Christen Sveaas-selskap tjente 908 millioner i første halvår

Milliardæren Christen Sveaas' investeringsselskap Kistefos økte resultatet med 340 millioner kroner i første halvår.

Christen Sveaas er investor og kunstsamler. Her fra Kistefos museum på Jevnaker.
Publisert: Publisert:

Kistefoskonsernet endte med et resultat etter skatt på 908 millioner kroner i første halvår i 2022, opp fra 568 millioner kroner i samme periode i fjor.

Inntektene kom inn på 11 milliarder kroner, opp fra 8,3 milliarder kroner i første halvår i 2021.

Økningen i resultatet er i hovedsak knyttet til gode resultater i Advanzia Bank, Western Bulk Chartering og Viking Supply Ships, står det i rapporten. I tillegg hadde konsernet gevinster fra salg av eiendeler i perioden.

Etter salget av Promon, som Kistefos hadde en eierandel på 28,8 prosent i, tjente konsernet 279 millioner kroner, fremgår det i rapporten.

Kistefos har investert rundt 1,1 milliarder kroner i nye og eksisterende selskaper i det siste halvåret.

Beste resultat noensinne for Western Bulk

Tørrlastrederiet Western Bulk, som Kistefos eier 68,1 prosent av, leverte et overskudd på 37,4 millioner dollar (360 millioner norske kroner) i første halvår i 2022, som er en signifikant bedring sammenlignet med samme periode i fjor, da resultatet etter skatt endte på ni millioner dollar (87 millioner norske kroner).

Western Bulk hadde sitt beste kvartal noensinne tross store svingninger i markedet, fremgår det i rapporten.

«Da markedet ble svakere i begynnelsen av året, dro Western Bulk nytte av å ha inngått kontrakter i fjerde kvartal i 2021. Da markedet igjen snudde i februar som følge av kinesisk nyttår og Russlands invasjon av Ukraina, økte volatiliteten. Svingningene var fordelaktige for Western Bulk», står det.

Adevanzia Bank økte resultatet

Advanzia Bank hadde et resultat etter skatt på 62,3 millioner euro (610 millioner norske kroner) i første halvår i 2022, som er en økning på 7,5 prosent sammenlignet med samme periode året før.

Kistefos eier 60,3 prosent av den Luxembourg-baserte banken, som spesialiserer seg på å levere kredittkort til de tyske, franske, spanske og østerrikske markedene.

«Mens restriksjonene relatert til pandemien er blitt betydelig færre i Europa, har kortaktiviteten økt. Høyere transaksjonsvolum og flere aktive kunder har økt utlånssaldo. Banken nyter også godt av lave rentesatser knyttet til innskuddsfinansiering», skriver Kistefos i rapporten.

Snudde til overskudd

Rederiet Viking Supply Ships snudde underskuddet i perioden, fra å ha et resultat etter skatt på minus 73 millioner kroner ved utgangen av første halvår i 2021, til et resultat etter skatt på 33 millioner kroner etter første halvår i 2022.

«Økningen i resultatet skyldes bedret markedsbalanse og økte priser på VSS offshorefartøy», står det i rapporten.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om