– Norge har ingen gründervennlige partier

Politikerne har fridd til gründere i årets valg, men får hard medfart fra dem politikken er ment å hjelpe.

FRUSTRERT: Medgrunnlegger og direktør i Unacast Kjartan Slette ser lite å glede seg over i partienes gründerpolitikk.
Publisert: Publisert:

– Jeg skal gi min stemme ved valget, men i hemmelighet, da ingen av partiene fortjener å bli trukket frem som gründervennlige. Og med gründervennlig mener jeg fremtidsvennlig, sier Kjartan Slette, grunnlegger og direktør i teknologiselskapet Unacast.

E24 har spurt alle partier om deres viktigste tiltak for oppstartsmiljøet og gründere i Norge, og det er denne oversikten Slette reagerer på.

– Vi ser et politisk system som forsøker å forstå fremtiden vi står på terskelen til, og som forsiktig og reaktivt foreslår mindre og ufarlige endringer i opsjonsbeskatning, formuesskatt og tidligfase-investeringer. Det vi derimot trenger er politikere som peker vei og definerer hvilken rolle morgendagens Norge skal spille i morgendagens verden, forklarer Slette.

Men Unacast-grunnleggeren er ikke den eneste som etterlyser større forståelse for tiden Norge står fremfor.

Etterlyser endring om ordet «gründer»

Les også

Monica Mæland lover 54 millioner til eksportløft

– Formuesskatt må bort

STARTUPS: I flere år har Startuplab vært sentral i å fostre oppstartsbedrifter i Oslo. Fra venstre: Kjetil Holmef­jord, Tor Bækkelund, partner­ i Founders Fund, Sebastian Almnes, Eivind Grønn og Paal Stian Aagenæs­ fra Techpear.

Trenger slagplan ikke akseleratorer

SILICON VALLEY: Kristoffer Lande står foran en køyeseng i et av soverommene i bokollektivet han har delt med sine fem Gobi-kollegaer og ni andre teknologi-arbeidere i hjertet av Silicon Valley.

Direktør i det norske sosiale medier-selskapet Gobi, Kristoffer Lande, mener arbeiderpartiet har god intensjoner, men mangler forståelse om hva selskaper trenger.


– Det er flott at de har tanker rundt hvordan de skal gjøre det bedre for gründere, men det løses ikke med flere akseleratorer og gode ord om presåkornordningen, sier Lande.
Han kommenterer også Venstres planer om avgiftsfritak.
– Fritak for arbeidsgiveravgift er kjempebra, men hvorfor kun opp til fem ansatte?
Kjartan Slette i Unacast mener norske politikere må legge en ordentlig slagplan, slik vi gjorde før oljeeventyret startet.
– Nye jobber vil skapes i nye bedrifter. Alt skal digitaliseres. Stater vil konkurrere i større grad mot andre stater om talenter. Mat lages i laboratorier. Transport vil bli tilnærmet gratis, selvkjørende og miljøvennlig. Skolen og (kontinuerlig) utdanning vil bli samfunnets viktigste funksjon, sier Slette og avslutter med følgende oppfordring til politikerne.
– Hvor er slagplanen for dette, lik den slagplanen vi hadde for oljen? Vi kan enten velge å la Norge formes av fremtiden, eller vi kan velge å la Norge forme fremtiden. Foreløpig virker norske politiske partier fornøyd med det første.

Les også

– Handler ikke om de få som seiler store yachter rundt i skjærgården

Les også

Teslas toppsjef advarer mot utvikling av robotvåpen

Les også

Venstre med plan for 60.000 nye jobber i året

Publisert: