Tjener seg søkkrike på mobilapper

Håkon Bertheussen utviklet mobilapplikasjonen Wordfeud for moro skyld. Nå er han mangemillionær.

GODT ÅR: Håkon Bertheussen (til venstre) har tjent seg søkkrik på appen Wordfeud. Også Knut Ørland og Erik Storli hadde et godt inntektsår som følge av sine populære mobilapplikasjoner.
Publisert: Publisert:

En rekke nordmenn har tjent gode penger på å utvikle applikasjoner, best kjent som apps, til smarttelefoner.

Håkon Bertheussen (29) fra Trondheim er blant apputviklerne som gjorde det desidert best i 2011.

Ifølge skattelistene hadde trønderen en inntekt på hele 17.674.610 kroner i 2011. Han betalte 9.072.472 i skatt og står oppført med en formue på 13.899.043 kroner.

Det er nok mer enn han kunne drømt om. 29-åringen siktet nemlig ikke så høyt da han produserte spillet, men hadde et håp om at han skulle få nok brukere til at han selv fikk en del folk å spille mot.

LES OGSÅ: Disse betaler mest skatt

I februar i år hadde spillet hele 14,5 millioner brukere, og bare i Norge har spillet blitt lastet ned nærmere én million ganger.

- Dette er blitt veldig mye større enn jeg noensinne hadde sett for meg. Da jeg begynte, fantes det ingen slike spill for android-telefoner, som jeg brukte. Jeg hadde lyst til å spille på mobilen, og ville gjerne lage noe nytt selv, sa Bertheussen til VG i februar i år.

LES OGSÅ: Norsk Språkråd: - Spill Scrabble i påsken

Høsten 2011 sa han til VG at han tjente mellom 6.000 og 7.000 kroner i døgnet på det populære spillet, og at han regnet med en omsetning på mellom seks og syv millioner kroner.

Sjekk nøkkeltallene til norske selskaper i E24 Bedrift.

Tidlig ute

Knut Ørland hadde allerede i konfirmasjonsalder lansert sin første app. I dag har han åtte apper til salgs.

- Jeg har en grei lønn, det er i alle fall ikke til å klage på så lenge jeg fremdeles er student, sa 19-åringen til VG i vinter.

LES OGSÅ: Over 25 milliarder app-er er lastet ned

Den gangen hadde hele 40.000 nordmenn betalt for å laste ned hans TV-guide-app for smarttelefoner.

I 2011 hadde Ørland en inntekt på 216.049 kroner. Han står oppført med en formue på 187.136 kroner og betalte 67.496 kroner i skatt.

Lyst år

Også Erik Storli (22) har tjent gode penger på sin lommelykt-app Illumination, som ha ham en inntekt på 3,2 millioner kroner i 2011.

Da den nye iPhone4 ble lansert med innebygget blitzlys, fikk bodøværingen lyst til å undersøke om den kunne bygges om til en lommelykt.

LES OGSÅ: Traff blink på smartmobilen

- Jeg satt og programmerte og tenkte fra klokken 23 og til langt ut på morgenkvisten. Det er slik hodet mitt er, det fungerer best på natten. Da er det stille og lettere å konsentrere seg, uttalte han til VG i februar i år.

Lommelykt-appen har blitt lastet ned over 2,5 millioner ganger, og allerede i desember 2010 tjente Stroli rundt 25.000 kroner i døgnet.

SOM SMURT: Andreas Ore Larssen er ikke myndig, men har allerede gjort stor suksess i Apples App store med sin en smøretips-app.

Ifølge Storli er det hovedsakelig annonsene som gir penger i kassen.

Ifølge skattelistene hadde Storli en inntekt på 3.226.164 kroner i 2011, og betalte 1.589.400 kroner i skatt. Han har en formue på 550.073 kroner.

Populær blant skifolket

En av årets mest suksessrike apputviklere er så ung at han ikke kommer med i skattelistene.

I vinter lanserte Andreas Ore Larssen (17) fra Oslo appen Smøretips, som er den mest solgte skismurningsappen i Norge.

Appen har også vært på førsteplass på listen over betalte sportsapper.

- Det er utrolig morsomt når du har brukt masse tid og krefter på blir lagt merke til av andre, har Larssen tidligere uttalt til VG.

Om et år får vi vite hvilken formue han eventuelt legger seg opp.

LES OGSÅ:

Publisert: