Lokalavis: Enda en laksemilliardær flytter til Bø

Regjeringens skatteøkning for laksekonsesjoner sender oppdretterne nordover, til skatteparadiset Bø. Nå er det Håkon Tombre som melder flytting fra Eikelandsosen, ifølge Vesterålen Online.

FLYTTER PÅ SEG: Laksemilliardær Håkon Tombre flytter fra Eikelandsosen til Bø i Vesterålen for å spare formuesskatt. Bildet viser Tombre-lokaliteten Sagvik i Hardangerfjorden.
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Håkon Tombre, eier av laksekonsernet Tombre Gruppa, og kona Tone melder flytting til Bø i Vesterålen.

Det skriver Vesterålen Online. Tombre bekrefter overfor avisen at flyttingen er skattemotivert.

Dermed følger han i fotsporene til laksekonkurrenten Ola Braanaas, som i desember i fjor annonserte at han flytter fra hjemkommunen Gulen til Bø for å spare formuesskatt.

FLYTTER PÅ SEG: Håkon og Tone Tombre.

Nye regler for verdsettelse av oppdrettskonsesjoner utenfor børs, i kombinasjon med økte skattesatser på både formue og utbytte, har skapt en eksplosiv økning i skattebyrden til flere oppdrettseiere langs kysten.

Braanaas har tidligere uttalt til E24 at han tror skatteendringen vil føre til en kraftig omstrukturering og sentralisering i den norske havbruksnæringen.

– Alternativet er å selge bedriften eller å gå på børs. Det er per i dag ikke aktuelt, sier Tombre til Vesterålen Online.

Tidsskriftet Kapital har anslått Håkon Tombres formue til 1,75 milliarder kroner.

Nabo advarte

Tombre-familien har vært blant pionerene i norsk havbruk siden oppstarten i 1971.

I dag produserer konsernet rundt 12.500 tonn laks i året fra lokaliteter i Hardanger, Bjørnafjorden, Samnanger, Osterøy, Fedje og Sogn.

I 2020 omsatte selskapet for 659 millioner, og satt igjen med et overskudd på 77 millioner kroner.

En av Tombres naboer og konkurrenter i Eikelandsosen er Eide Fjordbruk, ledet av Sondre Eide.

– Budsjettet som Senterpartiet, Ap og SV har lagt fram vil minke investeringer og verdiskaping i distriktene, minke antall lokaleide oppdrettsaktører og øke utenlandsk eierskap gjennom å insentivere for børsnotering, sa Eide til E24 da flytteplanene til Braanaas første ble kjent.

I likhet med Braanaas mener Eide at skatteøkningen vil innebærer at oppdrettsbedriftene må redusere investeringer og tappes for likviditet, slik at eierne kan finansiere sin egen private skatteregning.

I en senere kronikk publisert hos E24 i starten av januar, advarte Eide mot at «skatteøkningen for laksebransjen vil føre til utflagging av eierskap».

«Det gir ikke den samme dynamikken at stadig flere laksemerder langs kysten skal styres fra Oslo, og eies i Dubai, Kina og USA», skrev Eide blant annet.

Av den nye formuesskatten på opp til 1,1 prosent for landets rikeste utgjør kommunal formuesskatt 0,7 prosent, med unntak av Bø i Vesterålen, som i flere år har operert med en sats på kun 0,2 prosent for å lokke rike personer til å bosette seg i kommunen.

De siste årene har næringslivsprofiler som Bjørn Dæhlie, Einar A. Sissener og Kristian Adolfsen alle meldt flytting til Bø, «Norges Monaco», for å spare skatt.

Nevnte Dæhlie valgte imidlertid å flytte hjem til Nannestad etter en periode, og Nettavisen skrev nylig at skilegende nå forbereder flytting til Sveits.

Vil harmonisere regler

E24 har tidligere skrevet at nevnte Braanaas venter å spare 31 millioner i årlig formues- og utbytteskatt ved å flytte til Bø.

Bakgrunnen for endringen som utløser skattesmellen, er at den tidligere Solberg-regjeringen i fjor høst ønsket å sikre likebehandling med eiere av nyere konsesjoner og børsnoterte aktører, som allerede må skatte av markedsverdier.

Advokatfirmaet Thommessen har anslått at en eier av et lokalt oppdrettsselskap med ti konsesjoner vil få økt sin formuesskatt fra 2,3 til 15,7 millioner kroner per år med de nye reglene.

Sjømatbedriftene har beskrevet endringen som «drastisk», og at den «rammer lokalt eierskap direkte».

NHH-professor og skatteforsker Jarle Møen har ingen forståelse for oppdretternes skatteklaging, og viser blant annet til at verdsettelse til markedsverdier er en av hovedreglene for formuesskatten.

– Her har vi noen som ikke er vant til å skatte av verdiene sine. Det virker som ingen har tenkt på urettferdigheten i at andre aktører i bransjen må det, sa Møen i et intervju med E24 i desember.

Les også

Laksemilliardær Ola Braanaas flytter til «skatteparadiset» Bø: – Jeg kan ikke bli selskapets verste fiende

Les også

Ekspert avviser oppdretternes skatteklaging

Les også

Skattesjokket i laks: – Dypt bekymret for konsekvensene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Formuesskatt
 3. Havbruk

Flere artikler

 1. Ekspert avviser oppdretternes skatteklaging

 2. Skattesjokket i laks: Ber Vedum lytte til egne ordførere

 3. Vil gjøre Stad til Norges nye skatteparadis

 4. Betalt innhold

  Slik vil de fjerne ny lakseskatt

 5. Skattedebatten: Advokater merker rush av rike kunder