Sony slår tilbake med gaming-oppkjøp
Kinesisk nyttår preger børsutviklingen i Asia.
Det er svak børsoppgang eller en flat utvikling i Asia- og Stillehavsregionen, etter at Wall Street endte med en sterk dag mandag.
Det er imidlertid bare et fåtall av børsene i regionen som holder åpne.
Markedene i Kina, Hongkong, Sør-Korea og Singapore er stengt på grunn av kinesisk nyttår.
Svakt opp i Japan
Nikkei 225-indeksen på Tokyo-børsen stiger beskjedne 0,33 prosent.
Av andre børser som holder åpent er Asx 200-indeksen på Sydney-børsen opp 0,66 prosent mandag.
Av enkeltaksjer på Nikkei er Sony-aksjen omtrent flat, eller opp 0,04 prosent.
Sony, som produserer Playstation, meldte mandag at datterselskapet Sony Interactive Entertainment kjøper den privateide videospillutvikleren Bungie for 3,6 milliarder dollar.
Beløpet tilsvarer 32 milliarder kroner.
Falt etter Microsoft-oppkjøp
Sony-aksjen raste mer enn ti prosent dagen etter at Microsoft tidligere i år meldte at de vil kjøpe selskapet Activision Blizzard, som blant annet står bak spillene Candy Crush og Call of Duty, for over 600 milliarder kroner.
– Hadde jeg vært Sony nå, hadde jeg tenkt at nå må vi gjøre noe for å svare på dette, sa forvalter Hans-Marius Lee Ludvigsen i DNB til E24 etter Microsofts oppkjøp 18. januar.
Han ser for seg stadig flere oppkjøp og store satsinger i spill-sektoren, og at kjente heldigitale aktører som for eksempel Netflix, Facebook og Apple kan slenge seg på.
Analytiker: – Våpenkappløp for spill
Bungie ble først og fremst kjent for den populære spillserien «Halo», som bidro til den originale Xboxens suksess i 2001. Selskapet var i Microsofts eie mellom 2000 og 2007, men ble uavhengige gjennom en avtale som ga Microsoft rettighetene til Halo-merkevaren. I dag er de mest kjent for Destiny-spillene.
– Det er et våpenkappløp for spill, nå som streaming ser ut til å dramatisk endre forretningsmodellene og vi mener Sony ikke kan vinne, gitt deres begrensede finanser, sier Japan-analytiker i Asymmetric Advisors, Amir Anvarzadeh til Bloomberg.
Overfor Financial Times beskriver analytiker Pelham Smithers oppkjøpet som et defensivt trekk som kan gi Sony et forhandlingskort for å beholde den større Call of Duty-serien på Playstation.
I følge en oversikt fra The Verge kjøpte Sony fem spillutviklingsselskaper i 2021. Mens Microsoft blant annet kjøpte Bethesda i 2020, før lanseringen av den nyeste Xboxen.