Boligprisene i Norge sank med 0,6 prosent i november
Boligprisene er nå 6,6 prosent høyere enn for ett år siden, viser den ferske statistikken fra Eiendom Norge.
Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,3 prosent, viser den ferske boligprisstatistikken fra Eiendom Norge.
– Boligprisene i Norge sank i november, og med fallende priser gjennom andre halvår 2021 følger boligprisutviklingen nå normalt konjunkturforløp, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
Boligprisene er nå 6,6 prosent høyere enn for ett år siden, viser tallene.
– Med et normalt fall i boligprisene i desember betyr dette at boligprisutviklingen gjennom året vil ende noe lavere enn Eiendom Norges prognose for 2021 om en oppgang på 7,5 prosent.
– En mer moderat utvikling i boligprisene er godt nytt for norsk økonomi og for muligheten til å bli boligeier i Norge, sier Lauridsen.
Venter fortsatt renteøkning
Overfor E24 sier Lauridsen at det mest interessante med dagens salgstall er volumet. Det ble solgt 8.508 boliger i Norge i november, noe som er 5,1 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2020.
– Et voldsomt sterkt volum, og en veldig stor sikkerhet for at vi får det året gjennom historien med størst salgstall. Og det er på én måte spesielt, selv om vi nå går inn i en ny coronaperiode, men hvor vi har tilbakelagt en periode med den sterkeste stimulansen i markedet.
Med tanke på den økende smittetrenden og samtidig ventede renteøkningen i desember, tror Lauridsen det kan bli noe stimulans i markedet fremover.
– Vi tror nok det kommer en renteøkning i desember, men det er ikke utenkelig at vi skulle få en noe lavere rentebane i månedene fremover, og det vil jo gi en rentestimulans til boligmarkedet som blir sterkere enn den vi ellers skulle fått, sier han.
Samtidig tror han ikke at smittetallene vil få en veldig sterk innvirkning på boligprisene fremover. Lavere rentebane kan gi stimulans, mens permitteringer i stor grad rammer de som har liten eierandel på boligmarkedet, forklarer Lauridsen.
Sank marginalt i Oslo
I Oslo sank boligprisene nominelt med 0,2 prosent i november. Korrigert for sesongen er nedgangen 0,1 prosent, viser tallene. 12-månedersveksten i Oslo er dermed på 4,1 prosent.
– Det er den laveste 12-månedersveksten i de største byene i Norge, akkurat som det var forrige måned, sier Lauridsen.
Ifølge statistikken fra Eiendom Norge har det vært en mindre nedgang i tilbudssiden i Oslo i november. Samtidig er den på et høyere nivå enn 2020 og 2016, mens den er lavere enn de øvrige årene.
– Det som er solgt i Oslo i november er litt opp sammenlignet med fjoråret, og hittil i år er det også en liten stigning i antall solgte boliger i Oslo, sier han.
8 prosent 12-månedersvekst i Bergen
Den sterkeste sesongjusterte prisutviklingen var i Kristiansand, med 1,7 prosent oppgang. I Tromsø sank prisene med 0,5 prosent sesongkorrigert, sier Lauridsen på fredagens pressekonferanse.
I Bergen sank boligprisene nominelt med 0,4 prosent.
– Selv om boligprisene sank, representerte det en stigning sesongjustert på 0,8 prosent.
Bergen har nå 8 prosent stigning de siste 12 månedene.
Trondheim så en nedgang på 1,6 prosent nominelt, og 0,2 prosent sesongkorrigert. Der er 12-månedersveksten på 8,5 prosent.
I Stavanger ble boligprisene uendret i november. Det tilsvarer en sesongkorrigert stigning på 1 prosent. Også i Stavanger er 12-månedersveksten på 8 prosent.
– Det er interessant å observere at Stavanger, atter en gang, har en sterkere 12-månedersvekst enn Oslo, sier Lauridsen.
Venter lavere rentebane
Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund merker seg at omsetningsvolumene er høyere enn normalt denne senhøsten.
– Oslo, som dro av gårde med en svært sterk prisvekst fra medio 2020 til primo 2021, har nå korrigert ned til en tolv måneders vekst på 4,1 prosent fra hele 15,6 prosent i mars 2021. Dette indikerer at boligprisene vil flate ut i året som kommer, sier Geving i en kommenter til prisene.
Eiendomsmeglerforbundet venter et velfungerende boligmarked fremover, skriver de.
– Den uavklarte koronasituasjonen kan føre til en lavere rentebane og bidra til å opprettholde den relativt sterke etterspørselen etter boliger, sier Geving.
Leder Randi Marjamaa for personmarkedet i Nordea Norge sier de merker tendenser til at folk er mer selektive, altså at det er større interesse for de klassisk attraktive objektene, spesielt i Oslo.
– Det har vært en sterk november med høy aktivitet, men vi ser at færre boliger går over takst. Flere kunder enn tidligere benytter ikke hele rammen i finansieringsbeviset, sier hun.
Ventet prisfrys
Onsdag sa administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom at kombinasjonen av at det er få boliger til salgs, kjøperne er til stede og liggetiden er lav, ikke gir utslag på prisene. Det beskrev han som «veldig spesielt».
– Det er få boliger til salgs, kjøperne er til stede og liggetiden er lav. Likevel gir ikke det utslag på prisene. Jeg har fulgt med på boligmarkedet siden 92, og dette er veldig spesielt, sa Buraas.
Venter boligprisfrys tross skyhøy omsetning: – Dette er veldig spesielt
I oktober falt prisene med 0,4 prosent nominelt. I Oslo har det vært fallende priser de siste åtte månedene, unntatt i august.
På onsdag meldte Obos om det største novemberfallet for deres boliger på 12 år. Boligutbyggeren har omtrent 25 prosent av bruktmarkedet i hovedstaden, så først i dag får vi vite hvordan det gikk i hele landet.