Britisk riking kjøper McDonald's i Norden

Britiske Guy Hands har kjøpt rettighetene til alle de 435 McDonald's-restaurantene i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

BURGERKJØP: Guy Hands overtar alle de 73 norske McDonald's-restaurantene.
Publisert:

Hands blir en såkalt Development Licensee for Norden og skal dermed sørge for utviklingen i restaurantkjeden fremover, opplyser McDonald's i en pressemelding.

– Basert på hans sterke historikk når det kommer til å utvikle vellykkede virksomheter gjennom målrettet ledelse og aktiv investering, er vi sikre på at han er den rette til å bygge videre på det positive momentumet som McDonald's opplever i det nordiske markedet, sier Ian Borden, leder for McDonald's Foundational Markets.

Prisen opplyses ikke, men tidligere har det blitt nevnt en prislapp på rundt 3,6 milliarder kroner.

Avtalen blir sluttført mot slutten av første kvartal.

Vil være «hands on»

Hurtigmatkjeden skal ha arbeidet med salget i ett og et halvt år, og investeringsbanken Carnegie skal ha hjulpet til i prosessen, har danske Berlingske Business tidligere meldt.

Guy Hands er grunnlegger og styreleder for det britiske private equity-fondet Terra Firma Capital Partners.

Han er blant annet kjent for å ha kjøpt plateselskapet EMI i 2007, et oppkjøp som han tapte penger på og som førte til at han saksøkte banken Citigroup, som han hevdet ledet ham til å betale overpris for selskapet. Senere trakk han søksmålet, skriver Financial Times.

Kjøperen selv sier at han ser på McDonald's som en spennende mulighet.

– Jeg og min familie ser frem til å arbeide med McDonald's-lagene i hele regionen, sier Hands i pressemeldingen.

– Vi planlegger å utnytte vår kjennskap til bransjen og finansielle ekspertise, ha en grundig tilnærming til innsikt og analyse, og ha en «hands on» tilnærming til driften for å styrke merkevaren hos kunder og skape vekstmuligheter for franchisetagere, medarbeidere og personalet, legger han til.

Krevende i hjemmemarkedet

Ønsket fra kjedens amerikanske toppledelse skal ha vært å finne én kjøper til alle eiendommene i Norden. Kjøperen skulle drive restaurantene og fungere som en slags «master-franchisetager» på vegne av McDonald's Inc.

Det er situasjonen i hjemmemarkedet i USA som skal være årsaken til at McDonald's ønsker å selge sine nordiske restauranter.

McDonalds har 73 restauranter i Norge med en samlet omsetning på over 1,5 milliarder kroner. Over 2.300 er ansatt i hurtigmatkjeden i Norge.

På verdensbasis har McDonald's over 32.000 restauranter.

Publisert:

Her kan du lese mer om