Brasil-direktøren fikk «ryddejobb» etter regnfallet – gjeninnsettes ikke i sin gamle stilling

Silvio Porto er ingen syndebukk, fremholder Norsk Hydro mens de sender en ny redningsmann til Brasil.

HYDRO-EID: Alunorte-anlegget i Brasil. Hydro eier 92 prosent.

Foto: Norsk Hydro
  • David Bach
Publisert: Publisert:

Tirsdag kunngjorde Norsk Hydro at John Thuestad utnevnes som ny sjef for virksomhetsområdet bauxitt og alumina i Brasil.

– Prioritet nummer én for Thuestad som sjef for bauxitt og alumina er å reposisjonere Alunorte som det beste aluminaraffineriet i verden. Det er med tanke på sikkerhet, teknikk, miljø og samfunnsmessig, sier Hydro-sjefen Svein Richard Brandtzæg i en pressemelding.

Før de enorme nedbørsmengdene falt over skandaleutsatte Alunorte i februar var det Silvio Porto som besatte stillingen. Porto hadde hatt jobben siden desember 2016, men ble den 5. mars erstattet av finansdirektør Eivind Kallevik, som skulle fungere som sjef på midlertidig basis.

– Silvio Porto er en god leder og driftsmann, og i den krisen som oppsto etter det kraftige regnfallet og ordren med å stenge halvparten av produksjonen, var det behov for å hente inn Kallevik. Silvio vil fortsette å bidra inn i arbeidet med operational robustness-delen, sier informasjonsdirektør Halvor Molland til E24.

Bakgrunn: Dette er Hydro-krisen

– Er det å tolke som at Porto blir en slags syndebukk, eller at han tillegges noe skyld for krisen som etter hvert oppsto?

– Nei, det gjør han ikke. Det viser rapportene som ble gjort av SGW, som sier at organisasjonen der gjorde de rette tingene gitt de forutsetningene som var, med regnfallet. Rapportene viser også at det ikke har vært utslipp fra deponiet, og at bruken av Canal Velho til å slippe ut regnvann fra raffineriområdet ikke har gitt varige miljøpåvirkninger. Organisasjonen var i en veldig krevende situasjon, og løste krevende oppgaver under en ekstrem situasjon. Det regnet over 220 millimeter på 12 timer, og det fortsatte å regne de påfølgende dagene, påpeker Molland.

Kontrollerte utslipp

Selskapet har siden sjefsbyttet i mars først nektet for at det finnes bevis for ulovlige utslipp fra anlegget, før de presiserte at det på den annen side definitivt har funnet sted kontrollerte utslipp.

Det første skjedde 17. februar, og deretter ble det gjort utslipp «periodevis mellom 20. og 25. februar», skrev Molland i en e-post til Dagens Næringsliv 11. mars.

Molland avviste at Hydro bevisst har forsøkt å skjule noe omkring utslippet.

– Påstanden har vært ukontrollerte utslipp. Dette har vært et kontrollert utslipp, sa han til DN.

I etterkant av regnfallet ble flere mennesker i lokalbefolkningen syke. En rapport fra Instituto Evandro Chagas (IEC) konkluderte med at forgiftning av drikkevannet var mer alvorlig og omfattende enn antatt, mens Hydro betalte for to tredjepartsvurderinger av rapporten, som fant store svakheter i metodene, konklusjonene og akkrediteringen til IEC.

Hydro har også avvist flere alvorlige beskyldninger om skadelige utslipp fra rødslamdeponiet ved anlegget, noe en intern og en ekstern rapport nylig bekreftet.

Les mer: – Finnes ikke bevis på at Alunorte har forurenset lokalsamfunnene

500-millionersprosjekt

Hydro begynte allerede i 2017 på en klimarisiko-evaluering, som ifølge Molland hadde kommet langt da regnet traff Alunorte i februar. Klimastudien så på hva som skjer når det blir et våtere og villere klima, og var ikke et arbeid som begynte på grunn av regnfallet, påpeker Hydro.

Da var det ifølge Molland enkelt å ta beslutningen raskt om å investere 500 millioner kroner i prosjektet, kalt Operational Robustness. Silvio Porto ble satt til å lede arbeidet.

Målet er å øke vannbehandlingskapasiteten med 50 prosent, og bassengkapasiteten i vannbehandlingsanlegget med 150 prosent, ifølge Svein Richard Brandtzægs presentasjon «Alunortes forpliktelser til mennesker, miljø og trygge operasjoner», som ble publisert på Hydros nettsider 9. april i år.

– Utvidelsen av vannbehandlingskapasiteten går videre som et eget, stort prosjekt, som er planlagt å være ferdigstilt i første kvartal 2019, sier Molland.

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg har uttalt at han aldri tidligere i sine ni år som konsernsjef i Hydro har opplevd en like stor krise som den selskapet nå står overfor i Brasil.

Les også

Hydro-sjefen: Selskapets regler mot korrupsjon hemmer støtten i Brasil

Miljømyndighetene i landet beordret 50 prosent stenging av Alunorte. Ordren er fortsatt i effekt, men Molland sier det er bevegelser i situasjonen.

– Det er fortsatt dialog. Det har vært ulike høringer, men bevegelsen er at stadig flere av myndighetsinstansene, og ulike interessenter i saken, bekrefter at det ikke har vært utslipp. Dialogen fortsetter og ønsket fra Hydro, fagforeninger og i økende grad lokalbefolkningen er at Alunorte kan komme tilbake til full produksjon. Slik det er nå påvirker stengingen mange negativt og det er frykt for hvordan dette vil kunne påvirke arbeidsplasser, lokal arbeidsstand, underleverandører, kontraktører og andre, sier informasjonsdirektøren.

Utvidelsen av vannbehandlingskapasiteten går videre som et eget, stort prosjekt, som er planlagt å være ferdigstilt i første kvartal 2019. Hva som blir Silvio Portos oppgaver når han er ferdig med oppgavene i prosjektet, er ikke klart, ifølge Molland.

Les også

Delstatsmyndighetene i Brasil ut mot Hydro

Les også

Ber næringsministeren kalle inn Hydro på teppet igjen

Les også

Funn av nye utslipp ved Hydro-anlegget i Brasil

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler