Økte leiepriser, DNA–opplysninger og ingen bonus

 • Sofie Amalie Fraser
Publisert: Publisert:

Nyhetsbildet preges fortsatt av valgkamp, og det vil det fortsette med de kommende ukene. Flere av dere har kanskje allerede forhåndsstemt, og andre lurer kanskje fortsatt på hva man skal stemme?

Klima og miljø har markert seg som et viktig tema under dette valget, og også preget nyhetsbildet på E24. Tirsdag demonstrerte Extinction Rebellion-aksjonister både i og utenfor Olje- og energidepartementet. Flere ble pågrepet.

Denne uken vil jeg ta deg gjennom dette:

 • Myheritage må svare om personvern
 • Økte leiepriser i de store norske byene
 • Power-ansatte med tariffavtale får ikke bonus

Risikerer gebyr

I mars sendte Forbrukerrådet inn en klage på Myheritage, som er en online slektsforskningsplattform.

Bakgrunnen for klagen var at Forbrukerrådet mente Myheritage brøt personvernlovgivningen.

Direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet mener selskapet kan få kunder til å undertegne en kontrakt det er umulig å forstå.

Forbrukerrådets rapport trekker frem flere problematiske forhold, skriver Datatilsynet og viser til lengden på dokumentet, språket og «mangelfull informasjon om hva selskapet vil benytte DNA-opplysningene til».

Nå krever Datatilsynet svar fra Myheritage.

Dersom Datatilsynet lander på å gi Myheritage et gebyr, kan summen bli over 200 millioner kroner.

Leieprisene steg

Ifølge Eiendom Norges storbyindeks steg leieprisene med 1,9 prosent i andre kvartal i de fire storbyene Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Det siste året har prisene steget med 1,5 prosent i de fire byene, viser statistikken.

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, sier at markedet for boligutleie er tilbake igjen etter at pandemien endret takten i utleiemarkedet.

En av årsakene til at dette endret seg under pandemien var at mange leietagere, som studenter og arbeidsinnvandrere, reiste hjem.

Den sterkeste veksten det siste året er i Stavanger og Sandnes, hvor prisene steg 6,9 prosent.

Fratas bonusen

Dersom Power-ansatte får tariffavtale så mister de bonusen sin.

I en internmelding ba Power-sjef Anders Nilsen ansatte om å sette seg «skikkelig inn» i hva fagorganisering innebærer, og fremholdt at de får den «klart beste avtalen» uten tariff.

Valget om å ekskludere tariff-butikkene fra Powers bonusordninger har skapt reaksjoner blant ansatte som mener de er urettferdig behandlet.

Direktørens svar på hvorfor de ikke gir disse ansatte bonus kan du lese her.

E24 har tidligere skrevet om hvordan fagorganiserte Elkjøp-ansatte ikke får månedsbonus.

 • NRK skrev denne uken om Christine Strandmann (45) som sitter igjen med 6.600 kroner å leve for etter at husleien er betalt. Hun er en av over en halv million nordmenn som lever under grensen for lavinntekt. Da er ikke studenter regnet med.
 • Jeg vil oppfordre alle til å se NRK serien Ikke spør om det sin episode med narkomane, som svarer på anonyme spørsmål man kanskje ellers ikke tør stille. Det er interessant å høre dem reflektere over eget liv, situasjon og tanker om rus.

Forrige uke anbefalte realtidsjournalist Ine Brunborg en podkast om Elizabeth Holmes. Denne helgen kan du lese om nettopp Holmes på E24. Bare 30 år gammel var hun den yngste kvinnen i USA som hadde tjent seg opp til milliardær. Hos oss får du også møte en som investerte i selskapet hennes.

Jeg er en dagdrømmer, og er opptatt av hver dag å gjøre noe som inspirerer meg. Som den evig yngste i vennegjengen ler venninnene mine av meg fordi jeg ser på YouTube-videoer. Men for meg har noen av disse videoene blitt et fristed der jeg får inspirasjon, og kan tenke på noe helt annet. Det er nesten litt meditativt. Nå snakker jeg ikke om kjendisvlogger, men om noen veldig visuelle og inspirerende interiør-kontoer. Disse vil jeg dele med deg.

Først ut er The Local Project. Riktignok er det en del utenfor min prisklasse, men det er svært behagelig å se på på alle måter. Her kan jeg drømme meg bort i timevis, og jeg har også funnet mitt drømmehjem her, med litt 70s-preg:

Den andre er litt mer prisvennlig og heter Never Too Small. Ulike arkitekter og eiere viser hvordan man kan gjøre mye ut av lite.

Her er en av mine favoritter:

Hva synes du om Overblikk? Send meg gjerne noen linjer til sofie@e24.no.

Håper du nyter helgen, og bruker den på noe som inspirerer deg!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Datatilsynet
 3. Forbrukerrådet
 4. Power
 5. Klima og miljø
 6. Olje- og energidepartementet

Flere artikler

 1. Statsbudsjett, ny regjering og sterk krone

 2. Ekstremvær og (snart?) fri Britney

 3. Nye støtteordninger, renteheving og kamp om å bli sentralbanksjef

 4. Varsler gransking etter bonusavsløringer: – Undergraver organisasjons­friheten

 5. Milliardfallet i Silicon Valley

 6. Unge i finansbransjen ser etter ny jobb: Tror hjemmekontor påvirker lojaliteten til arbeidsgiver