Theranos-gründer hadde billett til Mexico – beskyldes for fluktforsøk

Bioteknologigründer Elizabeth Holmes (38) satt på en enveisbillett til Mexico med avreise bare uker etter hun ble svindeldømt i januar i fjor. Påtalemyndigheten fikk nyss i det bare tre dager før avreise.

SVINDELDØMT: Theranos-gründer Elizabeth Holmes (38) ble i november dømt til over 11 års fengsel for milliardsvindel. Hun venter sitt andre barn og må møte til soning først i april, etter at barnet er født. Hun har også anket dommen.
Publisert: Publisert:

3. januar i fjor ble Holmes kjent skyldig i milliardsvindel gjennom blodprøveselskapet Theranos.

38-åringen ble dømt for å ha svindlet investorer for over 140 millioner dollar, rundt 1,37 milliarder norske kroner ved dagens kurs, gjennom selskapet som hun grunnla i 2003, bare 19 år gammel.

26. januar 2022 skulle gründeren gå om bord på et fly til Mexico. Tre dager før avreise ble påtalemyndigheten gjort oppmerksom på flybilletten, viser rettsdokumenter publisert torsdag, ifølge NBC News.

Påtalemyndigheten karakteriserer det hele som et forsøk på å flykte fra landet og tok i januar i fjor umiddelbart kontakt med Holmes sine forsvarere.

– Først etter at vi tok opp denne uautoriserte flygingen med forsvarerne, ble turen kansellert, forklarer påtalemyndigheten.

Les på E24+

Milliardfallet i Silicon Valley

Samboeren reiste

Det er ikke kjent når Holmes skal ha kjøpt enveisbilletten, men forsvarerne hennes hevder billetten ble kjøpt før dommen lå på bordet.

Ifølge de ferske rettsdokumentene karakteriserer forsvarerne situasjonen som en misforståelse.

– Håpet var at dommen ville bli annerledes, og at Holmes ville kunne reise for å delta i bryllupet til nære venner i Mexico. Men gitt dommen har hun ikke tenkt å reise, skriver forsvarer Lance Wade, ifølge rettsdokumentene.

Men også derfor hadde hun heller ikke gitt beskjed, søkt om tillatelse eller bedt om å få passet sitt, som påtalemyndigheten satt på, eller kansellert turen, ifølge Wade.

Holmes’ samboer, William Evens, hadde også en enveisbillett til Mexico samme dato og endte opp med å reise.

Og han returnerte ikke til USA før rundt seks uker senere, ifølge påtalemyndigheten, og da fra et annet kontinent.

Les også

Theranos-skandalen: Elizabeth Holmes dømt til over 11 års fengsel

DØMT FOR SVINDEL: Elizabeth Holmes da hun ankom domstolen i San Jose før straffeutmålingen i november, sammen med partner Billy Evans, moren Noel Holmes og faren Christian Holmes.

Anket dommen

Selv om Holmes ble dømt allerede i januar i fjor, ble straffeutmålingen først klar i november.

Hun ble dømt til over 11 år i fengsel, en dom hun senere anket.

Holmes og forsvarerne har frist på seg til starten av mars med å levere inn sakspapirer og andre dokumenter for å støtte opp under anken.

Det er i forbindelse med ankebehandlingen at detaljene rundt den planlagte Mexico-turen nå har kommet frem.

Selv om straffeutmålingen ble klar i november, må Holmes først møte til soning i april. I mellomtiden er hun pålagt husarrest.

Holmes er gravid, men dommeren har indikert at soningen vil skje etter at barnet er født. Den straffedømte gründeren mener hun bør slippe ut av husarrest inntil anken er ferdig behandlet.

Les også

Theranos-skandalen: Elizabeth Holmes dømt for svindel

– En advarsel for Silicon Valley

Elizabeth Holmes startet Theranos etter at hun hoppet av studiene ved prestisjeuniversitetet Stanford, bare 19 år gammel. Målet var å gi pasienter mulighet til å teste seg for over 200 sykdommer, bare ved hjelp av et par dråper blod.

Hun ble sammenlignet med storheter som Steve Jobs, prydet magasinforsider og hadde tunge profiler som tidligere utenriksminister Henry Kissinger i styret.

Og investorer pumpet hundrevis av millioner dollar inn i selskapet, som på høyden i 2015 ble verdsatt til over ni milliarder dollar. Problemet var at teknologien ikke fungerte som den skulle.

I 2018 kollapset Theranos, tre år etter den første avslørende avisomtalen. Samme år ble Elizabeth Holmes tiltalt.

STOR INTERESSE: En rekke mediefolk og andre skuelystne fulgte rettssaken mot Elizabeth Holmes i San Jose, inkludert E24. Noen dager måtte man møte opp midt på natten for å få plass inne i rettssalen.

Journalist John Carreyrou, som rullet opp hele saken, hadde følgende kommentar til E24 like etter straffeutmålingen i november:

– Som dommeren sa, er denne saken en advarsel for Silicon Valley, og hvis saken skulle bli sett på som en advarsel, måtte den få konsekvenser, sa Carreyrou til E24 utenfor retten.

Den spektakulære rettssaken mot Holmes varte i over tre måneder, fra begynnelsen av september 2021, og den betegnes som den mest høyprofilerte rettssaken i Silicon Valleys historie.

Publisert: