke godta krav som innebærer reversering av strategiske beslutninger Norwegians styre har tatt for å sikre selskapets framtid. Vi skal gjøre alt vi kan for å ivareta berørte passasjerer på best mulig måte, sier Kjos i en pressemelding.

Norwegian skriver at verken NHO eller Norwegian kunne akseptere et krav fra Kabinforeningen om tariffavtale med et selskap de ikke er ansatt i, og heller ikke at en norsk tariffavtale skal gjelde for utenlandske bedrifter.

Dette ville ikke Norwegian gå med på:

 • Dagens tariffavtalestruktur skal videreføres. Det vil si at kabinpersonalet i Norge og Danmark fortsatt skal ha felles tariffavtale – med Norwegian som reell arbeidsgiver – underlagt norsk rett og forhandlingssystem.
 • Ulovlig forskjellsbehandling på pensjon rettes opp i tråd med Arbeidsrettens dom, og kabinpersonalets pensjonsordning sikres gjennom en medbestemmelsesordning
 • Prinsippet om at fast behov for arbeidskraft skal dekkes av faste ansettelser i konsernet må gjennomføres
 • Prinsippene knyttet til konsernansiennitet, ferie, diett og fridagsbetaling må klargjøres
 • De kabinansatte må sikres en lønnsutvikling i tråd med resten av samfunnet

Kilde: NTB

Les også:

Bestiller flere DreamlinereSlik blir du rammet av streikenParat-forhandler: - Aldri opplevd maken til oppførsel- Norwegian-meklingen er vanskeligTidenes første Norwegian-streik kan starte onsdag

Publisert:

Flere artikler

 1. Parat-forhandler: - Aldri opplevd maken til oppførsel

 2. Norwegian og Parat må bli enige før midnatt på tirsdag

 3. Parat varsler fortsatt storstreik, men vet ikke når den kan starte

 4. Mulig Norwegian-streik fra fredag

 5. Kjos: Har problemer med å se grunnen til at de streiker